fbpx
Sunday, May 28, 2023
spot_img
spot_imgspot_img
HomeCluj News𝗣𝗿𝗼𝗰𝗲𝗱𝘂𝗿𝗮̆ 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹𝗮̆ 𝗶̂𝗻 𝗽𝗿𝗲𝗺𝗶𝗲𝗿𝗮̆ 𝗻𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗮̆

𝗣𝗿𝗼𝗰𝗲𝗱𝘂𝗿𝗮̆ 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮𝗹𝗮̆ 𝗶̂𝗻 𝗽𝗿𝗲𝗺𝗶𝗲𝗿𝗮̆ 𝗻𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗮̆

spot_img

1⃣ O nouă intervenție minim invazivă, în premieră națională, realizată în Laboratorul de Radiologie al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. O echipă pluridisciplinară formată din specialiști în radiologie intervențională, urologi, nefrologi și de terapie intensivă au dat o nouă șansă la viață pacientului G.V., un bărbat de 73 ani, confirmat bioptic cu o formațiune tumorală malignă la singurul rinichi pe care îl are.


👨‍⚕‍🩺👩‍⚕ Echipa coordonată de Dr. Dan Duma, medic specializat în radiologie intervențională, a reușit tratarea minim invazivă a leziunii tumorale utilizând crioablația sub ghidaj CT, procedură care se aplică în străinătate de mai multă vreme, în țara noastră aflându-se la început de drum. Această manoperă medicală a constat în introducerea unui cateter tranacutanat, conectat la o sursă de frig asigurată de aparatul de crioablație (o sferă de gheață obținută prin expunerea azotului în apă), în scopul înghețării țesutului tumoral.


‍🔎 Toată intervenția a durat mai puțin de o oră. Evoluția postoperatorie a pacientului a fost foarte bună, acesta fiind externat a doua zi. In lipsa acestei soluții terapeutice pacientul risca să intre în insuficiență renală cronica și să facă dializă pentru tot restul vietii, în condițiile în care o intervenție chirurgică clasică ar fi fost mult mai greu de realizat.


‍🖥 Această intervenție a fost prima care a utilizat aparatul performant de crioablație, intrat recent în dotarea SCJU Cluj, singurul de acest tip aflat în dotarea unui spital public din România. Prin utilizarea aparatului se oferă o alternativă viabilă intervenției chirurgicale, cu risc scăzut de recidivă în cazul formațiunilor tumorale, având avantajul unei recuperări rapide a pacientului și costuri reduse de spitalizare

spot_img
spot_img
spot_img
RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img
spot_img

Most Popular

%d bloggers like this: