➖ Timp de 5 zile, peste 150 de adulți, 170 de copii și 14 cadre didactice au beneficiat de consiliere din partea personalului specializat în nutriție, sănătatea femeii, farmaciștilor, mediciniștilor, consilierilor antidrog și trafic de persoane. Pe partea de investigații medicale, medici specialiști au oferit consultații pentru copii, adulți și persoane de vârsta a treia, în urma recoltării unor analize medicale gratuite și nu numai.
➖ Ne-am propus să identificăm nevoile unei alte comunități din județ, care are acces limitat la servicii medicale și să venim în sprijinul acesteia cu activități de informare și consultații gratuite. Instituția Prefectului – Județul Cluj a coordonat îndeplinirea obiectivelor, în sistem integrat, de către cele 16 instituții publice și organizații non-guvernamentale, în calitate de parteneri ai proiectului.
➖ Activitățile de prevenire au fost efectuate de Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Cluj-Napoca, Colegiul Farmaciștilor Cluj, Organizația Studenților Farmaciști Cluj-Napoca și Organizația Studenților Mediciniști Cluj.
Cei 190 de elevi și 30 de părinți au învățat prin sesiuni de informare și conștientizare, organizate pe grupe de vârstă, despre ce înseamnă o alimentație sănătoasă, o igienă orală corectă, acordarea primului ajutor, care sunt manevrele de resuscitare, respectiv care sunt pericolele internetului. De asemenea, au fost efectuate peste 170 de măsurători în vederea stabilirii diagnosticului de supraponderalitate, în rândul elevilor.
➖ Partea de investigații de specialitate au fost asigurate de:
1️⃣ Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca prin investigații de specialitate: interne, reumatologie, cardiologie, chirurgie generală, chirurgie vasculară, neurologie, urologie pentru aproximativ 100 de persoane.
2️⃣ Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” a efectuat investigații de tip oncologic de tip mamografie, HPV și Babeș-Papanicolau pentru peste 30 de persoane.
3️⃣ Ofta Medical Clinic a asigurat consultații oftalmologice la peste 40 de persoane.
4️⃣ Asociația Medical International Rescue a asigurat atât partea logistică necesară efectuării de investigații medicale, cât și asistență medicală de specialitate, iar în cadrul activităților de prevenție desfășurate cu elevii, au asigurat recompense constând în produse pentru igiena personală.
✅ În total, aproximativ 390 dintre locuitorii comunei Vad au răspuns afirmativ invitației Instituției Prefectului – Județul Cluj, prin persoana doamnei prefect Irina Munteanu și sunt beneficiari ai celei de-a 2-a ediții a proiectului „Sănătate și siguranță în Clujul rural”.
Mulțumim tuturor partenerilor pentru implicarea în mod voluntar în activitățile proiectului, autorităților locale pentru deschiderea și sprijinul logistic acordat, conducerii Școlii Gimnaziale Vad, dar mai ales oamenilor din comunitate care au avut încredere în acest proiect și au participat activ.
🤝🏻 Mulțumim tuturor sponsorilor!
🔜 Proiectul nostru va continua și anul viitor, după ce vom identifica următoarele comunități din mediul rural al județului, unde accesul la serviciile medicale și consiliere în educație pentru sănătate sunt limitate.
⚕︎ Împreună facem Clujul rural bine!