spot_img
spot_img

Vicepreședintele ALDE, Avram Gal, evidențează importanța unui parteneriat strategic România – Statele Unite

spot_img

Constatăm cu stupoare că situația tensionată dintre Occident si Federatia Rusă se prelungește cu episoade de escaladare din ce în ce mai periculoase. După ce Federația Rusă a anunțat mobilizarea parțială în încercarea de a inunda frontul ucrainean cu încă 300 de mii de soldați, vedem cum sabotarea gazoductelor North Stream ne aduce mai aproape de scenariul întreruperii totale a aprovizionării cu gaz rusesc a Europei. Rămâne de văzut cum vor reuși decidenții să gaseasca echilibrul optim între reducerea consumului și identificarea de noi surse de aprovizionare.

În această ecuație se dovedește încă odată ca am avut dreptate, iar Statele Unite reprezintă o parte importantă din soluție, având în vedere resursele de gaz lichefiat pe care le poate exporta către Uniunea Europeană. Sigur că gazul adus de peste Atlantic nu este la fel de ieftin din motive lesne de înțeles, însă alternativa o reprezintă să agonizăm în frig și cu întregi ramuri industriale blocate. Este limpede că avem nevoie de Statele Unite mai mult ca niciodată în istoria recentă, iar parteneriatul nu vizează după cum se poate constata, exclusiv dimensiunea militară. Este timpul să ducem relația bilaterală și parteneriatul strategic la următorul nivel.

În acest context, am luat decizia de a răspunde pozitiv invitației Fostului ambasador al Statelor Unite în România, dl Jim Rosapepe, de a ma alătura entității numite “ALIANȚA”, organizație ce promovează consolidarea relației SUA-România. Din consiliul director al Alianței fac parte mai toți ambasadorii americani la București, încăpând cu Excelența Sa, dl David Funderburk (șef de misiune în perioada 1981-1985) și până la Adrian Zukerman, ultimul ambasador în funcție.
De asemena, între membrii organizației putem regăsi politologi de prestigiu, precum Ian Brzezinski, dar și o serie de oameni de afaceri angajați să urce Statele Unite pe podium în topul investitorilor străini din România.
În acest moment, Statele Unite ocupa locul 5 in clasamentul investițiilor străine directe în România, iar toată lumea este perfect conștientă că acest loc este departe de potențialul relației bilaterale. Acesta este și motivul principal pentru care m-am angajat să pun umărul la dezolvarea relației economice cu Statele Unite. Este foarte bine că dimensiunea securitară a parteneriatului strategic se dezvoltă în galop, însă nu putem neglija la nesfârșit componenta economică, cea care va face din România un actor stabil și prosper in regiune, capabil să proiecteze această stabilitate și asupra actorilor din proximitatea sa.

De asemenea, am confirmat participarea la reuniunea anuală a Alianței de la Washington, de la finele lunii noiembrie, unde vor fi prezenți membri ai guvernului american, precum și numeroși congresmani, cu toții exprimându-și determinarea de a găsi cele mai bune soluții pentru o relație bilaterală robustă. Voi fi însoțit de oameni de afaceri din România astfel încât să parafăm cât mai multe partneriate concrete, palpabile, ALIANȚA fiind un forum de lucru extrem de pragmatic, orientat spre rezultate. Ajunge cu vizitele în care polticienii români vânează fotografii. Furtuna se apropie, iar România a devenit un dig ce trebuie consolidat la timp!

spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

OZN deasupra Turzii? Vezi un video tulburător

Un turdean, pe numele Adrian Oprea, a postat pe...

Accident GRAV în județul Mureș – 3 persoane rănite grav

Pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Sovata intervin...
spot_img

Newsletter

spot_img

Descoperă!

Habarnismul e FRATE cu USR-istul / Horațiu Hatos menționează documente CARE NU EXISTĂ

Bun, înainte de toate, vreau să fac o mențiune...

Anunț Întrerupere furnizare apă potabilă în municipiul Turda și sat Bogata

Compania de Apă ARIEŞ anunță întreruperea furnizării apei potabile...

Cel mai tare foc de artificii din istoria Câmpiei Turzii!

Cei peste 16.000 de cetățeni care au fost prezenți,...
spot_img
spot_imgspot_img

Lupii lui Calancea și Surorile Oșoianu vin, în februarie, la Cluj

🆕Proiectul LUPII lui Calancea și Surorile Osoianu continuă! Lansăm TURNEUL inedit în ROMÂNIA! Începem anul 2023 în forță! 🆒Alex Calancea: “Va fi un turneu exceptional....

Câmpia Turzii a ajuns la o rată de incidență IMENSĂ!

Prefectura Cluj a făcut publice ratele de incidență a cazurilor Covid-19, raportate la mia de locuitori, în fiecare Unitate Administrativ Teritorială în parte. La Câmpia...

ACCIDENT rutier GRAV intre Turda si Mihai Viteazu

In urma cu doar cateva minute, la intrarea in Mihai Viteazu dinspre Turda a avut loc un accident rutier foarte grav. Din cate se pare,...
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: