Perchezitii la Valea Larga la o retea de lupte ilegale de caini

spot_imgspot_img

Ieri, 14 februarie, polițiștii Biroului Pentru Protecția Animalelor din Mureș, împreună cu polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și ai Secției Nr. 13 Poliție Rurală Zau de Câmpie, au efectuat 3 percheziții la domiciliile a doi bărbați, de 29 și 45 de ani, din Valea Largă, în vederea obținerii de probe în cadrul unui dosar penal care vizează fapte de folosirea animalelor vii pentru dresajul altor animale sau pentru a le controla agresivitatea.

 

Video: https://youtu.be/JXb9sttcqLk

 

Ulterior, în urma probatoriului administrat în cadrul dosarului penal, cercetările au fost extinse cu privire la săvârșirea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

 

Din cercetări a reieșit că, în cadrul dosarului penal privind săvârșirea infracțiunii de folosirea animalelor vii pentru dresajul altor animale sau pentru a le controla activitatea, un bărbat, de 29 de ani, este bănuit că, la data de 13 februarie a.c., ar fi oferit spre vânzare un câine, care prezenta urechile cupate, prin intermediul unei rețele de socializare.

 

De asemenea, pentru demonstrarea agresivității câinelui, ar fi fost fotografiați 2 câini, dintr-o rasă periculoasă, care ar fi atacat și ar fi ucis un animal.

 

În urma perchezițiilor, la domiciliile bănuiților, a fost descoperit un exemplar canin, din rasa Dog Argentinian, precum și alte 7 exemplare canine, din rasele Ciobănesc din Asia Centrală și Kangal.

 

Totodată, exemplarele canine descoperite aveau urechile cupate și  nu erau microcipate sau înregistrate.

 

De asemenea, au fost descoperite trei arme, respectiv un pistol letal, de tip revolver calibrul 9 mm, o armă neletală de tip sportiv ce prezintă modificări specifice unei arme letale, calibrul 5,5 mm și un pistol neletal de tip revolver pentru zgomot, supus autorizării, toate deținute ilegal.

 

În urma perchezițiilor, au fost indisponibilizate armele, 8 cuțite cu toc, vânătorești și de panoplie, un obiect tăietor înțepător, de tip sabie cu teacă, un box, mai multe telefoane mobile, o tabletă și un aparat de fotografiat.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru controlul agresivității acestuia, intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, în vederea stabilirii situației de fapt și luării măsurilor legale care se impun.

 

Totodată, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 155/2001 și O.U.G. nr. 55/2002.

 

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale și al polițiștilor Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

 

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

spot_img
%d