La Turda, pâinea în țest prinde din nou viață, ca odinioară. Brutăria „Pâinea de sub deal”, fondată de antreprenorul Sebastian Câmpian, aduce în prezent una dintre cele mai vechi tradiții culinare din Europa, păstrată de daci și perfecționată de romani.
Țestul este un cuptor rudimentar, realizat din lut și balegă de cal, armate cu iarbă, care în trecut însoțea chiar și armatele romane în cuceriri. Se consideră că pâinea în țest este cel mai vechi tip de pâine din Europa, fiind strâns legată de istoria popoarelor din Balcani și de cultura dacică.
„Facem pâine la țest exact cum o făceau bunicii noștri. Țestul este aproape pe cale de dispariție în România, dar noi l-am readus la viață și îl ducem la evenimente. Gustul este unic, iar tradiția pe care o poartă în sine este neprețuită”, explică Sebastian Câmpian.
O tradiție care unea familia
În satele românești de altădată, pâinea coaptă în țest nu era doar hrană, ci un ritual comunitar. Familiile se adunau seara în jurul focului, așteptând să se coacă pâinea, povestind și împărtășind întâmplări. Țestul era „mama și tatăl” casei, asigurând pâinea cea de toate zilele chiar și celor mai săraci.
Din această tradiție s-au născut și palanețele, cunoscute sub denumiri diferite în funcție de regiune – plăcinte umplute cu brânză, varză, ceapă, cartofi sau prune, în funcție de sezon.
Valoarea simbolică a țestului
Țestul avea și o dimensiune religioasă și simbolică. Forma sa de clopot, folosită adesea în a treia zi de Paște, era legată de alungarea răului și de înălțarea lui Hristos, cu semne sculptate ce aminteau de cruce și de simbolurile dacice. În plus, țesturile erau atât de prețuite încât erau purtate chiar și la câmp, deși cântăreau peste 30 de kilograme.
Astăzi, la Turda, brutăria „Pâinea de sub deal” readuce această tradiție aproape uitată, oferind localnicilor și vizitatorilor șansa de a gusta pâinea în țest așa cum o făceau dacii și romanii – simplă, autentică și plină de istorie.