Peste doar două zile, Tratatul asupra Forțelor Nucreare Intermediare este programat să expire.
Astfel, prin dispariția acestui tratat, Europa devine o adevărată țintă pentru orice atacator care deține capacitate nucleară.
În acest context, am purtat o discuție cu Victor Aileni și Mădălina Neacșu, experți NATO, NATO Urban și NATO Maritim Urban asupra efectelor care vor apărea odată cu expirarea Tratatului și a rolului pe care România urmează să-l joace în acest context geo-politic.
- Domnule Victor Aileni, peste 2 zile expira acordul nuclear de interzicere a armelor atomice cu rază medie de acţiune (INF). Cum va arata lumea “post-tratat”?
Victor Aileni:
Buna intrebare! Este foarte important pentru cititorii nostri sa inteleaga ca intram intr-o noua “era post-INF” (Tratatul asupra Forţelor Nucleare Intermediare), ocazie cu care principalele centre globale de putere se repozitioneaza, in special SUA/NATO vs. Rusia, cele doua forte globale urmand a juca geostrategic in “balante de putere”. De asemenea, reconfigurarea mediului de securitate post-tratat INF va determina automat si re-pozitionarea Romaniei, care in noua arhitectura geostrategica devine principal furnizor de securitate regional si, totodata, planificator de operatiuni militare de securitate si stabilitate, mai ales in contextul gazduirii primului si singurului Comandament NATO din Est-ul Europei si operationalizarii Scutului Antiracheta de la Deveselu, care are capacitatea de a asigura apararea impotriva rachetelor balistice, prin Sistemul de aparare anti-racheta Terminal High Altitude Air Defence (THAAD) pe o raza de aproximativ 2000 km. Pe scurt, raspunsul la intrebarea dumneavoastra ar fi unul singur: Romania prin Scutul Antiracheta de la Deveselu devine principala forta de descurajare post-tratat INF, ceea ce creste importanta geostrategica a Romaniei in cadrul parteneriatului cu SUA si ca stat membru NATO, dar si la Marea Neagra.
- Sa intelegem ca toata operatiunea decredibilizarii Bazei Militare de la Deveselu, in contextul evenimentului nefericit de la Caracal, a facut obiectul unui atac hibrid in noua re-pozitionare a Romaniei post-INF (Tratatul asupra Forţelor Nucleare Intermediare)?
Victor Aileni:
Intr-adevar, exista probabilitatea “orchestrarii” cu mult timp inainte a evenimentului de la Caracal contra expertilor militari americani din cadrul Bazei Militare de la Deveselu. De ce va spun asta? Incercarea de a lansa acum un atac hibrid la adresa Bazei Militare de la Deveselu facand o asociere falsa intre militarii americani si un eveniment izolat din 2012, nu are obiect probatoriu. In primul rand, nu exista urma de militar american in baza militara la acea vreme din 2012 si nici Scutul Antiracheta de la Deveselu, avand in vedere ca licitatia s-a finalizat in 2013, iar acest lucru vi-l certific in calitate de consultant al consortiului castigator al licitației de construire a bazei militare de la Deveselu si, mai mult de atat, am oferit consultanta strategica pentru certificarea NCAGE NATO a multor firme intereste sa dezvolte relatii comerciale atat cu Baza Militara de la Deveselu, cat si cu Baza Militara de la Kogalniceanu.
In al doilea rand, suspectez ca orasul Caracal, aflat in vecinatatea Bazei Militare de la Deveselu, nu a fost ales intamplator, daca luam in considerare acelasi pattern de atac hibrid, folosit si in operatiunea Pungesti, unde s-a mizat pe aceleasi metode de propaganda agresiva in producerea instabilitatii politice si sociale. Daca ne amintim, si la acea vreme au fost implicati in manifestatii anti-americane asociatii si profile de lideri dupa modelul Alexandru Cumpanasu, miscarea de rezistenta fiind setata pentru decredibilizarea parteneriatului strategic Romania-SUA pe dimensiune energetica.
Mentionez ca, Scutul Antiracheta de la Deveselu castiga un rol geostrategic suplimentar in “era post-INF”, ceea ce pozitioneaza Rusia intr-o pozitie inconfortabila , mai ales la Marea Neagra.
- Creste rolul geostrategic al Romaniei la Marea Neagra ca afect al expirarii Tratatului asupra Forţelor Nucleare Intermediare (INF)?
Madalina Neacsu:
Exista indicatori de avertizare timpurie care indica o reconfigurare a mediului actual de securitate si stabilitate de la Marea Neagra, mai ales in contextul expirarii Tratatului asupra Forţelor Nucleare Intermediare (INF).
Recent, Rusia a blocat un sfert din Marea Neagră pana in data de 19 august, zonă cotata geostrategic prin rutele internaţionale de transport maritim spre Ucraina, Bulgaria, Georgia şi România. Interdicţia de acces în zona amintită a fost motivată prin invocarea ‘desfăşurarii de exerciţii de pregătire militară’ şi ‘pericol de navigare’. Ori, in acest context riscurile si ameintarile la adresa securitatii si rezilientei oraselor riverane de la Marea Neagra se amplifica, ceea ce determina nevoia definirii unor noi instrumente de contracarare a insecuritatii in noua viziune NATO URBAN MARITIM.
Mai mult de atat, asa cum aminteam si in celelate interviuri, Marea Neagră constituie un nod important pentru comerţ, energie şi transport de mărfuri, deci indeplineste o funcție vitală în asigurarea securitatii alimentare a comunitatilor urbane, dependete de lanțurile globale de aprovizionare. În acest context, NATO se va implica mai mult ca oricand in asigurarea stabilitatii comerțului maritim și a securitatii cailor maritime prin alocarea de noi forțe militare, capabile să gestioneze misiuni multiple in noua paradigma de securitate NATO URBAN MARITIM.
In acest sens, Alianta se va orienta pe dezvoltarea capacității de colaborare și interoperabilitate la nivel interurban in noua paradigma de securitate NATO URBAN MARITIM, unde educația / instruirea factorilor decizionali inter-instituționali si a societatii civile în noua cultură de securitate și reziliență NATO URBAN MARITIM devine obiectiv strategic de interes national.
NOTA:
D-l Victor Aileni, Ex-Senator al Romaniei în Comisia Militară, actualmente coordonatorul departamentului de analiza si planificare strategica al firmei MabeInvest LLC SUA/Romania. În portofoliul său se regăsește consultanța acordată pentru baza militara de la Kogalniceanu (2007) și pentru construcția Scutului Antirachetă de la Deveselu.
NEACȘU STELUȚA MĂDĂLINA este Doctor in Informatii si Securitate Nationala și oferă expertiză în securitate si rezilienta urbana, politici si strategii NATO/UE, NATO URBAN, analiza de intelligence, competitive intelligence,agrointelligence, juridic-administrativ etc.