Riscul persoanelor obeze de a se îmbolnăvi de COVID-19 este cu aproape 50% mai mare faţă de riscul celor cu greutate normală, iar riscul de a deceda este în medie cu 48% mai mare. Preşedintele Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet, Cornelia Bala, a explicat ce pot face persoanele obeze pentru a evita riscul infecţiei.
În anul 2016 România a avut o prevalenţă a obezităţii la adulţi între 20 – 29,9 %, tendinţa de la an la an fiind de majorare a cazurilor, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Prof. Dr. Cornelia Bala, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Disciplina Diabet şi boli de nutriţie şi Preşedinte al Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet- ARED, a explicat într-un interviu pentru „Adevărul” ce pot face persoanele obeze pentru a evita riscul infecţiei cu SARS-CoV-2.
Ce se ştie despre COVID-19 şi obezitate?
„În primele luni de la declararea pandemiei la nivel mondial şi apariţia primelor rapoarte ştiinţifice, au fost identificate câteva boli cronice asociate cu risc de dezvoltare a formelor severe de COVID-19 şi de deces. Acestea erau hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, boala coronariană şi bolile cronice pulmonare obstructive. Ulterior, obezitatea a fost adăugată pe lista acestor boli cronice care întunecă prognosticul celor care contractează infecţia cu SARS-CoV-2. Este vorba în special de obezitatea moderată şi severă, cu un indice de masă corporală (IMC) peste 35 kg/m², ceea ce înseamnă că persoanele respective au cu peste 25-30 kg în pus faţă de greutatea normală pentru înalţimea lor”, susţine dr. Bala (foto dreapta).
Citeste mai mult: adev.ro/qjo6z4