fbpx
spot_img

La Mulți Ani, Ștefan și Ștefania ❗ Sfântul Ștefan – întâiul mucenic

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Date:

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Share post:

Lumea creștină, ortodoxă sau greco-catolică, îl prăznuiește astăzi, 27 decembrie, pe Sfântul Ștefan – întâiul mucenic creștin.

Sfântul Ștefan a fost un diacon iudeu (evreu) din Ierusalim, considerat drept primul mucenic sau martircreștin condamnat la moarte de autorități.

Potrivit Noului Testament, Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați ”plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Ștefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urmau pretutindeni și care au asistat direct la faptele sale. Fiind ales să îi conducă pe diaconi, precum și datorită credinței sale profunde și puterii sale de a săvârși minuni și semne, Sfântul Ștefan a fost numit și arhidiacon.

Întrucât, în Biserica primară, rolul diaconului era unul mult mai important decât în zilele noastre, Sfântul Ștefan a intrat rapid în atenția fariseilor, care erau nemulțumiți de faptul că el predica public învățăturile lui Isus din Nazaret. La scurtă vreme după începerea misiunii sale de diacon, el a fost adus în fața Sinedriului, pentru a fi acuzat de blasfemie contra lui Moise și a lui Dumnezeu. Întrebat de același Caiafa care îl judecase pe Iisus cum răspunde acuzării, Sfântul Ștefan a ținut o lungă cuvântare, acuzându-i, la rândul său, pe cei ce îi doreau pieirea: “Cum au fost părinții voștri așa sunteți și voi! Pe care dintre prooroci nu i-au prigonit părinții voștri? Și au ucis pe cei care au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept ai Cărui vânzători și ucigași v-ați făcut voi acum. Voi care ați primit Legea întru rânduieli de la îngeri și n-ați păzit-o!” (Faptele Apostolilor VII, 51-53).

Mormântul Sfântului Ștefan a fost descoperit în anul 415. Din anul 560 osemintele sale s-ar afla împreună cu osemintele arhidiaconului roman Laurențiu (d. 258) în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

Însăși viața Sfântului Ștefan este o mărturie asupra existenței lui Iisus din Nazareth și o dovadă asupra veridicității evenimentelor care stau la baza credinței creștine.

Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor suferinde, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi.

În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie.

În tradiţie se mai spune că pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite este bine ca în 27 decembrie să dăruim icoana Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă.

“În semn de iubire, preţuire şi respect pentru Sfântul Ştefan, dar şi ca dovadă de iubire şi înţelegere, este bine să ne împăcăm cu persoanele cu care suntem certaţi”, spun preoţii.  

spot_img
spot_img
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Related articles

El e proful de istorie de la CTVU care isi duce elevii la meciurile de baschet ale U Cluj

Sa ai un profesor bun este u binecuvantare, dar sa ai unul care te duce la meciuri si...

Tentativa EȘUATĂ de flagrant a Politiei Campia Turzii – in aceasta seara!

O intamplare care miroase a abuz sau eroare politieneasca s-a petrecut, in aceasta seara, la Campia Turzii. Dupa ce...

Video fantastic: Avram Gal a devenit „regele cărnii de vită”!

În cadrul unei postări pe tiktok, Avram Gal, patronul Transylvania Steak House, a primit supranumele de „rege al...

Două noi parcări de reședință, pe străzile  Aviatorilor și Plopilor

✅Înainte de începerea acestor lucrări, în cele două zone erau construite garaje, dintre care multe stăteau nefolosite. Prin...
%d bloggers like this: