spot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Doi turdeni coordonoează activitatea de exhumare a cadavrelor foștilor deținuți politici

București, 26 iulie 2022 / Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) împreună cu Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și JustițieMuzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) și Fundația Doina Cornea din Cluj, organizează în colaborare cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud, Muzeul de Istorie Turda și Muzeul Județean de Istorie „Ștefan cel Mare” Vaslui cea de-a IX-a campanie de investigații arheologice în Cimitirul lipovenesc din satul Periprava, com. C. A. Rosetti, jud. Tulcea. Acţiunea continuă căutările pentru descoperirea, recuperarea și identificarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în fosta colonie penitenciară.

 

Cercetările vor începe în ziua de 1 august 2022 și vor fi efectuate de un colectiv de arheologi și istorici de la instituțiile muzeale menționate, alcătuit din Gheorghe Petrov (coordonator și responsabil științific), Paul Scrobotă, Horațiu Groza, Gabriel Rustoiu și Ramona Maria Mocanu. Acţiunea se desfășoară în conlucrare cu Televiziunea Română și este sprijinită de Primăria comunei C.A. Rosetti. Finanțarea activităților este asigurată din donații particulare prin intermediul Fundației Doina Cornea, care va fi reprezentată în teren de domnii Leontin Horațiu Iuhas și Marius Oprea.

 

* AFDPR face un nou apel către acei urmași ai victimelor decedate în lagărul de la Periprava, care nu au fost încă identificați și contactați, să intre în legătură directă cu responsabilul cercetărilor, d-nul Gheorghe Petrov (tel. 0744516108), în vederea îndeplinirii formalităților necesare pentru raportarea acestora către autoritățile care au în sarcină stabilirea identității osemintelor recuperate.

Atât șeful echipei, arheologul Gheorghe  Petrov, de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), cât și arheologul Horațiu Groza, sunt turdeni cu care ne mândrim.

Foto: Mormânt comun descoperit în 2021 cu rămășițele pământești a doi deținuți politici (M. 71-72).

Sursa: https://www.turdainfo.ro/index.php/cultura/23752-doi-turdeni-participa-la-o-noua-campanie-arheologica-pentru-cautarea-si-recuperarea-ramasitelor-pamantesti-ale-detinutilor-politici-morti-in-lagarul-de-la-periprava

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img