spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Deputatul USR, Oana Murariu, a depus un proiect de lege pentru clarificarea și îmbunătățirea procedurilor aferente jurisdicției muncii

29 noiembrie – Deputatul USR, Oana Murariu, a depus un proiect de lege pentru clarificarea și îmbunătățirea procedurilor aferente jurisdicției muncii, după ce până în prezent numeroasele suprapuneri de texte de lege din Codul Muncii și din Legea Dialogului Social nr. 62/2011 generau confuzie în practică. Scopul este ca angajații să fie mai protejați, iar angajatorii să beneficieze de predictibilitatea necesară. În urma acestei inițiative legislative și a proiectului de lege privind dialogul social votat săptămâna trecută de Camera Deputaților, for decizional, jalon PNRR, întreaga procedură în caz de conflict între angajat și angajator se va regăsi exclusiv în Codul Muncii.

 

„Am reglementat jurisdicția muncii în Codul Muncii, acolo unde îi este locul, preluând și combinând tot ce a fost mai bun din Legea Dialogului Social și din Codul Muncii, eliminând conceptele care se suprapun și duc la incertitudine. De exemplu, Legea Dialogului Social prevedea un termen de 10 zile pentru calea de atac împotriva hotărârii primei instanțe, iar Codul muncii păstra tăcerea. Am mutat prevederea în cadrul Codului muncii, însă cu majorarea termenului la 15 zile pentru a acorda timp suficient pentru pregătirea căii de atac, practica relevând această necesitate. În acest demers am consultat și mediul academic, respectiv profesioniștii în domeniu, astfel încât să evităm orice blocaje și să fie clar atât pentru angajați cât și pentru angajatori ce au de făcut.” a explicat Oana Murariu, deputat USR.

 

Alte necorelării sunt legate de: competența instanței, răspunderea patrimonială a salariatului față de angajator și a angajatorului față de salariat, momentul de la care se poate formula cererea de chemare în judecată, termenele diferite de citare a părților, cât de rapid trebuie judecate cererile referitoare la rezolvarea conflictelor de muncă etc.

Dezbaterile cu patronatele și sindicatele pentru îmbunătățirea jurisdicției în domeniul muncii au fost inițiate de Oana Murariu încă de anul trecut, iar reprezentanții acestora au fost unanim de acord cu asigurarea unui grad mai mare de coerență și unitate la nivel legislativ.

spot_img
spot_img
spot_img