spot_img

CJAS: Ai peste 40 de ani? Poți face analize gratuite, chiar dacă spitalul sau clinica a epuizat fondurile

Date:

Share post:

Din iulie 2021, legislația s-a schimbat, iar românii care au peste 40 de ani pot beneficia gratuit, de un set de consultații și analize medicale de prevenție, laboratoarele fiind obligate să facă aceste investigații, chiar dacă nu mai au bani prevăzuți pe luna respectivă, pentru că le vor fi decontate în perioada următoare. Consultațiile de monitorizare sunt în sarcina medicilor de familie. Astfel, în situația în care fondurile laboratorului s-au epuizat, când asiguratul solicită acordarea analizelor de prevenţie recomandate de medicul său de familie, acesta va beneficia de aceste investigații, urmând ca furnizorul să primească ulterior contravaloarea lor. Deși a trecut un an de la intrarea în vigoare a ordinului, în toată țara au fost înregistrate puține solicitări  de la medicii de familie pentru decontarea acestui serviciu. Cristina Sima, directorul general al CJAS Dâmbovița a atras atenția asupra lipsei prevenției, încă de la începutul acestui an.

“Prevenția reprezintă o componentă extrem de importantă a sistemului de sănătate. Prevenirea îmbolnăvirilor și depistarea unor afecțiuni în faze incipiente, mai ușor de tratat, aduce beneficii majore, pacienții având șanse mai mari de recuperare, iar costurile mai reduse.

În acest sens, încă din 2021 a apărut Ordinul ministrului sănătății și Președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr.1068/2021 (…) iar o noutate importantă a venit pe partea de prevenție, unde persoanele asimptomatice cu vârsta de peste 40 de ani își pot face pachetul de analize la orice clinică sau spital care lucrează în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, chiar dacă fondurile acordate pe luna în curs s-au epuizat, acestea urmând a fi decontate de casă la finalul lunii. Principalul beneficiu este acela că pacienții peste 40 de ani și asimptomatici care doresc să-și facă analize pe linia de prevenție nu vor mai auzi la telefon „Ne pare rău, s-au terminat fondurile, vă rog să reveniți la finalul lunii”. În schimb, aceștia vor putea fi programați pe luna în curs, clinica sau spitalul fiind obligați prin ordin de ministru să le facă analizele cu fonduri ce vor fi decontate la finalul lunii”, transmite CJAS Dâmbovița.

 

Pachetul de prevenție cuprinde maxim trei consultații ce pot fi acordate într-un interval de maxim șase luni consecutive. Pachetul de prevenție se acordă anual. În cadrul consultațiilor preventive asigurații asimptomatici beneficiază și de investigații paraclinice (analize de laborator). Numărul acestor investigații este limitat. Aceste analize se fac pe baza biletului de trimitere distinct, eliberat de medicul de familie.

Analizele pot fi făcute o singură dată pe an.

Cele șapte investigații care pot fi recomandate persoanelor de peste 40:

  • Hemoleucogramă completă
  • VSH (viteza de sedimentare a hematiilor)
  • Gliemie
  • Colesterol seric total
  • LDL colesterol
  • Creatinină serică
  • PSA (antigenul specific prostatic) la bărbați
  • TSH (hormonul de stimulare tiroidiană) și FT4 (tiroxina liberă) la femei
  •  

Dacă  o clinică sau un spital refuză o programare pe motive legate de valoarea de contract, instituția respectivă va fi sancționată.

spot_img

Subscribe

spot_img

Popular

More like this
Related

Atenție, șoferi❗ ANM a emis două avertizări de cod galben❗

🟡 Primul codul galben este valabil în perioada 01...

Nenorocit – a violat o fată de 12 ani și a filmat-o indecent

La data de 29 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului de...

Cristina Burciu: Plata facturilor prin intermediul cardurilor pentru energie va începe în februarie

Cardurile pentru plata facturilor la energie vor fi operaționale...
%d bloggers like this: