spot_img

 Amenzi în valoare de 212.100 lei aplicate de ITM Cluj la statiile de carburant din judet

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

 În perioada 10-16.03.2022 ITM Cluj a desfășurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, controale la un număr de 53 de angajatori din județul Cluj, care desfășoară activitivități în stațiile de distribuție a carburanților auto. Au fost aplicate amenzi în cuantum total de 212.100 lei și au fost sistate un număr de 7 echipamente de muncă.

Moltivarea campaniei:

Rezultatele vizitelor de inspecție efectuate de către inspectoratele teritoriale de muncă în anii anteriori, precum și evenimentele care au avut loc în ultima perioadă, au evidențiat faptul că , la angajatorii care desfășoară activități în stațiile de distibuție a carburanților auto, au fost constatate o serie de deficiențe referitoare la sănătatea și securitatea lucrătorilor aflați în potențial pericol în locurile de muncă unde se pot forma atmosfere explozive, precum și deficiențe în ceea ce privește domeniul relațiilor de muncă.

Rezultatele campaniei :

În domeniul relațiilor de muncă s-au aplicat un număr de 27 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 63.600 lei, din care o amendă de 10.000 lei pentru munca nedeclarată (primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial). Celelalte amenzi au fost aplicate pentru:- nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal;- încălcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte;- neorganizarea evidenței orelor lucrate, cu evidențierea zilnică a orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru pentru fiecare salariat în parte;- neeliberarea de către angajator a documentelor solicitate de angajat.În domeniul securității și sănătății în muncă au fost sistate 7 echipamente de muncă: 6 stații carburanți, pentru lipsa autorizației INSEMEX privind protecția la explozie și un compresor neconform.

Menționăm faptul că desfășurarea activității în mediu EX(risc de explozie), fără a deține autorizația INSEMEX poate provoca umatoarele riscuri cu potențial ridicat:- pericol de explozie a stației de carburant;- existența unor surse de aprindere care ar putea duce la explozie;- nesemnalizarea corespunzătoare a zonelor din benzinărie și utilizarea surselor cu foc deschis în zone nesemnalizate corespunzator ar putea duce de asemenea la explozie;- utilizarea echipamentelor de munca neconforme din punct de vedere tehnic sau nesemnalizarea corespunzatoare a acestora poate determina explozie;- nerespectarea proiectului de zonare a echipamentelor de munca și a ventilației corespunzătoare poate provoca de asemenea explozie.

Au fost constatate un număr de 112 contravenții, pentru care s-au aplicat 77 avertismente și 35 de amenzi în valoare de 148.500 lei.Principalele deficiențele pentru care s-au aplicat amenzile au fost următoarele:- lipsa autorizației sau autorizație expirată INSEMEX privind protecția la explozie;- căi de circulație blocate(depozitare produse);- lipsă instruire corespunzătoare;- lipsă autorizație ISCIR la stația GPL;- nepurtare EIP(echipament individual de protecție) adecvat pentru vânzare GPL;- depozitare necorespunzătoare a materialelor inflamabile;- deservent stație GPL neautorizat ISCIR.

Pentru alte deficiențe, cum ar fi: truse de prim ajutor incomplete și cu produse expirate, lipsa prizei de împământare, extinctor expirat, lipsă pământare la stația de carburanți, lipsă pământare la standul de butelii, lipsă semnalizare permanentă de securitate; s-au aplicat avertismente fiind dispuse măsuri de remediere a acestora, cu termene certe de ducere la îndeplinire.Prin acțiunile de control pe care le efectuează, ITM Cluj desfășoară în permanență o politică de informare și conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor cu privire la necesitatea respectării legislației în ceea ce privește relațiile de muncă și securitatea și sănătatea în muncă, mai ales în domeniile cu riscuri de accidentare cum sunt stațiile de distribuție a carburanților auto, încercând astfel înlăturarea aspectelor negative ce derivă din nerespectarea legislaţiei în vigoare.

Inspector sef, Purtator de cuvant,Daniel Octavian Pacurariu Corina Gavrilut

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Crimă în zona de munte a Clujului? O târgumureșeancă a dispărut în condiții suspecte

La data de 23 mai a.c., în jurul orei 13.05, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată prin apel...

Cu burta la gură, înainte de majorat – vezi câte mame minore are județul Cluj

În conformitate cu statisticile europene publicate recent, România se numără printre țările cu cele mai multe mame minore. Pornind...

VIDEO – Două persoane rănite în accidentul de pe Centura Vâlcele – Apahida

Două persoane au fost rănite în tamponarea în lanț petrecută pe Centura Vâlcele-Apahida. „Până în acest moment, trei persoane...

Accident rutier FOARTE GRAV pe Centura Vâlcele – Apahida

4 autoturisme sunt implicate, chiar acum, într-un accident rutier petrecut pe centura Vâlcele - Apahida. La fața locului intervin...
spot_img

Poliția Locală Turda se implică activ în restaurarea ORDINII CIVICE

Poliția Locală Turda acționează zilnic în toate domeniile de competență: - Au fost controlate activitățile de comerț desfășurate în piețele agroalimentare și în magazinele alimentare....
%d bloggers like this: