spot_img
spot_img

„ZIUA PROTECŢIEI CIVILE IN ROMANIA”

spot_img

Ziua de 28 Februarie este declarată Ziua Protecţiei Civile din România. De-a lungul celor 85 de ani de la înfiinţare, indiferent ce denumire a purtat şi din ce structură a facut parte, protecţia civilă din Romania a desfăşurat o intensă activitate, s-a dovedit utilă şi a slujit numai interesele nationale, protejând vieţi, bunuri materiale şi valori de patrimoniu.
Semnificative sunt cutezanţa, profesionalismul şi devotamentul manifestat de personalul acestei instituţii în timpul celui de-al doilea război mondial, cât şi în timpul numeroaselor dezastre: inundaţiile din anii 1970, 1975, 1999, 2000, 2005, cutremurul devastator din anul 1977, accidentul aviatic de la Baloteşti din 1995, numeroasele accidente tehnologice şi altele.
În prezent, conform legislaţiei adoptate în anul 2004 protecţia civilă împreună cu pompierii militari formează Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, instituţii formate pentru a îmbunătăţi reacţia în situaţii de urgenţă. La nivel judeţean s-a constituit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, sub directa preşedinţie a Prefectului, iar la nivel local au fost înfiinţate Comitete Locale pentru Situaţii de Urgenţă, conduse de edilii unităţilor administrativ-teritoriale respective. Cu ajutorul acestor structuri, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă gestionează, coordonează şi acţionează efectiv, cu mijloacele şi forţele din dotare, pentru preîntâmpinarea oricăror evenimente sau dezastre şi limitarea efectelor negative ale acestora.
Dintre atribuţiile protecţiei civile se pot enumera: identificarea riscurilor existente în diferite zone, identificarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare, organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă, alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului, înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate. Măsurile de protecţie civilă trebuie să se realizeze din timp, la diferite niveluri organizatorice, zone, localităţi, de către toate organismele cu responsabilităţi stabilite de lege.
Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba va organiza “Ziua Porţilor Deschise” între orele 10.00-16.00, în toate subunităţile, activitate în cadrul căreia, cei interesaţi pot asista la prezentarea tehnicii şi mijloacelor de intervenţie specifice.
Manifestările organizate cu prilejul acestei sărbători se vor desfăşura după următorul program:
– ora 11.00 – 13.00 – Holul Casei de Cultură al Studenților din Alba Iulia – Expoziţie cu tematică în domeniul protecţiei civile (pirotehnic și C.B.R.N);
– ora 12.10 – 14.00 – Sala Mare a Casei de Cultură al Studenților din Alba Iulia – Simpozion dedicat aniversării Zilei Protecției Civile din România.
Premergător zilei de 28 februarie – Ziua Protecției Civile din România, în data de 26.02.2018, a fost organizat un Punct de Informare în Centrul comercial Alba Mall, unde ofițeri și subofițeri din cadrul Inspecției de Prevenire au distribuit pliante, broşuri, flyere şi afişe cuprinzând măsuri de prevenire specifice diferitelor tipuri de situaţii de urgenţă. Această activitate s-a adresat tuturor celor care au vizitat punctul de informare, pentru a le fi oferite modalităţi de comportare înainte, în timpul şi după producerea situaţiilor de urgenţă.
Cu prilejul Zilei Protectiei Civile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” al judeţului Alba doreşte să mulţumească tuturor instituţiilor şi operatorilor economici cu care a colaborat şi a desfăşurat activităţi practice de pregătire, dar şi de intervenţie, pentru ajutorul acordat şi colaborarea eficientă.

Purtător de cuvânt al I.S.U. Alba
Lt.

Marescu-Dumitrescu Alina

spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Cod galben de ceață în zona Turda – Câmpia Turzii! Se poate forma ghețuș și polei

Administrația Națională de Meteorologie a remis, în această dimineață,...

Newsweek: Ovidiu Vancea era REABILITAT și AVEA DREPT DE PRACTICĂ

Website-ul de știri, Newsweek, este primul organ de main-stream...

2.7 milioane de lei, prin PNRR, vin la Turda

Astăzi, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke,...

120 km/h pe un tronson de cale ferată care trece prin Câmpia Turzii

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a anunțat demararea...
spot_img

Newsletter

spot_img

Descoperă!

De mâine, TOȚI elevii din Câmpia Turzii vor face ore față în față!

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj se va...

Cât rău a putut face Baghera! „Jumătate dintre copiii turdeni se droghează”

Mărturia ȘOCANTĂ aparține unui puști de nici 16 ani...

Ministerul Finanțelor a decis menținerea unor facilitãți fiscale avantajoase

Contribuabilii, care aveau datorii la buget în 31 martie...

VIDEO – Bătaie în trafic – un biciclist și un șofer s-au luat la pumni

O șicanare în trafic s-a transformat rapid într-o bătaie...
spot_img
spot_imgspot_img

Actiune masiva a politistilor la Campia Turzii

În perioada 6 - 7 iunie a.c., poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Poliţiei municipiului Câmpia Turzii, împreună cu cei de la...

Imaginile DEZASTRULUI – vezi cât a scăzut albia râului ARIEȘ

Pe rețelele de socializare a apărut o filmare, realizată de un fotograf profesionist, în care se văd cotele dezastrului, pe râul Arieș. https://www.facebook.com/cbogdandorin/videos/448782557110143/ Din cauza secetei,...

CHIAR ACUM: Dacian Cioloș a semnat adeziunea la PLUS

După ce a renunțat la înregistrarea Mișcării România Împreună, alăturându-se, ideatic vorbind, Partidului Libertate Unitate Solidaritate, Dacian Cioloș a ales să-și semneze și adeziunea,...
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: