spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

Vremea o ia razna! Temperaturi deosebit de calde, furtuni si descarcari electrice

INFO // Vreme instabilă și deosebit de caldă, maxime de până la 21°C, intensificări ale vântului (17-20 ianuarie) 🌦⚡️🌬


🌡 În perioada următoare, vremea va intra într-un proces de încălzire, devenind deosebit de caldă pentru a doua jumătate a lunii lui Gerar.

Temperaturile maxime vor depăși frecvent 15°C, situându-se, în marea lor majoritate, între 8-21°C, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunării. Aceste valori vor constitui noi recorduri lunare (cele mai ridicate temperaturi ale lunii ianuarie din istoria măsurătorilor) la numeroase stații meteorologice. Totodată, nopțile vor fi anormal de calde pentru data calendaristică, cu minime termice cuprinse, în general, între 3°C în nord-vestul Moldovei și 12-13°C în Lunca Dunării, cu mult mai ridicate chiar și față de temperaturile normale a se înregistra pe timpul zilei.


🌧⚡️ În vestul, sud-vestul și nord-vestul țării, cerul va fi predominant noros și temporar va ploua însemnat cantitativ. Vor fi mai ales averse, local însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat căderi de măzăriche sau grindină de mici dimensiuni. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, în Banat, Crișana, Maramureș și nordul Olteniei, cantitățile de apă vor depăși 25-35 l/mp, iar în zonele montane aferente – 50-80 l/mp.


❄️ La munte va ninge și se va depune strat de zăpadă, mai consistent în zona Carpaților Meridionali, iar din noaptea de marți spre miercuri (17/18 ianuarie), la altitudini sub 1800 m vor predomina ploile, favorizând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă.


🌬 Vântul va prezenta intensificări temporar susținute pe arii extinse la munte, precum și în vestul, nordul, centrul, estul și sud-estul teritoriului, cu viteze la rafală, în general, de 55-75 km/h. În zonele montane înalte va sufla tare, temporar viscolind puternic ninsoarea, cu rafale ce pot depăși temporar 120-140 km/h, îndeosebi în zona Carpaților Meridionali.
– – –
ℹ️ Notă: în funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor, prezentul mesaj va fi actualizat.

Sursa: Weather Alert Romania

spot_img
spot_img
spot_img