În contextul înmulțirii numărului de vipere semnalate de turiști pe traseele montane și turistice din județul Cluj, RefleqtMedia a făcut o solicitare de informații pentru a vedea care este situația stocurilor de ser antiviperin, din Cluj Napoca.
În timp ce surse neoficiale ne transmiteau faptul că serul aflat în stocurile UPU Cluj este expirat, prefectul de Cluj, doamna Irina Munteanu, ne-a confirmat faptul că există stocuri suficiente de ser în dotarea Spitalului Județean de Urgență Cluj – ser aflat în termen de valabilitate.
Probabilitatea de a le intalni in aceasta perioada este foarte mare, dar nu trebuie sa va speriati. Vipera este un animal timid, care fuge de oameni. Peste 90% din muscaturi, se intampla atunci cand oamenii incerca sa le prinda, sau sa le ia in mana!
Purtand bocanci si pantalon lung, sunteti feriti de eventualitatea unei muscaturi (la fel si in cazul capuselor) daca animalul nu v-a simtit si nu s-a retras sub bolovani. De obicei, vipera are o culoare maslinie, cu o dunga in zig-zag lata, neagra pe spate si cu celebrul V pe cap, pe care oamenii speriati nu apuca sa-l mai vada.
Vipera musca doar daca se simte amenintata! Nu alearga dupa oameni (dimpotriva, fuge!) si nu urca niciodata in copaci, de unde sa se napusteasca asupra oamenilor. Circula astfel de mituri hazlii, asa ca e bine de stiut adevarul!
Este bine sa retineti foarte bine aspectul sarpelui care v-a muscat, pentru a nu fi confundat cu o alta specie si pentru ca serul antiviperin sa nu fie administrat degeaba, pentru ca serul este un venin „imblanzit”, asa ca administrarea lui nu este deloc prietenoasa pentru organism.
Vipera este singurul sarpe veninos din tara noastra. Asta nu inseamna ca muscatura este ireversibila, nu se mai poate face nimic. De fapt, dimpotriva, muscatura poate sa fie „seaca”, fara venin, sau doar cu o cantitate mica de venin, din cauza ca animalul isi poate doza injectarea de venin. O parte dintre noi, cei de aici, am fost muscati de vipera si am supravietuit fara pribleme si fara antivenin. Muscatura cauzeaza reactii alergice, astfel ca, alergicii si cardiacii muscati de vipera, sunt urgente!
În cazul unei mușcături de viperă, rămâneți cât mai calmi și nu vă mișcați prea mult, pentru a preveni sângele infectat cu venin să se împrăștie prin corp. Sunați la 112 sau la Salvamont și, fie prin stoarcere, fie cu o seringă tăiată, încercați să scoateți sângele din mușcătură! NU ÎNCERCAȚI SĂ SUGEȚI SÂNGELE, CU GURA!
Decesul în urma unei mușcături de vipere survine la minimum 6-8 ore după mușcătură și doar în cazul în care șarpele și-a injectat cantitatea totală de venin, ceea ce rareori e cazul.
Comentarii