spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

VIDEO – Inconstienta sau zel al pompierilor, la un pas de tragedie

spot_img

Interventia autospecialelor ISU si SMURD la incendiul din Campia Turzii se putea termina groaznic, din cauza inconstientei pompierilor.

Dupa cum se vede in clipul de mai sus, pompierii au trecut prin fata unui tren de calatori aflat in mers, desi legislatia interzice acest lucru.

Art. 61

(1) Au regim de circulatie prioritara numai autovehiculele prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) si b), atunci cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni care au caracter de urgenta. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie sa aiba in functiune semnalele luminoase si sonore.
(2) Conducatorii autovehiculelor apartinand institutiilor prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) si b) pot incalca regimul legal de viteza sau alte reguli de circulatie, cu exceptia celor care reglementeaza trecerea la nivel cu calea ferata, atunci cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni care au caracter de urgenta.
(3) Cand pe drumul public circulatia este dirijata de un politist rutier, conducatorii autovehiculelor prevazute la alin. (1) trebuie sa respecte semnalele, indicatiile si dispozitiile acestuia.”, se precizeaza in Codul Rutier.

RefleqtMedia a solicitat un punct de vedere din partea ISU Cluj.

“Având în vedere imaginile apărute în spațiul public, în care o autospecială pentru stingerea incendiilor, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune, care se deplasează riscant peste trecerea la nivel cu calea ferată, pentru corectă informare a opiniei publice, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj face următoarele precizări:

Astăzi, 09 aprilie 2024, în jurul orei 11:20, pompierii din cadrul Detașamentului Turda au fost solicitați pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o casă de locuit situată pe strada Republicii din municipiul Câmpia Turzii. La fața locului au fost alocate două autospeciale pentru stingerea incendiilor, o autoscară și, preventiv, un echipaj SMURD.

Pentru gestionarea optimă a intervenției, forțele s-au deplasat pe două trasee diferite, unul dintre acestea fiind peste trecerea la nivel cu calea ferată de pe strada Republicii din municipiul Câmpia Turzii.

În urma vizualizării imaginilor, unitatea noastră a demarat în regim de urgență cercetarea disciplinară care se impune pentru analizarea celor întâmplate și tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de această situație ce a pus în pericol viața echipajului care a încadrat autospeciala de intervenție.

În acest context, vor fi analizate și prevederile privind circulația pe drumurile publice, normele și regulamentele interne, precum și cele cele care vizează codul de etică și deontologie a personalului.

O altă măsură dispusă a fost înlocuirea din serviciu a conducătorului auto al autospecialei de intervenție, iar până la finalizarea verificărilor acesta nu va mai fi planificat în serviciul operativ. De asemenea, șoferul autospecialei va fi supus unui evaluări psihologice, iar eventuala repunere a acestuia în serviciul operativ, în calitate de conducător auto, va fi realizată în urma unei reinstruiri.

Menționăm faptul că până la acest moment nu au fost înregistrate solicitări privind asistența persoanelor din vagoanele trenului și nu au fost primite înștiințări despre posibile plângeri formulate pe marginea acestui eveniment, din partea autorităților competente.

Facem, totodată, precizarea
că pentru derularea verificărilor cu obiectivitate și aplicarea măsurilor sancționatorii în conformitate cu reglementările privind circulația pe drumurile publice, unitatea noastră a informat Inspectoratul de Poliție al județului Cluj despre acest eveniment.

Asigurăm opinia publică de faptul că Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj dezaprobă ferm neglijența conducătorilor autospecialelor cu regim de circulație prioritară care prin astfel de comportamente pun în pericol viața și vor fi dispuse măsurile care se impun, cu maximă celeritate.”, transmite Compartimentul Informare și Relații Publice.

Pe de alta parte, putem accepta si faptul ca daca cele doua echipaje actionau conform legii si stateau la stop si ajungeau mai tarziu si, doamne feri, existau victime, toate oalele se spargeau in capul lor!

spot_img
spot_img
spot_img