fbpx
spot_img
HomeStiri din ClujUn deputat clujean propune măsuri pentru degrevarea instanțelor

Un deputat clujean propune măsuri pentru degrevarea instanțelor

- Advertisement -

În condițiile în care fiecare judecător are de rezolvat, în fiecare zi, câte 20-30 de cauze și, pentru concluzii scrise are nevoie de 2-3 amânări de termen, este lesne de înțeles de ce unele cauze sunt judecate greșit și de ce apar condamnări ale României la CEDO pentru greșeli de procedură.

Luând asemenea aspecte în considerare, deputatul USR PLUS de Cluj, Oana Murariu, fost avocat de profesie, a elaborat o serie de măsuri pentru degrevarea instanțelor.

Ca urmare a demarării discuțiilor la Ministerul de Justiție privind un nou proiect de lege prin care să sprijinim degrevarea instanțelor de judecată, vă semnalez primele trei propuneri de modificări pe care le voi susține în cadrul dezbaterilor.

 
1) Modificări în cazul procedurilor privind cererile cu valoare redusă – din discuțiile cu omologii din Bundestag am aflat că în Germania există doar 2-3 cauze pe lista ședințelor de judecată (spre deosebire de 50-100 în România) deoarece au pus accent ca litigiile ”mici” să poată fi soluționate printr-o procedură rapidă.

2) Simplificarea redactării hotărârilor judecătorești prin eliminarea mențiunilor susținerilor părților. Din 20 de pagini ale unei hotărâri judecătorești, în jur de 15, ca exemplu, conțin doar susținerile părților. O hotărâre care să conțină doar cele 5 pagini ale argumentelor instanței și soluția ar fi la fel de utilă, simplificând mult procedura.

3) Accentuarea procedurală a recurgerii la mediere ulterior sesizării instanței de judecată. Din experiența mea profesională, după o perioadă de timp petrecută pe băncile instanței, persoanele tind să se așeze la masă și să discute. De ce să dureze atât? Dacă părțile vor reuși să soluționeze cel puțin o parte din pozițiile divergente amiabil și cât mai devreme, vom reuși, în timp să degrevăm instanțele. Așa a procedat Franța și în 20 de ani a ajuns să aibă 1-2 cauze pe lista ședinței de judecată.”, a precizat Oana Murariu într-o declarație de presă.

Comentarii

- Advertisment -
- Advertisment -

Citește

Consultare publică pentru bugetul anului 2019. Cetățenii Municipiului Câmpia Turzii sunt...

0
În contextul aprobării iminente a Bugetului Consolidat, de către Parlament, administrația locală a Municipiului Câmpia Turzii demarează o serie de consultări privind întocmirea bugetului local de venituri și...

Comentarii

%d bloggers like this: