spot_img

TRATAMENTUL FUMATULUI – REALITATE SAU MIT

Date:

Share post:

OMS estimează că în lume există 1,1 miliarde de fumători(80% în ţările slab şi mediu dezvoltate) iar până în 2025 numărul fumătorilor va ajunge la 1,6 miliarde. Folosirea tutunului în rândul tinerilor este în creştere rapidă în multe ţări; conform Eurobarometru 2017 realizat de Comisia Europeană procentul tinerilor care se apucă de fumat, respectiv categoria 15-24 ani a crescut de la 25%(2014) la 29%(2017).

În ultimii ani a crescut numărul tinerilor care folosesc e-cigarette şi HTP (Heat Tobacco Products)-în România se estimează că sunt 203.000 de consumatori de ţigări electronice .În România se estimează că există peste 5 milioane şi jumătate de fumători.

Studiul GATS efectuat în 2018 în România arată că prevalenţa consumului de tutun este de 30,7%;în intervalul 2011-2018consumul de tutun în România a crescut cu 15%,din păcate această creştere s-a realizat prin creşterea consumului în rândul tinerilor din grupa de vârstă 15-24 ani şi a femeilor.34% din copii cu vârsta între 13-15 ani (223.200 de copii) afirmă că au fumat cel puţin odata .                                                                                    

  Utilizarea tutunului este principala cauza de deces producând anual la nivel mondial 8 milioane de decese. 1din 10 decese din întreaga lume este cuzat de tutun.În Europa 16% din totalul deceselor la adulţii de peste 30 ani se datorează folosirii tutunului-cea mai mare rată din toate regiunile lumii.600.000 de decese anual la nivel global sunt datorate fumatului pasiv.                                             

  Fumul de ţigară conţine 2 categorii de substanţe :NICOTINA este considerată de OMS DROG(dă o dependenţă puternică)şi aproximativ 7000 de substanţe chimice dintre care cel puţin 70 sunt implicate în apariţia diferitelor tipuri de cancer. Când o persoană decide să abandoneze fumatul, datorită lipsei drogului din organism apare sindromul de sevraj manifestat prin nervozitate, agitatie psihomotorie, transpiraţii, creşterea apetituluii pentru dulciuri, insomnie astfel că doar 3% din fumătorii care decid să abandoneze fumatul reuşesc singuri să facă acest lucru.                                                                           

  În România se deruleză din 2007 programul naţional STOP FUMAT care oferă medicaţie gratuită celor care doresc să abandoneze fumatul. Durata tratamentului este de 2 luni, înscrierea in program se face la nr de telefon 0771679493 de luni-vineri în intervalul orar 9:00-17:00. Nu este necesar bilet de trimitere de la medicul de familie sau asigurare medicala. În condiţiile actuale în care OMS estimează că 1,4-18,5% din adulţii spitalizaţi cu COVID-19 sunt fumători şi că fumătorii sunt mai susceptibili de a dezvolta forme severe de COVID 19  cel mai bun lucru pe care cei care fumează îl pot face este renunţarea la fumat.

Text redactat de: Dr. Corina Mărginean – medic primar pneumolog

spot_img

Subscribe

spot_img

Popular

More like this
Related

Cristina Burciu: Securitatea energetică, prioritară pentru România în contextul crizei mondiale

Securitatea energetică rămâne prioritară pentru România şi în acest...

Nu există jeg mai mare decât un medic care ia șpagă de la muribunzi … iată un caz abominabil!

Medicul oncolog, Anca Dumitrovici, a fost arestată de procurorii...

Au salvat viața unui motociclist!

„- Ești acasă? Vino repede! A fost un accident!...
%d bloggers like this: