spot_img

Sentimentul de turmă persistă – românii au luat-o pe ulei

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

O știre propagată acum 3-4 zile, privind creșterea prețului la uleiul de floarea soarelui i-a făcut pe români … s-o ia pe ulei.

Hypermarketurile au fost luate cu asalt de cetățeni care, datorită sentimentului de turmă și a știrilor senzaționiste, au cumpărat zeci de sticle de ulei, de frică să nu rămână fără.

Ceea ce majoritatea românilor care „au luat-o pe ulei” nu știu este că, spre deosebire de alte produse alimentare, MAJORITATEA ULEIULUI VÂNDUT ÎN HYPERMARKETURI ESTE AUTOHTON.

Țara noastră este cel mai mare producător de semințe de floarea soarelui din Uniunea Europeană, potrivit Ziarul Financiar, iar aproape în totalitate, uleiul din magazinele românești este produs ÎN ROMÂNIA.

Astfel, riscul de a crește prețul la ulei este cauzat TOCMAI de „oițele” care au luat cu asalt rafturile hypermarketurilor din România.

♦ La suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui şi la producţie, România se situează pe primul loc în UE, înaintea Franţei ♦ România a fost în perioada 2016-2020 cel mai mare exportator de seminţe de floarea-soarelui din UE ♦ Dacă toată cantitatea de seminţe ar fi procesată local, România ar juca un rol important şi pe piaţa europeană a uleiului vegetal.

În Spania, unele dintre cele mai mari reţele de magazine de comerţ modern au început să raţioneze vânzările de ulei de floarea-soarelui din cauza conflictului din Ucraina, scrie presa spaniolă. Ce şanse are România, cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, să în­lo­cuiască Rusia şi Ucraina pe pieţele externe?

„Este posibil ca suprafeţele însă­mânţate cu floarea-soarelui în acest an să crească, pentru că în multe zone din ţară este secetă, iar grâul şi rapiţa nu arată bine şi unii fermieri întorc cultura de grâu, plantând floarea-soarelui. Astfel, datorită producţiei mai mari, probabil că şi fabricile de ulei vor intensifica procesarea seminţelor de floarea-soarelui în acest an“, spune Alina Creţu, director executiv, Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR), formată din mai mulţi producători de cereale.”, precizează sursa citată anterior.

De asemenea, Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat chiar astăzi că România are destule stocuri de floarea soarelui și de ulei, până la viitoarea recoltă, din august-septembrie anul curent.

 „Am văzut că s-a iscat iarăşi o mare isterie legată de faptul că România nu va mai avea stocuri de ulei şi toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă, că nici măcar nu a fost însămânţată floarea soarelui, dar avem stocuri de ulei astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibre. Îi rog pe toţi românii să înţeleagă că tot ceea ce le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale. Noi, la Ministerul Agriculturii, monitorizăm evoluţia stocurilor în fiecare dimineaţă. Am o celulă de analiză, de criză la Ministerul Agriculturii şi tocmai asta facem, verificăm stocurile şi de cereale, şi de alimente, şi de ulei”, a afirmat Adrian Chesnoiu, informează News.ro., citat de Adevărul.

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu peste 3,65 miliarde euro la economia României în perioada 2017-2020

Industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu peste 3,65 miliarde euro la economia României în perioada 2017-2020, din care...

Cristina Burciu: Românii, sprijiniți concret de Guvern: Salariul minim va fi majorat cu 200 de lei, sumă scutită de taxe către stat

  Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă își ține promisiunile angajate în fața românilor, adoptând documentele premergătoare necesare implementării...

Români, luați-vă gândul de la fonduri europene – Acordul de Finanțare pentru 2021-2027 NICI MĂCAR NU E SEMNAT!

A recunoscut-o chiar Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor Europene, în cadrul unei conferință de presă susținut-o în această săptămână. De...

(VIDEO) Borcane întregi cu droguri descoperite de DIICOT la câțiva kilometri de Turda

Atât ieri, cât și astăzi, Procurorii DIICOT, însoțiți de luptători ai trupelor speciale și agenți ai BCCO au...
spot_img

La volan, prin Turda, fără permis de conducere

La data de 12 mai a.c., în jurul orei 12.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției municipiului Turda au depistat un  bărbat de...
%d bloggers like this: