O știre propagată acum 3-4 zile, privind creșterea prețului la uleiul de floarea soarelui i-a făcut pe români … s-o ia pe ulei.
Hypermarketurile au fost luate cu asalt de cetățeni care, datorită sentimentului de turmă și a știrilor senzaționiste, au cumpărat zeci de sticle de ulei, de frică să nu rămână fără.
Ceea ce majoritatea românilor care „au luat-o pe ulei” nu știu este că, spre deosebire de alte produse alimentare, MAJORITATEA ULEIULUI VÂNDUT ÎN HYPERMARKETURI ESTE AUTOHTON.
Țara noastră este cel mai mare producător de semințe de floarea soarelui din Uniunea Europeană, potrivit Ziarul Financiar, iar aproape în totalitate, uleiul din magazinele românești este produs ÎN ROMÂNIA.
Astfel, riscul de a crește prețul la ulei este cauzat TOCMAI de „oițele” care au luat cu asalt rafturile hypermarketurilor din România.
„♦ La suprafaţa cultivată cu floarea-soarelui şi la producţie, România se situează pe primul loc în UE, înaintea Franţei ♦ România a fost în perioada 2016-2020 cel mai mare exportator de seminţe de floarea-soarelui din UE ♦ Dacă toată cantitatea de seminţe ar fi procesată local, România ar juca un rol important şi pe piaţa europeană a uleiului vegetal.
În Spania, unele dintre cele mai mari reţele de magazine de comerţ modern au început să raţioneze vânzările de ulei de floarea-soarelui din cauza conflictului din Ucraina, scrie presa spaniolă. Ce şanse are România, cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, să înlocuiască Rusia şi Ucraina pe pieţele externe?
„Este posibil ca suprafeţele însămânţate cu floarea-soarelui în acest an să crească, pentru că în multe zone din ţară este secetă, iar grâul şi rapiţa nu arată bine şi unii fermieri întorc cultura de grâu, plantând floarea-soarelui. Astfel, datorită producţiei mai mari, probabil că şi fabricile de ulei vor intensifica procesarea seminţelor de floarea-soarelui în acest an“, spune Alina Creţu, director executiv, Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR), formată din mai mulţi producători de cereale.”, precizează sursa citată anterior.
De asemenea, Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat chiar astăzi că România are destule stocuri de floarea soarelui și de ulei, până la viitoarea recoltă, din august-septembrie anul curent.
„Am văzut că s-a iscat iarăşi o mare isterie legată de faptul că România nu va mai avea stocuri de ulei şi toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă, că nici măcar nu a fost însămânţată floarea soarelui, dar avem stocuri de ulei astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibre. Îi rog pe toţi românii să înţeleagă că tot ceea ce le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale. Noi, la Ministerul Agriculturii, monitorizăm evoluţia stocurilor în fiecare dimineaţă. Am o celulă de analiză, de criză la Ministerul Agriculturii şi tocmai asta facem, verificăm stocurile şi de cereale, şi de alimente, şi de ulei”, a afirmat Adrian Chesnoiu, informează News.ro., citat de Adevărul.
Comentarii