fbpx
spot_img
spot_img

Secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean, prezent la Serbările Naționale Țebea 2021

spot_img
spot_img
spot_img

De citit

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Clujeanul, Mircea Abrudean, cel care ocupă funcția de secretar general adjunct al Guvernului, a fost prezent – în acest week-end – la Serbările Naționale de la Țebea.

„Am participat astăzi, în calitate de Secretar general adjunct al Guvernului României, la Serbările Naționale de la Țebea, organizate pentru a cinsti memoria lui Avram Iancu. Astfel de momente solemne ne readuc mereu aminte cât de important este să învățăm din lecțiile istoriei.”, a comentat fostul prefect de Cluj.

La evenimentul cu o îndelungată tradiţie este comemorat Avram Iancu (1824 – 1872), lider al românilor din timpul Revoluţiei din Transilvania anilor 1848 – 1849, de la moartea căruia în 10 septembrie se împlinit 149 de ani. La fel ca la ediţia din 2020 a Serbărilor Naţionale de la Ţebea, şi în acest an târgul şi spectacolul folcloric sunt anulate.

În programul evenimentului au fost cuprinse prezentarea onorului militar, slujba religioasă, evocarea istorică a evenimentului şi ceremonialul depunerii de coroane la mormântul lui Avram Iancu.

„Sărbătoarea, organizată în fiecare an în prima duminică de după 10 septembrie, dată la care a murit Avram Iancu, va avea loc în 12 septembrie şi va consta într-un ceremonial dedicat omagierii lui Avram Iancu, fără spectacol folcloric”, a informat Prefectura Judeţului Hunedoara.

Şi activitatea de comerţ pe platoul din vecinătatea bisericii din Ţebea a fost interzisă, potrivit autorităţilor.

 

149 de ani de la moartea lui Avram Iancu

În fiecare an, în preajma datei de 10 septembrie, în satul de pe Valea Crişului Alb, învecinat municipiului Brad, au loc Serbările Naţionale în cinstea „Crăişorului Munţilor”. Avram Iancu (1824-1872), omagiat la Ţebea, este considerat unul dintre marii eroi ai românilor în timpul mişcărilor revoluţionare din anii 1848 şi 1849, din Transilvania. Din toamna anului 1848 până în vara anului următor, Avram Iancu şi miile de români care făceau parte din Legiunea Auraria Gemina au fost implicaţi în mai multe operaţiuni militare pe teritoriul Transilvaniei, în special alături de armata imperială austriacă, aflată atunci în conflict cu armata ungară susţinută de secui. Cele mai sângeroase conflicte s-au dat în mai 1949 la Abrud şi în împrejurimile oraşului din Munţii Apuseni.

La doar câţiva ani după încheierea Revoluţiei din 1848 – 1849, destinul său a luat o turnură tragică.

Avram Iancu a fost găsit mort în dimineaţa zilei de 10 septembrie 1872, la vârsta de 48 de ani, „în tinda casei unui sărac din Baia de Criş”, scria Nicolae Iorga, după mai mulţi ani în care a avut de suferit de pe urma bolilor şi pe care i-ar fi trăit în sărăcie.


Comentarii

- Advertisement -
- Advertisement -

Alte articole

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Comentarii

%d bloggers like this: