fbpx
spot_img
HomeInedit, curiozități și listeRusaliile - semnificație, tradiții, superstiții

Rusaliile – semnificație, tradiții, superstiții

- Advertisement -

Astăzi, 20 iunie 2021, creștinii ortodocși din România sărbătoresc Rusaliile – una dintre marile sărbători ale anului calendaristic, în care gospodinele pregătesc sarmale sau mâncăruri specifice marilor sărbători.

Totodată, alături de Paște și Crăciun, Rusaliile reprezintă cea de-a treia sărbătoare care are „două zile” de celebrare.

Dar … ce reprezintă Rusaliile?

Din punct de vedere biblic, în a 50-a zi după Învierea lui Iisus Hristos și în a 10-a zi după înălțarea acestuia la Ceruri, Duhul Sfânt s-a pogorât peste apostoli sub forma unor limbi de foc.

În credinţa populară, Rusaliile reprezintă spiritele morţilor, numite în popor Iele sau zâne rele.

Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbatoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ şi încep să facă rele oamenilor.

Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zâne sau frumoase. Există superstiţia că aceste spirite stau pe lângă izvoare şi pot, prin cântecele și dansul lor, să ia minţile oamenilor şi să-i îmbolnăvească.

Boala seamană, se spune în popor, cu o transă ce nu poate fi înlăturată decât de puterea dansului căluşarilor.

Obiceiuri de Rusalii:

De Rusalii, se leagă şi alte tradiţii şi obiceiuri, care diferă de la o regiune la alta. În unele zone, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile. 

Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare: se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor. Flăcăii le aduc din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane.

Ramuri de tei  vindecătoare

Ramurile de tei, soc sau mure sfinţite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. În tradiţia populară se spune că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare.

În unele zone, femeile fac descântece pentru alungarea Ielelor, iar uşile se ung cu usturoi, pentru că se crede că aşa va fi păzită casa de rele şi ghinion tot restul anului.

Spiritele rele se mai alungă prin ritualuri gălăgioase şi pocnituri cu ramuri de tei.

În unele gospodării se prepară unsori care se dau pe ugerele vacilor, pentru a le spori laptele.

Udatul nevestelor

Tot de Rusalii, în Ardeal există obiceiul cunoscut ca „udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.

„Udatul nevestelor” în râul Gurghiu, un obicei unic în România, pe care localnicii din comuna Hodac îl păstrează cu sfinţenie din moşi-strămoşi în a doua zi de Rusalii, a fost anulat anul trecut din cauza pandemiei. „Udatul nevestelor” de la Hodac şi din satul aparţinător Toaca este un obicei dedicat tinerelor soţii, care s-au căsătorit în ultimul an, după Rusaliile de anul trecut și până acum, şi are ca scop fertilitatea şi norocul femeii.

În anumite zone se spune că dacă de Rusalii este timp frumos atunci toată vara va fi frumoasă şi rodnică.

 

Bibliografie:

  • https://biblia.resursecrestine.ro/faptele-apostolilor/2
  • https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/rusalii-2021-semnificatiile-sarbatorii-obiceiuri-si-superstitia-legata-de-dansul-ielelor-1561577
  • https://www.agerpres.ro/social/2020/06/08/mures-udatul-nevestelor-de-la-hodac-un-obicei-de-rusalii-unic-in-romania-anulat-din-cauza-pandemiei-de-coronavirus–519085

Comentarii

- Advertisment -
- Advertisment -

Citește

Dar… oare, pentru PROSTIE ȘI IDIOȚENIE s-a inventat vreun vaccin?

0
Citesc și mă stric de râs când văd câtă prostie pură și inepuizabilă zace în capul unora „dupe” net. Absolut tot facebook-ul este umplut, zilele...

Comentarii

%d bloggers like this: