spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Românii care donează celule stem, scutiți de plata CASS 10 ani

spot_img

Donatorii de celule stem hematopoietice sunt scutiți de plata contribuției la asigurările sociale de sănătate timp de 10 ani.

Asta după ce Guvernul a adoptat un Act normativ care modifică și completează Legea sănătății și Codul fiscal. Practic, este o aliniere a legislației din România la normele europene, explică dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul general al Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

 

„La nivel internațional și european, reglementările prevăd că o persoană care donează celule stem hematopoietice ar trebui să beneficieze la cerere, nu neapărat obligatoriu, de evaluări medicale cel puțin anual cel puțin 10 ani, astfel încât să ne asigurăm că nu există reacții adverse și o persoană care a făcut o faptă așa de bună pentru o persoană pe care nu o cunoaște să ne asigurăm că își protejează și își păstrează sănătatea. Modificările din ordonanță au avut în vedere aceste reglementări și punerea în acord cu ele”, a explicat medicul.

Cum ajungi donator de celule stem

Donatorii de celule stem trebuie să aibă vârsta între 18 și 45 de ani, o stare de sănătate bună și să fie înscriși în Registrul național. „Odată înscris, nu înseamnă că și va dona. Dar odată înscris, un potențial donator intră în acest proces de căutare cu pacientul care nu are donator în familie, dar care este într-o fază de remisie a bolii hematologice de care suferă – fie leucemie, fie mielom, fie limfom – poate avea indicație de transplant de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. În familie, șansa de a găsi un donator compatibil e cam 25%. Faptul că familiile sunt din ce în ce mai puțin numeroase, șansa scade și mai mult. Deși sunt singurele cancere care pot fi vindecate, șansa rămâne teoretică dacă nu găsim în perioada în care bolnavul are indicație o persoană compatibilă”, explică medicul importanța existenței a cât mai multor donatori.

Citește continuarea aici

spot_img
spot_img
spot_img