Vă plac salamurile, dar cârnații, dar cremwurstii? Ei bine, citiți în continuare 🙂
Oamenii de știință din cadrul grupului de epidemiologie nutrițională de la Universitatea din Leeds au descoperit că o porție de 25 g de mezeluri pe zi este asociată cu un risc crescut cu 44% de a dezvolta demență.
Cercetătorii explorează o potențială legătură între consumul de carne procesată și dezvoltarea demenței, care afectează milioane de oameni de peste 60 de ani din întreaga lume. Mai mult decât atât, la nivel mondial, prevalența demenței este în creștere. În acest context, alimentația, care este un factor de risc modificabil pentru multe boli netransmisibile, ar putea juca un rol și în dezvoltarea demenței.
O echipă de cercetare britanică a studiat date furnizate de UK Biobank, o bază de date care conține informații genetice și de sănătate. Cercetătorii au analizat jumătate de milion de participanți din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, în încercarea de a investiga asocierile dintre consumul diferitelor tipuri de carne și riscul de a dezvolta demență.
Datele colectate între anii 2006-2010 au inclus frecvența cu care participanții au consumat aceste tipuri de carne, aceștia având șase opțiuni, de la consumul o dată pe zi până la cel de mai multe ori pe zi. Analiza¹ nu a evaluat în mod specific impactul unei diete vegetariene sau vegane asupra riscului de demență, dar a inclus date de la persoane care au spus că nu mănâncă deloc carne roșie.
Cărnurile procesate sporesc riscul de a dezvolta demență
Dintre participanți, 2.896 de cazuri de demență au apărut pe o perioadă medie de opt ani de urmărire. Aceste persoane erau, în general, mai în vârstă, mai defavorizate din punct de vedere economic, mai puțin educate, mai susceptibile de a fuma, mai puțin active din punct de vedere fizic, mai susceptibile de a avea antecedente de accident vascular cerebral și antecedente de demență familială și mai probabil să fie purtători ai unei gene care este extrem de asociată cu demența. Mai mulți bărbați decât femei au fost diagnosticați cu demență la populația studiată.
Unii oameni au fost de trei până la șase ori mai predispuși să dezvolte demență din cauza factorilor genetici bine stabiliți, dar concluziile sugerează că riscurile legate de consumul de carne ultraprocesată au fost aceleași indiferent dacă o persoană a fost sau nu predispusă genetic la dezvoltarea bolii.
Cei care au consumat cantități mai mari de mezeluri au fost mai predispuși să fie bărbați, mai puțin educați, fumători, supraponderali sau obezi, cu aporturi mai mici de legume și fructe și cu aporturi mai mari de calorii provenite din proteine și grăsimi (inclusiv grăsimi saturate).
Descoperirile arată, de asemenea, că aportul de carne roșie neprelucrată, cum ar fi carnea de vită, porc sau vițel, preparată simplu, ar putea avea rol protector, deoarece persoanele care au consumat 50 g pe zi au avut un risc cu 19% mai mic de a dezvolta demență.
Continuarea aici












