17.1 C
Turda
Wednesday, September 28, 2022
spot_img
HomeStiri - nationalReteaua nationala de meteorologie se modernizeaza cu fonduri europene

Reteaua nationala de meteorologie se modernizeaza cu fonduri europene

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Semnarea Contractului de achizie publică de proiectare și execuție lucrări „Modernizarea rețelei de radare meteorologice (7 radare meteorologice Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S)” și a Contractului de achiziție publică de produse “Sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei”,

din cadrul Proiectului „Modernizarea infrastructurii de monitorizare şi avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecţiei vieţii şi a bunurilor materiale – INFRAMETEO”- cod SMIS 2014+ 152610

În data de 23 septembrie 2022, au fost semnate la sediul Administrației Naționale de Meteorologie din București, Contractul de achizie publică de proiectare și execuție lucrări „Modernizarea rețelei de radare meteorologice (7 radare meteorologice Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S)” și respectiv Contractul de achiziție publică de produse “Sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei”, aferente Proiectului „Modernizarea infrastructurii de monitorizare şi avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecţiei vieţii şi a bunurilor materiale – INFRAMETEO” – cod SMIS 2014+ 152610, proiect co-finanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

 

Contractul pentru „Modernizarea rețelei de radare meteorologice(7 radare meteorologice Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S)” a fost încheiat între Asocierea Rartel S.A. și Leonardo Germany GMBH si Administrația Națională de Meteorologie și a fost semnat de către dl. Roberto SCAGNOLI – lider asociere Rartel S.A. și Leonardo Germany GMBH și dna. dr. Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie.

 

Investiția se referă la achiziția a 7 (șapte) sisteme radar Doppler în bandă S, cu dublă polarizare, incluzând și dezvoltarea și implementarea unui sistem centralizat de colectare, prelucrare și diseminare a datelor radar, achiziția și instalarea generatoarelor de rezervă pentru asigurarea energiei electrice necesare funcționării sistemelor radar, achiziția și instalarea sistemelor de asigurare a climatizării, execuția traseelor de alimentare cu energie electrică în cazul în care acestea nu sunt deja disponibile în aplasament și construcția turnurilor. Radarele vor fi instalate pe 7 turnuri noi, pe terenurile aflate în administrarea Administrației Naționale de Meteorologie din: București-Băneasa, Medgidia, Bârnova, Bobohalma-Târnaveni, Craiova – Cârcea, Oradea – Dealul Vântului, Timișoara.

 

Sistemele radar vor permite supravegherea meteorologică completă a unei zone geografice circulare cu o rază de până la 400 km în jurul poziției/amplasamentelor radar.

 

Radarele vor funcționa în mod continuu (24 de ore/7 zile), pentru a furniza informații referitoare la poziția și rata precipitațiilor și fenomenele meteorologice asociate cu sistemele de nori detectate, precum și avertizările timpurii în cazul unor fenomene meteorologice periculoase. De asemenea, noile radare in banda S, care dispun de tehnologia dual-polarimetrică, vor permite o mai bună detecție și monitorizare a structurilor noroase generatoare de precipitații abundente, precum și a prognozei fenomenelor meteorologice (ploi, căderi de grindină, intensificări puternice ale vântului), asociate furtunilor convective. Datele radar dual-polarimetrice contribuie la diminuarea timpului de avertizare pentru situațiile periculoase generate de fenomenele convective severe. Instalarea acestor radare meteorologice va contribui semnificativ la creșterea performanțelor procedurilor operative de elaborare a avertizărilor și prognozelor pentru viituri rapide din România.

 

Modernizarea acestor sisteme va asigura îmbunătățirea activităților operaționale de prognoză și avertizare a fenomenelor meteorologice de vreme severă. De asemenea, activitatea operativă va beneficia astfel de un sistem modern, actualizat, care să ofere meteorologilor previzioniști informații în timp real, într-un mediu IT securizat.

 

Contractul pentru “Sistemul de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei” a fost încheiat între Rartel S.A. și Administrația Națională de Meteorologie și a fost semnat de către dl. Roberto SCAGNOLI, Director General Rartel S.A și dna. dr. Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie.

 

Obiectivul investiţiei este asigurarea continuității furnizării de date satelitare în timp real de la sateliţii geostaţionari prin recepţia datelor de la sateliții din seria MTG (METEOSAT Third Generation) şi recepția datelor în timp real de la sateliţii polar orbitali (Metop-SG, NPP, NOAA), prin care se continuă dezvoltarea sistemului național de monitorizare și avertizare a fenomenelor meteorologice periculoase pentru asigurarea protecției vieții și a bunurilor materiale.

 

Modernizarea sistemului actual de recepție și prelucrare a datelor de la sateliții meteorologici prin instalarea unui nou sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei, capabil să furnizeze seturi de date semnificativ îmbunătățite față de sistemul aflat în exploatare în prezent, va permite o mai bună detecție și monitorizare a structurilor noroase generatoare de precipitații abundente, precum și a prognozei fenomenelor meteorologice (ploi, căderi de grindină, intensificări puternice ale vântului). De asemenea, datele satelitare în timp real contribuie la diminuarea timpului de avertizare pentru situațiile periculoase generate de fenomenele convective severe.

 

Sistemul este destinat recepției și prelucrării în timp real a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei ce urmează a fi lansați începând cu anul 2022 (Meteosat Third Generation și MetopSG), caracterizați printr-un volum de date foarte mare ce nu poate fi prelucrat, analizat și interpretat cu sistemele de calcul existente în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie. Informaţiile furnizate de noile sisteme de sateliți MTG și MetopSG vor avea un impact major asupra calității prognozelor pe foarte scurtă și scurtă durată și a disponibilității acestora prin creșterea (față de sateliții existenți):

✓ Rezoluției spațiale (de la 1 km și 5 km la 0,5 km, 1 km și 2 km), a frecvenței de achiziție a datelor (de la 1 imagine la fiecare 5/15 minute la 1 imagine la fiecare 2.5/10 minute ), a numărului de canale spectrale (de la 12 la 16) și a introducerii de noi instrumente (LI, UVN, IRS, etc) pentru MTG, față de sistemul MSG existent;

 

✓ Rezoluției spațiale (de la 1 km la 0,5 km), a numărului de canale spectrale (de la 5 la 20) și a introducerii de noi instrumente (Sentinel-5, MWS, 3MI, ICI, SCA, RO, MWI) destinate măsurătorilor de chimie atmosferică, calitatea aerului, radio-ocultație etc.), pentru MetopSG față de sistemul Metop existent. Volumul de date furnizat va crește de cel puțin 10 ori ajungând la 2 TB/zi.

 

Noul sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei va fi implementat la sediul central al ANM din București, Șos. București – Ploiești nr. 97.

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: