fbpx
spot_img

Respect, USR! Din inițiativa lor, se deschide la Cluj un centru de tratare a adicțiilor!

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Date:

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Share post:

În anul 2023, în condițiile în care traficul de droguri și substanțe cu efect psihoactiv a devenit tot mai frecvent, iar vârsta de consum tot mai scăzută, este NEVOIE de centre de tratare a adicțiilor.

Din nefericire, până acum, la nivel național, nu exista niciun astfel de centru, însă USR Cluj Napoca a propus înființarea unuia, în capitala județului.

„O nouă șansă pentru cei dependenți de droguri, alcool, tutun sau alte substanțe nocive. La propunerea USR, Consiliul Local Cluj-Napoca a inclus în bugetul local pentru anul 2023, proiectul primului centru din România dedicat combaterii și tratării adicțiilor. Aici, tinerii vor beneficia de asistență specializată și ajutor constant pentru recuperare.

Prevenirea târzie și tratatarea prin metode deseori nepotrivite sau ineficiente a adicțiilor de orice fel, a înmulțit în ultimii ani numărul celor dependenți, în special în rândul tinerilor. Pentru a combate această problemă e necesar să pregătim soluții clare, care să implice colaborarea între spitale, școli, poliție, părinți, terapeuți și administrația publică. În acest fel, beneficiarii direcți pot fi sprijiniți nu doar în procesul de recuperare, ci și în drumul lor către integrarea în societate.

“Adicția nu e o problemă a individului ci e una socială. Asistăm la o deteriorare a sănătății mintale în rândul tinerilor atât din mediul urban, cât și din mediul rural, iar consumul de substanțe apare tot mai frecvent în rândul copiilor din ce în ce mai mici. Această problemă ne este semnalată atât de directorii școlilor clujene, cât și de părinți și instituțiile dedicate” a declarat Adriana Cristian, consilier local USR Cluj-Napoca, inițiatoarea proiectului.

Ideea unui centru pentru tratarea adicțiilor vine pe fondul unei nevoi reale la nivelul societății, ca urmare a creșterii atât a consumului de substanțe interzise, cât și pentru a combate creșterea de 18% raportată în ceea ce priveşte numărul de minori trimiși în judecată pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul drogurilor. Totodată, în anii trecuți numărul persoanelor care ar fi putut solicita asistență pentru tratarea adicțiilor a scăzut pe fondul pandemiei și a transformării unor clinici în centre dedicate exclusiv tratării pacienților infectați cu SARS-COV-2, arată ultimul raport al Agenției Naționale Antidrog.

În prezent, pacienții cu adicții sunt tratați în unitățile medicale psihiatrice. Proiectul își propune să ușureze accesul celor în nevoie la soluții medicale integrate, încercând să înlăture, în același timp, rușinea percepută la nivelul populației cu privire la căutarea de ajutor specializat.

“Pentru a-i ajuta cu adevărat pe cei aflați în această situație, trebuie să nu îi mai privim ca infractori sau persoane cu probleme psihiatrice. Sunt pacienți aflați într-o situație vulnerabilă, care au nevoie de un ajutor special și nu de stigmatizare.” a adăugat Adriana Cristian.

La rândul său, Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca susține proiectul: “Este o idee pe care am salutat-o din primul moment. Acești tineri pot fi readuși mai ușor în societate, dacă implementăm proiectul acestui centru.” Propunerea USR a fost deja integrată în bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru 2023, urmând ca Primăria să întocmească documentația necesară și să identifice o locație potrivită în acest sens. ”, transmit cei de la USR Cluj.

Această inițiativă este, de departe, cea mai benefică, din punct de vedere social, pentru tinerii din județul Cluj.

spot_img
spot_img
Bucur Ovidiu Adrian
Bucur Ovidiu Adrianhttp://refleqtmedia.ro/
Jurnalist, cu 14 ani de experiență. Specializat în investigații și articole de presă din domeniile: administrativ, politic, social
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Magazin din Campia Turzii, amendat dupa ce vindea haine contrafacute

Magazinul Gamos Com din Campia Turzii, situat pe strada Vasile Alexandri, nr. 7A, s-a ales cu amenda din...

I&C Transilvania Constructii angajeaza deservent incarcator frontal

S.C. I&C Transilvania Constructii S.R.L. angajează Volist - Deservent încărcător frontal.   Punct de lucru: Câmpia Turzii.   Cerinte:     experiență manipulare încărcător...

Transilvania Impact angajeaza la Campia Turzii

Angajam excavatorist cu experiență. Punct de lucru: Câmpia Turzii.   Informații la telefon: 0760 233 617. resurseumane@transilvaniaimpact.ro  . . . #angajari #locuridemunca #transilvaniaimpact #icti

Pompierii clujeni atrag atenția! Incendiile de vegetație pot ucide!

Numai anul trecut am intervenit în județul Cluj la peste 900 de incendii de vegetație uscată, fiind printre...
%d bloggers like this: