spot_img
spot_img

Respect şi gratitudine pentru pensionari!

spot_img

România a marcat la 1 octombrie cea de-a 28-a aniversare a Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, un moment de conştientizare a faptului că oamenii în vârstă sunt folositori oricărei societăţi şi încă mai pot să îşi aducă un aport important la dezvoltarea globală a umanităţii.

Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită, la 14 decembrie 1990, de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în baza Rezoluţiei nr. 45/106. Lansarea acestei zile a fost precedată de alte iniţiative, precum Planul internaţional de acţiune privind îmbătrânirea de la Viena, adoptat de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea în 1982, şi aprobat, în acelaşi an, de către Adunarea Generală a ONU. În 1991, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 46/91, a adoptat Principiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă.

Pe fondul dezvoltării urbane din ultimii ani, este vital ca reorganizarea oraşelor din România să fie corelată şi de crearea unor oportunităţi viabile pentru participarea persoanelor în etate la activităţile economice şi sociale ale comunităţilor. Speranţa de viaţă la nivel mondial a crescut de la 46 la 68 de ani în ultimii 60 de ani, iar până la finalul acestui secol se estimează că va ajunge la 81 de ani. În aceste condiţii, se preconizează că numărul persoanelor în vârstă va ajunge, în anul 2050, la peste 20% din populaţia omenirii, şi că va fi mai mare decât numărul copiilor.
Evoluţia respectivă presupune automat creşterea nivelului de atenţie ce trebuie acordat de fiecare stat nevoilor speciale ale persoanelor în vârstă, precum şi problemelor specifice cu care se confruntă acestea.

Consider că respectul pentru părinţii şi bunicii noştri trebuie să fie şi în România un barometru al civilizaţiei şi democraţiei. Din acest punct de vedere, trebuie subliniate eforturile din ultimul an şi jumătate făcute de autorităţile statului în vederea îmbunătăţirii vieţii pensionarilor, atât prin majorarea pensiilor de la 1 iulie a.c., cât şi plata corespunzătoare a pensiilor celor ce au muncit în condiţii speciale, prin eliminarea inechităţilor existente până acum între aceleaşi categorii de pensionari.

Una din preocupările primordiale ale Partidului Social Democrat a fost dintotdeauna rezolvarea problemelor pensionarilor, fără îndoială categoria cea mai defavorizată a României post-revoluţionare. Toate guvernele perindate până acum la conducerea ţării şi-au făcut un titlu de glorie din promisiunile că vor îmbunătăţi nivelul de trai al celor şase milioane de vârstnici, dar majoritatea acţiunilor au rămas la stadiul de vorbe goale de campanie electorală. De această dată, Guvernul şi majoritatea parlamentară PSD au demonstrat concret, prin elaborarea unor acte normative, contribuţia la îmbunătăţirea vieţii pensionarilor.

Cea mai importantă dintre măsurile luate în acest an este modificarea Legii pensiilor, proiect legislativ ce va intra în dezbaterea parlamentară în cel mai scurt timp. Conform documentului, valoarea punctului de pensie va fi actualizată, potrivit prevederilor cuprinse în Programul de Guvernare al PSD, la 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020 şi 1.875 de lei în 2021.

Deputat PSD Cluj,
CRISTINA BURCIU
3 octombrie 2018

Sursa foto: cluj-am.ro

spot_imgspot_img
spot_img

Ultimele știri

Politistii au luat la control comerciantii ilegali de artificii

Polițiștii din Alba au continuat controalele la societățile comerciale...

Mormant PROFANAT la Luncani

O persoana de sex feminin din Luncani, comuna Luna,...

70 de ani de învățământ teologic preuniversitar, marcați la Cluj

În ziua de pomenire a Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina,...

Iată motoarele de căutare pe care Google nu vrea să le găsești

Google este atât de puternic încât „ascunde” alte sisteme...
spot_img

Newsletter

spot_img

Descoperă!

Cupa „Trei lacuri” la Festivalul Peștelui – iată regulamentul de concurs

Regulament concurs de pescuitCupa “La trei Lacuri 2019”Ediția a-II-a,...

Tibi Useriu a ajuns până la capăt!! Pe locul 1!!

Tibi a trecut linia de finish la Montane Lapland Arctic...

REȚINUT PENTRU TULBURAREA ORDINII ŞI LINIŞTII PUBLICE

Polițiștii clujeni au reţinut pentru 24 de ore un...

Mina Rudolf s-a transformat in “Gradina Dorului”

#InGradinaDorului@SalinaTurda 🤗Turiștii care au ales să ne viziteze azi au...
spot_img
spot_imgspot_img

Patinoar cu restrictii la Turda

Moș Nicolae vine mai devreme anul acesta și vine cu o veste bună pentru turdeni! ⛸ Sâmbătă, 05 Decembrie, ora 14:00 deschidem patinoarul din...

Dănuț Tehei: „Fără muzică, viața este ternă”

Unul dintre cei mai apreciați artiști ai acestui an, Dănuț Tehei, a acordat un scurt interviu pentru RefleqtMedia. Am ales să-l publicăm chiar astăzi, deoarece...

De maine, elevii turdeni merg la scoala fata in fata

Avand in vedere scaderea incidentei COVID19 sub 1/1000, scolile turdene vor incepe  de maine, cursurile fata in fata. " ➡️ Hotărârea nr. 123 din 25 mai...
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: