spot_imgspot_img
spot_img

Pe aceeași temă

te-ar putea interesa

Ucigasul de la Turda – arestat preventiv

RefleqtMedia a aflat noi detalii despre omorul care a...

Al doilea omor in cateva zile, la Turda

Turda a devenit un oras periculos, in care poti...

I-au furat masina, in Turnu Severin

Rares Florea, tinichigiul din Campia Turzii care repara avariile...

Moonlight Rescue 2024, exercițiu complex de salvare pe timp de noapte

Un exercițiu național Salvamont în premieră s-a desfășurat în...

(Video) Alcoolul si urmarile lui

Un accident rutier care se putea termina groaznic a...

Regimul special pentru agricultori

D.G.R.F.P. Cluj-Napoca informează contribuabilii:
Agricultorul care aplică regimul special pentru agricultori prevăzut la art.315¹, Titlul-TVA din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, reprezintă persoana fizică, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală sau întreprinderea familială, cu sediul activităţii economice în România, care realizează activităţi de producție agricolă și servicii agricole şi care nu realizează alte activităţi economice sau realizează şi alte activităţi economice a căror cifră de afaceri anuală este inferioară plafonului de scutire de TVApentru întreprinderile mici (mai mică de 300.000 lei).


Activitățile de producție agricolă sunt enumerate la pct.87¹, Titlul TVA din H.G.nr.1/2016, cu modificările și completările ulterioare și includ:
a) cultura :
1.agricultura generală, inclusiv viticultură  ;
2.cultura pomilor fructiferi (inclusiv măslini) și a legumelor, florilor, etc.
b) creșterea animalelor de fermă alături de cultivarea solului: cresterea animalelor, păsărilor, creșterea iepurilor, apicultura, sericicultura, helicicultura ;
c) silvicultura ;
d) pescuitul: pescuitul în apă dulce, piscicultura, creșterea midiilor, stridiilor și a altor moluște și crustacee, etc.


Serviciile agricole sunt cele prevăzute în Anexa la OMFP/OMADR nr.4634/397/2022 iar dintre prestările de servicii de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă, amintim: fertilizat, arat, discuit sau grăpat, pregătit pat germinativ cu combinator şi modelat sol, semănat sau plantat, etc.    


Compensaţia în cotă forfetară reprezintă suma rezultată prin aplicarea procentului de compensare în cotă forfetară asupra preţului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrărilor de produse agricole şi prestărilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor în cazurile anterior menționate.


Procentul de compensare în cotă forfetară este de 8% începând cu anul 2019 până în prezent.
Agricultorul   depune  o notificare, pentru a fi înscris de organul fiscal competent  în Registrul agricultorilor care  aplică regimul special până la data de 1 a lunii următoare celei în care a fost depusă notificarea.


În factura emisă, agricultorul va face o mențiune cu privire la aplicarea regimului special pentru agricultori, procentul de compensare în cotă forfetară și valoarea compensației în cotă forfetară, pentru livrările de produse agricole și prestările de servicii care intră sub inciența acestui regim special de TVA.
Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în regim normal, potrivit art.316 din Codul Fiscal, cărora agricultorul le livrează produse agricole sau le prestează servicii agricole, au dreptul la deducerea compensației în cotă forfetară achitată agricultorului care aplică regimul special, în aceleași limite și condiții aplicabile pentru deducerea TVA, conform art. 297 – 301 din Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Baza legală:
– Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare
– HG nr.1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
– OMF/MADR nr.4634/397/29.12.2022 privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea de îngrăşăminte şi pesticide de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă, seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi pentru prestările de servicii de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă.

Compartimentul Comunicare Relații Publice și Mass Media

spot_img
spot_img