Conform datelor oficiale, România are printre cele mai sigure spitale din Europa, cu o rată a infecţiilor nosocomiale de doar 2%. De patru ori mai puţin decât media europeană!
Dar realitate ne arată că lucrurile nu stau așa. Spitalele din România sunt defapt printre cele mai nesigure și asta mai ales pentru că se minte în acte cu încuviințare de la cel mai înalt nivel.
Din cauza lor, opt copii au murit de la începutul acestui an la Spitalul de urgenţă din Cluj-Napoca, iar la Spitalul Clinic Județean Mureș a fost identificat un focar de infecţie intraspitalicească, cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces.
Când Vlad Voiculescu era ministru al Sănătății, s-a format un grup de lucru exact pentru clarificarea normelor de aplicare a legislației europene pentru prevenirea, combaterea și tratamentul infecțiilor intraspitalicești. Atunci am trimis și eu două propuneri pornind de la o simplă statistică care arată că 80% dintre asistenții, infirmierii și medicii din România își spală halatele acasă.
Am propus măsuri care țin de igiena vestimentară din spitale și codul vestimentar împărțit pe culori prestabilite. Sugestiile au venit de la oameni din domeniul medical care se bat de aceste probleme și le reclamă de ani de zile.
Totuși încă nu avem norme de aplicare pentru că Rafila ține legislația la sertar de mai bine de un an. Iar Guvernarea PNL PSD a blocat orice inițiativă care ar face public dezastrul sub raportărilor din sistem. Pentru că imaginea bună contează mai mult decât viețile pacienților.
Se împlinesc în curând șapte ani de la Colectiv și doi ani de când avem legislație la standarde europene pentru prevenirea, combaterea și tratamentul infecțiilor intraspitalicești. Dar in continuare nosocomialele sunt secretul public cel mai negru al sistemului medical românesc.
Despre asta și despre măsurile urgente care se vor lua în cazul celor două spitale am întrebat Ministerul Sănătății acum, adresându-i o interpelare lui Alexandru Rafila.