spot_img
spot_imgspot_img
Știri din IernutProducția de carne a scăzut cu 40% în județul Mureș

Producția de carne a scăzut cu 40% în județul Mureș

Deși județul Mureș are printre cei mai buni procesatori de carne din țară, iar fermieritul de taurine și bovine este în continuare perla agriculturii și zootehniei mureșene, în anul care s-a încheiat producția de carne a scăzut cu 40%, potrivit unui anunț făcut de șeful Direcției de Agricultură Județeană Mureș, Ioan Rus.

„Costul de producţie ridicat şi preţul de achiziţie foarte mic au redus producţia de carne din judeţul Mureş cu peste 40%, în 2017”, a declarat Ioan Rus, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Mureş.

Potrivit şefului DAJ Mureş, producţia de carne din 2017 a fost de 34.025 de tone, faţă de 58.094 tone în 2016, din care 24.805 tone s-a livrat la procesare, cantitate cu mult mai mică faţă de cea din anul precedent, când s-a livrat către procesatori 38.652 tone.

„La producţia de carne avem un minus de peste 40%. De circa un an este căutat laptele cred că s-a trecut la producţia de lapte, fiindcă laptele va rezista în orice vremuri. La producţia de carne e mai dificil, sporul de creştere se face cu un cost ridicat, iar achiziţia e la un preţ scăzut. Au fost investiţii şi subvenţii pe rase de carne, dar nu e foarte mare diferenţă la preţul de livrare’, a precizat Ioan Rus.

Acesta a spus că pentru încurajarea fermierilor să crească şi rase de carne, există un proiect de act normativ prin care se doreşte încurajarea creşterii de bovine de Bălţată Românească şi Brună, rase autohtone potrivite condiţiilor din zona Mureş, fiind rase şi de lapte şi de carne.

În plus, Ioan Rus crede că producţia de carne de porc s-ar putea relansa prin acel ajutor de minimis propus de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru susţinerea crescătorilor de suine, care sunt încurajaţi să crească rasele autohtone de porc Bazna şi Mangaliţa.

„Se doreşte revitalizarea raselor autohtone de porci Bazna şi Mangaliţa. Se intenţionează să se dea la crescătorii mai mici între două şi 10 capete, ei primesc purceii şi vor avea şi un procesator care ar recepţiona marfa pe baza unui contract. Condiţia este ca cel puţin 50% din efectiv să fie predat la abator. E o formă de a spijini suinele, iar alt sprijin, în afară de conservarea raselor locale, nu se acceptă’, a precizat Ioan Rus.

În anul 2017, în judeţul Mureş s-a înregistrat o creştere cu 273% a iepurilor de carne, fiind înregistraţi 14.730 de iepuri, faţă de 5.400 în 2016, iar la porcine există 88.802 de capete, cu 17.000 de capete în plus faţă de anul anterior.

sursa: agerpress.ro

- Advertisement -spot_img
spot_img

More From RefleqtMedia

Asociația Villaggio Romeno (Satul Românesc) din Italia participă la Festivalul de la Oarba de Mureș, unic în România

Pentru al doilea an consecutiv, asociația "Villaggio Romeno" (Satul românesc)...

O masina s-a rasturnat pe A3 intre Iernut si Chetani

Pompierii mureșeni au fost solicitați să intervină în aceste...

Femeie de 30 de ani, înecată la Iernut

O femeie, în vârstă de 30 de ani, a...

Panică la Iernut – proiectil neexplodat găsit în câmp

Un cetățean care-și efectua lucrările agricole a trăit spaima...

Persoană înecată în râul Mureș, intervin pompierii

Căldura de afară și dorința de a te răcori...

Vesti bune in energie! A fost deblocata termocentrala IERNUT!

Proiectul unei noi centrale de producere a ⚡energiei electrice...

Vanator de comori din Iernut, capturat de politisti

La data de 5 aprilie a.c., poliţiştii Serviciului de...
- Advertisement -spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: