spot_img
spot_img

Producția de carne a scăzut cu 40% în județul Mureș

spot_img

Date:

Share post:

spot_img

Deși județul Mureș are printre cei mai buni procesatori de carne din țară, iar fermieritul de taurine și bovine este în continuare perla agriculturii și zootehniei mureșene, în anul care s-a încheiat producția de carne a scăzut cu 40%, potrivit unui anunț făcut de șeful Direcției de Agricultură Județeană Mureș, Ioan Rus.

„Costul de producţie ridicat şi preţul de achiziţie foarte mic au redus producţia de carne din judeţul Mureş cu peste 40%, în 2017”, a declarat Ioan Rus, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Mureş.

Potrivit şefului DAJ Mureş, producţia de carne din 2017 a fost de 34.025 de tone, faţă de 58.094 tone în 2016, din care 24.805 tone s-a livrat la procesare, cantitate cu mult mai mică faţă de cea din anul precedent, când s-a livrat către procesatori 38.652 tone.

„La producţia de carne avem un minus de peste 40%. De circa un an este căutat laptele cred că s-a trecut la producţia de lapte, fiindcă laptele va rezista în orice vremuri. La producţia de carne e mai dificil, sporul de creştere se face cu un cost ridicat, iar achiziţia e la un preţ scăzut. Au fost investiţii şi subvenţii pe rase de carne, dar nu e foarte mare diferenţă la preţul de livrare’, a precizat Ioan Rus.

Acesta a spus că pentru încurajarea fermierilor să crească şi rase de carne, există un proiect de act normativ prin care se doreşte încurajarea creşterii de bovine de Bălţată Românească şi Brună, rase autohtone potrivite condiţiilor din zona Mureş, fiind rase şi de lapte şi de carne.

În plus, Ioan Rus crede că producţia de carne de porc s-ar putea relansa prin acel ajutor de minimis propus de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru susţinerea crescătorilor de suine, care sunt încurajaţi să crească rasele autohtone de porc Bazna şi Mangaliţa.

„Se doreşte revitalizarea raselor autohtone de porci Bazna şi Mangaliţa. Se intenţionează să se dea la crescătorii mai mici între două şi 10 capete, ei primesc purceii şi vor avea şi un procesator care ar recepţiona marfa pe baza unui contract. Condiţia este ca cel puţin 50% din efectiv să fie predat la abator. E o formă de a spijini suinele, iar alt sprijin, în afară de conservarea raselor locale, nu se acceptă’, a precizat Ioan Rus.

În anul 2017, în judeţul Mureş s-a înregistrat o creştere cu 273% a iepurilor de carne, fiind înregistraţi 14.730 de iepuri, faţă de 5.400 în 2016, iar la porcine există 88.802 de capete, cu 17.000 de capete în plus faţă de anul anterior.

sursa: agerpress.ro

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Vesti bune in energie! A fost deblocata termocentrala IERNUT!

Proiectul unei noi centrale de producere a ⚡energiei electrice la Iernut a fost deblocat de Guvernul Ciucă. ↗️Săptămâna trecută...

Vanator de comori din Iernut, capturat de politisti

La data de 5 aprilie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Mureş  au depistat un bărbat, de 41...

România în noroaie – intervenție cu buldoexcavatorul pentru salvarea unor tineri

Trei tineri care s-au rătăcit au avut nevoie de intervenția pompierilor, dar și a unui buldoexcavator, pentru a...

Fraudă cu carduri bancare la Iernut

Poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Iernut au reţinut pentru 24 de ore doi tineri bănuiţi că ar fi...
spot_img

Scandal la Spitalul din Câmpia Turzii – un bețiv a intrat fără drept în curtea spitalului și a înjurat medicii

Un lunean, în vârstă de 45 de ani, care locuia fără forme legale în Câmpia Turzii, a vrut să atace, în cursul serii de...
%d bloggers like this: