spot_img

ذات صلة

جمع

Detalii actualizate despre funeraliile lui Dumitru Babaioana

Anca Babaioana a prezentat noi informatii despre priveghiul si...

Noi detalii despre scandalul dintre ciobani

RefleqtMedia v-a prezentat ieri primele date despre un scandal...

El a murit in accidentul de aseara

Viata i-a fost curmata brusc, la 19 ani, dupa...

Un mort si 3 raniti, la Moldovenesti

Accidentul rutier de la Moldovenesti este mai grav decat...

Accident rutier la Moldovenești

Două autoturisme s-au ciocnit frontal, în urmă cu câteva...

Asociația Villaggio Romeno (Satul Românesc) din Italia participă la Festivalul de la Oarba de Mureș, unic în România

Pentru al doilea an consecutiv, asociația “Villaggio Romeno” (Satul românesc) din Italia participă la “Festivalulul Cântecului Popular Patriotic La Oarba și la Iernut“, care se va desfășura în localitatea Oarba de Mureș pe data de 15 august 2023

La eveniment, ajuns la ediția a XIV-a, sunt așteptați mii de români care vor comemora  jertfa soldaților români căzuți la sfârșitul celui de-al doilea război mondial în bătălia de la Oarba de Mureș. Printre ei se vor afla și români din diaspora, originari din județul Mureș și nu numai. 

Asociația Villaggio Romeno este partener oficial al evenimentului, alături de Consiliul Județean Mureș, Asociația Culturală “Pe Mureș și pe Târnavă” și Primăria Iernut. 

Luciana Ludușan, președinta Asociației Villaggio Romeno: “Ca și anul trecut, avem onoarea să fim parteneri ai evenimentului. Vom participa alături de autorități la toate activitățile din program și vom depune o coroană de flori la monumentul eroilor căzuți la Oarba de Mureș.

Îmi amintesc cu câte emoții am participat anul trecut la eveniment. După 25 de ani de “străinătate” am urcat pe o scena și am vorbit în fața sutelor de persoane prezente. Îmi era teamă că mai greșesc un cuvânt în limba română și m-au cuprins amintirile copilăriei pe aceste ținuturi, cu părinții mei, pe care i-am pierdut de curând. 

Știam de la bunici povestiri despre bătăliile din al doilea război mondial, bunicul meu a luat parte la ele. De aceea este o onoare că să putem lua parte la comemorare, pentru a cinsti jertfa celor care s-au sacrificat pentru patrie. Cei mai mulți dintre cei căzuți erau tineri, cu vârsta până în 25 de ani și noile generații nu trebuie să uite sacrificiile făcute de strămoșii noștri. 

Ca Asociație, contribuim la păstrarea vie a memoriei noastre ca popor, printre românii din peninsulă. Anul acesta avem un proiect de educație non formală, “Școală după școală”, susținut de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, care se adresează copiilor din comunitate. Povestirea și comemorarea episoadelor de eroism ale generațiilor trecute face parte din misiunea pe care ne-am asumat-o. 

Trebuie să învățăm din trecut, să nu îl uităm și să nu fim superficiali, pentru că ceea ce suntem azi se datorează și sacrificiul celor care  au fost înaintea noastră. Este baza pe care noi putem construi prezentul nostru.

De ani de zile, Ciprian Istrate organizează Festivalul de la Oarba de Mureș, pentru a nu fi uitați 11.000 de soldați români uciși în luptă. Acum, cu părere de rău o spun, nu se prea mai fac asemenea evenimente și e păcat”.

 

Despre “Festivalulul Cântecului Popular Patriotic La Oarba și la Iernut

Festivalul a luat naștere în 2010, la inițiativa Asociației Culturale “Pe Mureș și pe Târnavă”, prin efortul susținut și constant al soliștilor Mihaela și Ciprian Istrate.  În anii următori, evenimentul și-a îmbogățit conținutul și se bucură de o audiență din ce în ce mai mare.

Masacrul de la Oarba de Mureș

Festivalul de la Oarba de Mureș comemorează un episod tragic, nu îndeajuns de cunoscut, de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. E vorba de luptele de la Oarba de Mureș din 22-25 septembrie 1944, în timpul cărora au căzut pe front 11.000 de soldați români, uciși de armata germană. E unul din cele mai sângeroase episoade din istoria modernă a românilor, a avut loc la scurt timp după ce România a întors armele împotriva foștilor aliați germani. Ordinul de luptă a plecat de la mareşalul sovietic Rodion Maliovski. Diviziile de infanterie 9 și 11, care au luptat și au căzut pe front au fost compuse în principal din soldați din sudul țării, mai precis din Oltenia, Teleorman, Dolj, Vâlcea.

Iată o mărturie despre masacrul de la Oarba de Mureș: „Aceste lupte dramatice se compară cu tragediile de la Stalingrad-Volga-Don şi depăşesc, în pierderi umane, luptele de la debarcarea aliaţilor în Franţa. Luptele au durat două săptămâni (între 20 septembrie şi 5 octombrie 1944) şi s-au desfăşurat la Oarba de Mureş, pe dealul Sângeorgiu, supranumit dealul Sângelui, după sângele vărsat acolo. Epopeea eroismului românesc de la Oarba de Mureş constituie un episod sublim în istoria românilor. Ceea ce au făcut Mărăşeştii pentru Moldova, a fost Oarba de Mureş pentru Transilvania (fragment dintr-un articol semnat de colonelul în retragere dr. Ion Gentescu, publicat pe 8 mai 1995 în „Jurnalul Naţional”).

Monument dedicat eroilor căzuți

După încheierea războiului, pe dealul Sângeorgiu a fost ridicat un monument, în jurul căruia a fost amenajat un cimitir. Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureş a fost, pentru mai mulți ani, un loc de pelerinaj unde rudele celor căzuţi veneau, aduceau flori şi rosteau rugăciuni pentru odihna sufletelor celor dragi, rămaşi departe de casă.

spot_imgspot_img