spot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Primul pas CONCRET în vederea construirii Spitalului Regional de Urgență Cluj

spot_img

Astãzi, 20 aprilie 2021, Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare și Christian Kettel Thomsen, Vicepreședinte al Bãncii Europene de Investiții au semnat în cadrul unei video-conferințe Contractul de finanțare dintre România și Bancã, în valoare de 250 milioane euro, destinat susținerii construcției Spitalului Regional de Urgențã Iași.

Acest împrumut este primul dintr-o serie de 3 împrumuturi acordate de Banca Europeanã de Investiții (BEI) pentru primele Spitale Regionale de Urgențã (Iași, Cluj și Craiova) care urmeazã a fi construite.

Costul total net al obiectivului de investiții Iași este estimat la cca. 420,9 milioane euro. Conform contractului de finanțare, împrumutul acordat de BEI reprezintã cca. 59,4% din costul net aferent obiectivului, diferența de cca. 170,9 mil. EUR (40,6 %) la care se adaugã taxele și impozitele aferente proiectului se vor asigura din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat, dupã cum va fi necesar.

Proiectul va fi implementat de cãtre Ministerul Sãnãtãții. Perioada de implementare este de cca. 7 ani, data limitã de tragere a sumelor împrumutului fiind aprilie 2028.

Termenii financiari aferenți fiecãrei tranșe din împrumut se stabilesc la momentul efectuãrii tragerii respective, în funcție de strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale și de politica de cost a Bãncii.  

Spitalul Regional de Urgențã din Iași nu va fi doar o clãdire nouã, ci odatã ce va fi pe deplin operațional, va permite sistemului de sãnãtate trecerea într-o nouã erã a furnizãrii de servicii medicale, depãșind lacunele critice din sector și aducând o contribuție pe termen lung asupra sãnãtãții populației. Investiția în sine va mobiliza investiții suplimentare în regiune, atât publice cât și private și va contribui în mod deosebit la dezvoltarea capitalului uman în sistemul de sãnãtate, recunoscutã în prezent ca una dintre nevoile urgente ale sectorului. În calitate de ministru al finanțelor, susțin cu tãrie investițiile în sectorul sanitar, bugetul pentru sãnãtate având caracter prioritar – a spus ministrul finanțelor.
Noul  Spital Regional de Urgențã Iași va înlocui infrastructura învechitã și fragmentatã a Spitalului Clinic Județean de Urgențã Iași cu o structurã modernã, la standarde europene, arhitectural și medical, echipamente și tehnologie IT. Spitalul va utiliza un nou model operațional de management de spital, financiar, administrativ și clinic, focalizat pe pacient și va deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est, pentru a trata pacienții critici și cazurile care necesitã tehnologie și expertizã la nivel înalt, va integra tehnologii și practici medicale actualizate, abordãri multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic.


Biroul de relații cu mass-media
Ministerul Finanţelor

spot_img
spot_img
spot_img