spot_img

Primii porci din proiectul-pilot, privind rasele Bazna și Mangalița, au fost livrați de la o fermă din COJOCNA

Date:

Share post:

În județul Cluj a avut loc prima livrare de porci grași rezultați în urma implementării H.G. nr. 9/2018 – privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și/sau Mangalița în vederea producerii cărnii de porc”.

Astfel, pe data de 4 aprilie 2019, primii cinci porci din rasa Mangalița cu greutatea în viu de peste 130 kg au fost livrați din gospodăria lui Bojan Daniel din Cojocna către S.C. Cosm Fan Carmangerie SRL  Sânnicoara.

În urma aplicării acestui program, în județul Cluj, au fost livrați în perioada aprilie-septembrie 2018 un număr de 356 purceluși în greutate de minim 10 kg către un număr de 42 de crescători.

Crescătorii au primit, fiecare, un număr par de purceluși, între 2 și 10 – în funcție de numărul de capete pe care l-au menționat în cererea de înscriere în Program. Ei au avut obligația de a furaja acei purceluși cu o rație formată numai din cereale (porumb, orz, secară) și masă verde, constituită din lucernă, borceag, pășune naturală în perioada primăvară-toamnă sau fân natural, fân de borceag sau fân de lucernă în perioada de iarnă, fără alte adaosuri. De aceea ritmul de creștere și îngrășare este mult mai lent decât în cazul porcilor crescuți în mod industrial.

La momentul când porcii ajung la greutatea minimă de 130 kg, procesatorul cu care crescătorul a încheiat în prealabil un Contract de livrare vine și preia porcii pentru abatorizare, oferind un preț de minim 11 lei/kg în viu.

În județul Cluj s-au înregistrat în Programul ”Bazna și Mangalița” un număr de 40 de furnizori de purcei, 330 de crescători și 2 procesatori.

Pentru cei 356 de purceluși deja livrați, Direcția pentru Agricultură Județeană Cluj a achitat furnizorilor suma de 89.000 lei (356 capete x 250 lei/cap).

Programul se va desfășura pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2018-2020, și este finanțat de la bugetul de stat cu suma de 4.600.000 lei (echivalent a 1.000.000 euro), sumă din care se pot achita 18.400 capete purceluși.

Totodată, vă informăm că în programul de susținere pentru crescătorii de proci din rasele Bazna și Mangalița nu există termen-limită de depunere a cererilor. Astfel, cine dorește să participe la acest program se poate înregistra oricând pe parcursul anului, cu condiția să poată depune toate documentele justificative necesare până la finalizarea Programului (10 decembrie 2020).

sursa: NapocaNews.ro

spot_img

Subscribe

spot_img

Popular

More like this
Related

Peste 700 de tone de material antiderapant folosite în acțiunile de deszăpezire și de combatere a poleiului pe drumurile județene

Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă           Consiliul Judeţean...

Politistii clujeni cauta un barbat care a violat o fata de 17 ani

Bărbat cercetat pentru comiterea infracțiunii de viol, căutat de...

Modificarea legislativă care nu mai lasă pe nimeni să scape!

Persoanele care, până acum, nu și-au încheiat contract pentru...

Lovitură GREA pentru aripa Lungu – Tomac din PMP – Curtea de Apel București le-a tăiat aripile!

Curtea de Apel București s-a pronunțat ieri într-unul dintre...
%d bloggers like this: