spot_img

Primarul comunei Ceanu Mare: Raport de activitate aferent anului bugetar 2021

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

Doamnelor și domnilor,

Anul administrativ-bugetar 2021 a reprezentat primul an calendaristic complet în care, în calitate de primar al comunei Ceanu Mare, am coordonat activitățile și politicile administrației publice locale din comună.

A fost un an dificil pe care, din punct de vedere bugetar, l-am început cu mai multe datorii și creanțe, lăsate în urmă de fostul executiv. Nu vreau să fac apologia grelei moșteniri, însă atât dumneavoastră, forul deliberativ al comunei Ceanu Mare, cât și cetățenii care ne urmăresc, aveți dreptul să cunoașteți adevărul.

Datoriile lăsate în urmă de fostul primar sunt următoarele:

800.000 lei, situații acceptate și neplătite spre SC ACSA SA. pentru obiectivul de investiții „Canalizare Ceanu Mare”.

1,000,000 de lei situații executate și neplătite pentru obiectivul de investiții ”Alimentare cu apă sat Boldut” – în acest caz, investiția a debutat în 2020, cu scop pur electoral, fără să existe fonduri în bugetul local pentru aceasta.

300.000 de lei situații executate, și neplătite pentru o altă lucrare începută tot în scop electoral 2020; este vorba despre obiectivul de investiții „Alimentare cu apă a satului Hodai Boian”

100.000 lei datorii pentru amenajament pastoral, lucrare executata și neplatita.

1.300.000 lei – sumă pe care Bugetul Local trebuia să o suporte pentru Centrul Medical, FĂRĂ a avea acoperire bugetară, din cauza unei licitații atribuită prost.

100.000 lei – datorii pentru lucrări executate și neplătite pentru Capelă Ceanu Mare, un proiect executat fără obținerea avizelor de la Electrica pentru bransare, fără dirigenție de șantier, fără bransare la rețeaua de apă.

Tot în anul 2021 am fost acționați în instanță de o firma de construcții pentru lucrări executate în valoare de 60.000 la Școala din Boian și pentru care nu a fost încheiat contract, respectiv nu există alocări prinse în bugetul din 2020. În termeni bancari, asta este o fraudă … în termeni politici este un act de imoralitate.

O altă problemă pe care am întâmpinat-o a fost legată de lipsa de proactivitate a fostului executiv local. Desi se apropia perioada 2021-2027, perioada de accesare a fondurilor europene nu s-a făcut nici cel mai mic demers pentru a se întocmi „Strategia de Dezvoltare a comunei Ceanu Mare”, document care stă la baza cererilor de finanțare pentru obiectivele pentru care se cere finanțare.

Nu s-a intabulat nici un obiectiv pentru care urmau sa se depună studii de fezabilitate ca atare a fost nevoie să găsim resurse și demarate în procedură de urgență intabularea domeniului public pe care urmau sa se depună proiecte, din aceasta reiese că nu a fost o strategie unitara și o viziune clară asupra proiectelor ce se doreau a fi implementate.

A fost nevoie de o muncă și de o implicare totală pentru ca într-un an pandemic foarte greu cum a fost anul 2021, sa se plătească aceste datorii dar sa se și facă eforturi pentru a obține finanțări și a demara procedurile pentru întocmirea studiilor de fezabilitate și depunerea acestora pe programele care au început sa fie lansate incepând cu anul 2021.

STUDII DE FEZABILITATE ȘI STRATEGII

Pentru depunerea solicitărilor de finanțare, pe PNRR, Programul de Dezvoltare „Anghel Saligny” sau Programele Operaționale aferente perioadei 2021-2027, a fost nevoie să întocmit studii de fezabilitate pentru mai multe obiective de investiții, după cum urmează:

Canalizare satele Boldut, Boian, Hodai Boian

Asfaltare 22 km drum comunal

Aceste au fost depuse pe Programul de Dezvoltare ”Anghel Saligny”.

Modernizare și reabilitare drumuri agricole

Acesta va fi depus pe AFIR

Canalizare sat Iacobeni

Asfaltare 30 km de drum comunal..

Acestea vor fi depuse spre finanțare pe Planul Național de Reziliență și Redresare.

De asemenea, la Compania Națională de Investiții au fost depuse următoarele proiecte de dezvoltare locală:

Alimentare cu apa sat Fanate

Sala de sport în comuna Ceanu Mare

Reabilitare și extindere Cămin Cultural Ceanu Mare

Baze sportive în satele Boian și Boldut

A fost finalizată Strategia de Dezvoltare Locală a Comunei Ceanu Mare, care este parte integrantă din cererile de finanțare pe PNRR și pe Programele Operaționale 2021-2027

ALTE INVESTIȚII

S-a intervenit cu piatra în interiorul tuturor satelor, după cum urmează: Ceanu Mare (Potorna, Fântânele, La Nuci, Moară Ceanului spre Țiglă, spre stația de epurare,de la fosta primărie înspre Gheti Liana), interiorul satului Strucut, la Săratspatag, la Andici, pe străzile interioare din Dosu Napului, la Boldut interiorul satului Boldut precum și spre Pădurea Roșie, la Iacobeni ( Pe Lab, de la vechiul SMA spre bazinul de apă, sub Pădure, în Pusta), interiorul satului Hodai Boian, la Boian ( Continit , sub Livadă, spre Căminul Cultural, la Brazi, La Borsu), în satul Fanate de la DJ 150 pana la Cramă dar și drumurile laterale și zona Calman.

De asemenea, s-au pietruit drumurile de hotar în toată comuna.

S-au schimbat 60 de corpuri de iluminat

La registrul agricol s-a desfășurat acțiunile de eliberare a adeverințelor APIA, Ceanu Mare fiind comuna cu cea mai buna bază de date din județ. De asemenea s-a implementat Programul de denumire a străzilor, s-a finalizat nomenclatorul stradal și s-au intabulat 55 de km de drum comunal.

Arhiva primăriei a fost adusa la standardele prevazute, fiind apreciata de reprezentanții Arhivelor Naționale și este un reper pentru celelalte comune din județul Cluj.

Toate rampele ilegale de deșeuri de pe teritoriul comunei au fost închise și ecologizate.

Primăria Ceanu Mare a intermediat implementarea logisticii noului operator de salubritate, Supercom.

A fost debocat obiectivul de investiții „Canalizare în comuna Ceanu Mare” – care era blocat din cauza tensiunilor dintre Primărie, Dirigintele de Șantier și Executant

Au fost finalizate rețelele de apă din Boian Hodăi și Bolduț, urmând a fi predate Companiei de Apă Someș

Au fost deblocate finanțări suplimentare, în valoare de 1.4 milioane de lei, pentru Centrul Medical Ceanu Mare. De îndată ce vom finaliza procesul pe care îl avem pe rol cu fostul executant al obiectivului de investiții, vom putea demara o nouă licitație.

SĂNĂTATE:

S-au organizat 5 campanii de vaccinare anti-COVID-19, în parteneriat cu Spitalul Militar Cluj și Centrul de Vaccinare „CNMV Turda”

S-a organizat Caravana de depistare precoce a cancerului de col uterin. Mai multe doamne din comuna noastră au beneficiat de recoltare grauită pentru test Babeș-Papanicolau.

S-au organizat consulturi oftalmologice gratuite

CULTURĂ, CULTE, SPORT

S-au acordat Bușe școlare de merit și sociale

Eroii comunei au fost cinstiți la fiecare sărbătoare prin depuneri de coroane de flori și parastase

În perioada sărbătorilor de iarna s-au organizat concerte de colinde la fiecare biserica

Am susținut activitatea echipei de fotbal, ACS Progresul Boian, lider în liga a 5-a, zona Câmpia Turzii

Am susținut, cu fonduri de la bugetul local, acțiunile cultelor din comună.

ADMINISTRAȚIE:

Am răspuns favorabil tuturor solicitărilor formulate în temeiul legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public;

Am respectat măsurile impuse de legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică

Am organizat audiențe cu cetățenii și consultări publice, chiar dacă a fost pandemie. Ne-am adaptat strategiile și activitatea în funcție de interesele cetățenilor noștri.

În calitate de primar, în anul 2021, am inițiat 76 de proiecte de hotărâre, atât cu caracter normativ, cât și nominal, pentru bunul mers al comunei noastre.

De asemenea, Primăria Ceanu Mare a distribuit ajutoarele trimise de la Uniunea Europeană prin Programul Operațional de Ajutorare a Persoanelor Dezavantajate.

Dragi cetățeni, stimați consilieri locali,

Tot ceea ce am prezentat anterior a fost făcut pentru comuna Ceanu Mare, de către un om al comunei Ceanu Mare, cu resurse găsite de către Primăria Ceanu Mare.

Scopul nostru, ca reprezentanți ai autorității publice locale, este acela de a contribui la creșterea nivelului de trai și al bunăstării în comunitatea noastră.

Am avut doi ani de pandemie, iar acum suntem în preajma unui război, cu consecințe economice înspăimântătoare pentru întreaga Europă. Sunt convins că, prin solidaritate, responsabilitate și implicare, vom reuși să facem tot ceea ce este necesar pentru ca fiecare cetățean al comunei Ceanu Mare să aibă toate facilitățile necesare: apă, canalizare, curent, gaz, drumuri bune.

În curând se vor deschide ghidurile de finanțare pe PNRR și Programele Operaționale. Vreau să fiți siguri că vom căuta să accesăm doar acele finanțări care aduc plusvaloare la Ceanu Mare. Nu alergăm după himere și nu căutăm fantasticul.

Vă mulțumesc!

Virgil Păcurar,

Primarul comunei Ceanu Mare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Comuna Ceanu Mare – în top 4 al procentului de persoane recenzate în județul Cluj

Participarea la Recensământul Populației și Locuințelor 2021 reprezintă atât o obligativitate, cât mai ales o dovadă de spirit...

Primarul de la Ceanu Mare lovește puternic în problema fondurilor europene: „Dezvoltarea și fondurile europene NU se numără printre prioritățile guvernului. ”

În această seară, Virgil Păcurar, primarul comunei Ceanu Mare, a remis o declarație social-media prin care contestă vehement...

Fotbal Liga a 5-a: Progresul își continuă cursa spre promovare și meciurile cu Sticla Arieșul Turda sau ISCT 1921

Astăzi au fost programate meciurile contând pentru etapa a 16-a din Liga a 5-a, zona Câmpia Turzii, la...

Primarul comunei Ceanu Mare, în vizită la Compania Națională de Investiții

În acest sfârșit de săptămână, primarul comunei Ceanu Mare, domnul Virgil Păcurar, se află într-o vizită de lucru...
spot_img

„Au înnebunit salcâmii” – disperare MARE la USR Turda, după ultimele înfrângeri

Deși sintagma „tic-tac, Matei îți sună ceasul” este omniprezentă în limbajul lor public, disperarea care i-a cuprins pe liderii USR Turda se întrevede din...
%d bloggers like this: