spot_img

Pași concreți pentru liniștea și siguranța victimelor violenței în familie

Date:

Share post:

 

     Acțiunile de prevenire și combatere a violenței în familie vor fi mult simplificate, după intrarea în vigoare a legii privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea inițiată de parlamentarii PNL, care reglementează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), adoptată cu unanimitate de voturi de Camera Deputaților.

    În esență, legea prevede utilizarea brățărilor electronice pentru monitorizarea respectării ordinelor de protecție în cazul agresorilor vinovați de acte de violență domestică. Persoanele pe numele cărora s-a emis un ordin de monitorizare electronică vor avea brățări fixate la nivelul gleznei sau pe braț – în cazul în care nu este fizic posibil ori au contraindicații medicale.

   Dispozitivele electronice de supraveghere fixe se montează în imobilul în care se execută măsura arestului la domiciliu sau în imobilul de care persoana supravegheată nu are voie să se apropie.

 

 

 

 

    Dacă persoana supravegheată va depăși limita impusă prin ordinul de restricție, sistemul va emite o alertă direct către secţiile de poliţie, pentru ca intervenția să fie cât mai rapidă. De asemenea, în același scop al diminuării fenomenului alarmant al violenței în familie, persoanele protejate vor primi la rândul lor astfel de dispozitive, ce vor permite alertarea Poliției în situațiile în care agresorul se apropie la o distanță mai mică față de cea stabilită inițial.

   Mecanismul de supraveghere va fi implementat în sistem pilot, începând cel târziu cu data de 1 martie 2022, în cazurile de aplicare a ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.

   Salut intrarea în vigoare a acestei legi, un pas înainte imperios necesar pentru combaterea violenței în familie în toate formele sale. Doar anul trecut, au fost încălcate 40% din cele peste 8.000 de ordine de protecție, ceea ce înseamnă că victimele nu au reușit să scape de agresori, în ciuda ordinelor de protecție de care beneficiau. De acum înainte, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică va face mult mai dificilă apropierea agresorilor de victime, care vor putea astfel, în sfârșit, să își recapete liniștea și să ducă o viață normală și în siguranță.

 

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

spot_img

Subscribe

spot_img

Popular

More like this
Related

Atenție, șoferi❗ ANM a emis două avertizări de cod galben❗

🟡 Primul codul galben este valabil în perioada 01...

Nenorocit – a violat o fată de 12 ani și a filmat-o indecent

La data de 29 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului de...

Cristina Burciu: Plata facturilor prin intermediul cardurilor pentru energie va începe în februarie

Cardurile pentru plata facturilor la energie vor fi operaționale...
%d bloggers like this: