spot_img
spot_img

Oana Murariu, deputat USR: Cea mai gravă modificare din Legile justiției, numirea procurorului general, făcută mișelește în ultima clipă

spot_img

Cea mai gravă modificare din Legile justiției a fost făcută mișelește în ultima clipă în Comisia specială și vizează numirea procurorilor de rang înalt. Conform schimbării, următorul procuror general al României poate fi un judecător.

Un parlamentar al minorităților, Ibraim Iusein, președintele Comisiei pentru drepturile omului, a propus ca procurorul general al României să fie ales dintre magistrații cu vechime de 15 ani, fie procurori, fie judecători.

Amendamentul, deși depus în termen, nu a fost transmis pe mail membrilor comisiei, la fel ca celelalte amendamente și a fost discutat în ultimele minute de dezbatere din comisia specială.

Amendamentul a fost adoptat, dar rezultatul votului este neclar pentru că parlamentarii puterii nu au ridicat mâinile la vedere. USR a cerut renumărare, dar solicitarea nu a fost acceptată.

“Multe lucruri nu sunt în regulă în noul pachet de Legi ale justiției, de unde și sutele de amendamente depuse de USR, chestiunea privind numirea procurorului general le întrece pe toate însă, ba chiar ridică probleme de constituționalitate. Este evident pentru toată lumea că modificarea a fost pusă la cale cu mult timp înainte și introdusă la finalul discuțiilor în speranța că va trece cumva neobservată. Din păcate, asistăm din nou la o încercare de amestec al politicului în justiție, așa cum s-a mai întâmplat în trecut. Să ne aducem aminte doar de celebra ordonanță 13. De altfel, o parte din reprezentanții coaliției PSD-PNL-UDMR nu a votat amendamentul înțelegând gravitatea situației. Apelul meu este către asociațiile și organizațiile de profil, dar și către societatea civilă de a face presiuni, astfel încât să se renunțe în Senat la acest amendament. La rândul său, USR va face toate demersurile necesare pentru a împiedica votarea în forma actuală a legilor,” a declarat Oana Murariu, deputat USR de Cluj.

Atribuțiile și rolul judecătorului sunt diferite de cele ale procurorului, de aceea este total nefiresc ca un judecător să ocupe cea mai importantă funcție de procuror.

Această jonglerie arată că președintele Klaus Iohannis are numele unui judecător candidat în plic și că întreaga procedură e o mascaradă.

“Nu are nicio legătură cu bunul mers al justiției ori cu principiul independenței sistemului judiciar. Pare a fi un troc PSD-PNL, prin care PSD obține control asupra inspecției judiciare, adică, în fond, asupra magistraților, iar Iohannis își obține numirea omului său ca procuror general, care poate interveni asupra oricărui dosar penal din România… inclusiv asupra dosarelor președintelui. Separarea carierelor judecătorilor și procurorilor este un principiu esențial pentru că activitatea acestor profesioniști este fundamental diferită. O persoană care a fost toată viața sa judecător nu poate schimba peste noapte roba în cea de procuror general și să gestioneze la nivel înalt activitatea procurorilor,” a mai precizat Oana Murariu.

spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Atentie la centralele de apartament! Un bloc de locuinte s-a facut tandari!

Un bloc de locuinte s-a facut praf, dupa ce...

TRANSPORT AGABARITIC ÎN ZONA TURDA RESTRICȚII DE TRAFIC

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că...

Interlopul care a comandat ASASINAREA unui jurnalist – condamnat la 11 ani de pușcărie!

În sfârșit se face dreptate în România! Interlopul Lucian Boncu...

Deplasare cu stația mobilă a Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj, la Viișoara

O echipă de funcționari ai Direcției Județene de Evidență...
spot_img

Newsletter

spot_img

Descoperă!

Partidul lui Cioloș vine la Turda

În data de 23 iulie, începând cu ora 17:00,...

EXCLUSIV! Focar de Covid-19 la centrul de dializă Turda

Centrul de Dializă din Turda a devenit principalul focar...

Fii responsabil în preajma apei și învață-ți copilul să facă la fel!

În cursul zilei de ieri, râul Motru a luat...

Accident grav la Ludus – 3 oameni au ajuns la spital

La ora 6:00, azi-dimineata, langa gara din Ludus s-a...
spot_img
spot_imgspot_img

Încă un nenorocit – a drogat și a violat o fată de 16 ani, apoi a filmat-o!

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –...

Grevă spontană la Uzina Mecanică din Cugir

Un conflict de muncă spontan a izbucnit, în această dimineață, la UM Cugir. Greva salariaților a fost determinată de nemulțumirile acestora vis-a-vis de remunerațiile primite. Contactată...

UN NOU RECORD LA TEATRUL AURELIU MANEA

39 de spectacole în luna octombrie (adică aproape 2 pe zi ) s-au jucat atât la sediu cât şi în deplasare. Unele dintre cele...
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: