spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Oana Murariu, deputat USR: Cea mai gravă modificare din Legile justiției, numirea procurorului general, făcută mișelește în ultima clipă

Cea mai gravă modificare din Legile justiției a fost făcută mișelește în ultima clipă în Comisia specială și vizează numirea procurorilor de rang înalt. Conform schimbării, următorul procuror general al României poate fi un judecător.

Un parlamentar al minorităților, Ibraim Iusein, președintele Comisiei pentru drepturile omului, a propus ca procurorul general al României să fie ales dintre magistrații cu vechime de 15 ani, fie procurori, fie judecători.

Amendamentul, deși depus în termen, nu a fost transmis pe mail membrilor comisiei, la fel ca celelalte amendamente și a fost discutat în ultimele minute de dezbatere din comisia specială.

Amendamentul a fost adoptat, dar rezultatul votului este neclar pentru că parlamentarii puterii nu au ridicat mâinile la vedere. USR a cerut renumărare, dar solicitarea nu a fost acceptată.

“Multe lucruri nu sunt în regulă în noul pachet de Legi ale justiției, de unde și sutele de amendamente depuse de USR, chestiunea privind numirea procurorului general le întrece pe toate însă, ba chiar ridică probleme de constituționalitate. Este evident pentru toată lumea că modificarea a fost pusă la cale cu mult timp înainte și introdusă la finalul discuțiilor în speranța că va trece cumva neobservată. Din păcate, asistăm din nou la o încercare de amestec al politicului în justiție, așa cum s-a mai întâmplat în trecut. Să ne aducem aminte doar de celebra ordonanță 13. De altfel, o parte din reprezentanții coaliției PSD-PNL-UDMR nu a votat amendamentul înțelegând gravitatea situației. Apelul meu este către asociațiile și organizațiile de profil, dar și către societatea civilă de a face presiuni, astfel încât să se renunțe în Senat la acest amendament. La rândul său, USR va face toate demersurile necesare pentru a împiedica votarea în forma actuală a legilor,” a declarat Oana Murariu, deputat USR de Cluj.

Atribuțiile și rolul judecătorului sunt diferite de cele ale procurorului, de aceea este total nefiresc ca un judecător să ocupe cea mai importantă funcție de procuror.

Această jonglerie arată că președintele Klaus Iohannis are numele unui judecător candidat în plic și că întreaga procedură e o mascaradă.

“Nu are nicio legătură cu bunul mers al justiției ori cu principiul independenței sistemului judiciar. Pare a fi un troc PSD-PNL, prin care PSD obține control asupra inspecției judiciare, adică, în fond, asupra magistraților, iar Iohannis își obține numirea omului său ca procuror general, care poate interveni asupra oricărui dosar penal din România… inclusiv asupra dosarelor președintelui. Separarea carierelor judecătorilor și procurorilor este un principiu esențial pentru că activitatea acestor profesioniști este fundamental diferită. O persoană care a fost toată viața sa judecător nu poate schimba peste noapte roba în cea de procuror general și să gestioneze la nivel înalt activitatea procurorilor,” a mai precizat Oana Murariu.

spot_img
spot_img
spot_img