spot_img
spot_img
spot_imgspot_img
spot_img

O crimă sângeroasă, descoperită după 5 ani, își va afla deznodământul, la Curtea de Apel Cluj

În urmă cu aproape 9 ani, un bărbat din Bistrița Năsăud, asistat de propria concubină, a ucis un tânăr care era păstor la oi.

“Ancheta a avut ca punct de plecare un denunţ anonim din data de 21.09.2020 prin care denunţătorul a arătat că a aflat de comiterea unei infracţiuni de omor care a avut loc cu aproximativ 5 ani înainte, chiar de la autorii omorului, numiţii Vlaicu Augustin Ioan şi M.M. Aceștia s-au aflat în stare de ebrietate și s-au lăudat cu săvârşirea faptei, victima fiind un păstor de animale. În continuare a fost întocmit un proces-verbal de sesizare din oficiu iar după începerea urmăririi penale a fost demarată o anchetă amplă în urma căreia s-a stabilit că victima, XX, a fost ucisă de către inculpatul Vlaicu Augustin Ioan, mobilul acestuia fiind gelozia.

Astfel, inculpatul i-a mărturisit că în cursul anului 2014 s-a deplasat cu un atelaj hipo pe raza localităților Vătava, (…) pentru a culege măceșe, împreună cu concubina sa, M.M., și cele trei fiice ale lor. În primele zile la cules a venit și mama concubinei sale împreună cu un tânăr care era îngrijitor la vaci (victima X.X.). Acest tânăr a fost observat de inculpat în timp ce o pipăia pe concubina sa după tufișuri, inculpatul devenind gelos. Ulterior, în seara în care a săvârșit fapta, s-au așezat pe raza loc. Monor, (…), pe un câmp. Aici au făcut foc, iar după aceea a venit și tânărul arătat anterior, consumând împreună băuturi alcoolice. Inculpatul, concubina sa și victima se aflau la aproximativ 2-3 metri față de foc iar fiicele sale se aflau în căruță. În jurul orei 21:00, inculpatul a observat că concubina sa și tânărul respectiv își făceau semne, devenind gelos, motiv pentru care a luat o bucată de fier, «țepușă», care avea rolul de a fixa partea din lateral a atelajului hipo și l-a lovit pe tânărul respectiv care era în poziția șezut în membrele inferioare. Ulterior, acel tânăr s-a deplasat înspre foc pentru a lua o bucată din lemn cu lungimea de 2 metri, însă concubina inculpatului a călcat pe acea bucată din lemn, astfel că victima a scăpat-o din mână, imediat inculpatul a lovit-o cu bucata de fier de două ori în zona coastelor, victima căzând. Cu ocazia celor două lovituri aplicate victimei a lovit-o și pe concubina sa care a rămas cu o cicatrice în zona lombară. În continuare, inculpatul i-a aplicat victimei, care era căzută, mai multe lovituri cu pumnii în zona feței, iar concubina sa i-a aplicat mai multe lovituri cu bucata de lemn arătată anterior, fără să poată preciza câte și în ce zone. În cele din urmă, concubina sa i-a comprimat gura acelui bărbat cu bucata de lemn, iar inculpatul a pregătit atelajul hipo și au fugit, lăsând acea persoană inconștientă.”

Astfel, criminalul și concubina sa au lăsat victima să moară, efectiv, în câmp, aceasta fiind descoperită după multă vreme, când deja intrase în putrefacție.

Ei bine, în 31 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj are loc ultimul termen al dosarului în care se judecă o crimă sângeroasă.

În 9 decembrie 2022, Tribunalul Bistrița l-a condamnat pe Vlaicu la 10 ani, pentru acuzația de OMOR.

„Solutia pe scurt: În temeiul disp. art. 396 alin. 1 şi 2 C.pr.pen. condamnă pe inculpatul VAI pentru săvârşirea infracţiunii de omor, prev. de art. 188 alin. 1 C.pen., cu reţinerea aplic. art. 396 alin. 10 C.pr.pen., la pedeapsa principală de 10 ani şi 6 luni închisoare. În temeiul art. 66 alin. 1 lit. a, b C.pen. rap. la art. 67 alin. 2 C.pen. aplică inculpatului VAI pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 5 ani. În baza art. 65 alin. 1 şi 3 C.pen. interzice inculpatului cu titlu de pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.pen.. În baza art. 399 alin. 1 C.pr.pen. menţine măsura preventivă a arestului preventiv luată faţă de inculpatul VAI. În temeiul prev. art. 404 alin. 4 lit. a C.pr.pen. rap. la art. 72 alin. 1 C.pen., deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata arestului preventiv începând cu data de 19.04.2022 la zi. În baza disp. art. 7 alin. 1 din Legea nr. 76/2008 dispune prelevarea probelor biologice de la inculpatul VAI. Face aplicarea dispoziţiilor art. 5 alin. 5 din Legea nr. 76/2008 referitoare la informarea inculpatului în sensul că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic. În temeiul art. 397 alin. 1 şi art. 19 C.pr.pen. rap. la art. 1357 Cod civil admite acţiunile civile formulate în cauză de mama, fraţii şi sora victimei decedate, şi obligă în consecinţă inculpatul VAI la plata sumelor de câte 20.000 lei cu titlu de daune morale în favoarea fiecăreia dintre părţii civile: NR, domiciliată —;II , domiciliat în—-; IN , domiciliat în —– şi MC , domiciliată în sat———–. Stabileşte în favoarea Baroului Bistriţa-Năsăud suma de 2.122 lei reprezentând onorariu avocat oficiu pentru fazele de urmărire penală şi judecată, sumă ce se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei pentru av. Stere Ştefania-Florentina şi va rămâne în sarcina statului, conform prev. art. 275 alin. 6 C.pr.pen.. În temeiul art. 274 alin.1 C.pr.pen. obligă inculpatul la plata sumei de 800 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 09.12.2022.”

spot_img
spot_img
spot_img