spot_img

Ministerul Finanțelor sare în ajutorul HoReCa

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

Ministerul Finanțelor vine în ajutorul mediului de afaceri, care se confruntã în aceastã perioadã cu o acutã lipsã de lichiditate, și în anul fiscal 2022, prin prelungirea de la plata impozitului specific datorat de operatorii economici din domeniul HORECA pentru o perioadã de 180 de zile calculatã de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanțe.

Concomitent s-a prevãzut și mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, în sensul scãderii acestei perioade din totalul de 365 zile ale anului fiscal. Proiectul de act normativ mai prevede reglementãri în privința comerțului online, flexibilizarea condițiilor de accesare a eșalonãrii la platã și reglementãri ale unor dispoziții din Codul de procedurã fiscalã.

În ceea ce privește Codul de procedurã fiscalã modificãrile vizeazã:
1. Flexibilizarea condițiilor de accesare a eșalonãrii la platã prin crearea posibilitãții depunerii cererii de eșalonare și de cãtre debitorii aflați în procedura insolvenței, condiția fiind ca pânã la data emiterii deciziei de eșalonare aceștia sã iasã din procedura de insolvențã. Totodatã, se creeazã posibilitatea acordãrii eșalonãrii la platã și pentru sumele pentru care s-a stabilit rãspunderea, potrivit legislației privind insolvența și/sau rãspunderea solidarã. Mãsura este necesarã pentru redresarea contribuabililor care se aflã în dificultate financiarã, pentru care eșalonarea la platã reprezintã un real sprijin.


2. Încetarea obligațiilor declarative pe perioada inactivitãții sau a suspendãrii activitãții pentru contribuabilii care au înscrisã în registrul comerțului mențiunea privind inactivitatea temporarã sau au suspendatã activitatea. Mãsura are ca scop reducerea poverii administrative a contribuabililor care, în prezent, își mențin obligațiile declarative sau care pot obține un regim de declarare derogatoriu la cerere, cum este cazul profesiilor liberale.


3. Reglementarea expresã a modalitãții de restituire a impozitului pe dividende în cazul în care din regularizarea anualã a dividendelor distribuite parțial în cursul anului, potrivit art. 67 din Legea societãților nr. 31/1990, republicatã, rezultã sume de restituit de la buget. Mãsura este necesarã pentru cã, în prezent, Codul de procedurã fiscalã reglementeazã doar modalitatea de restituire a impozitului pe dividende în situația în care societatea efectueazã distribuiri de dividende parțiale în cursul anului, dividendul și impozitul fiind achitate, fãrã ca textul sã reglementeze și situația în care dividendul este distribuit, dar acesta nu este plãtit și, pe cale de consecințã, nu este plãtit nici impozitul.


4. Reglementarea expresã a obligației de raportare (furnizare de informații) a contribuabililor/plãtitorilor care oferã mijloacele necesare pentru facilitarea tranzacțiilor on-line (piațã on-line, platformã, portal, alte mijloace). Mãsura are scopul de a identifica și impozita persoanele fizice care comercializeazã produse în mediul on-line, fãrã a fi înregistrate ca plãtitori de impozite și taxe și fãrã a declara veniturile obținute din aceastã activitate. De asemenea, natura informațiilor, periodicitatea, precum și modelul declarațiilor se aprobã prin ordin al președintelui ANAF.


În ceea ce privește Codul Fiscal modificãrile vizeazã:
a) Instituirea obligației notarilor publici de declarare a tranzacțiilor din transferul dreptului de proprietate și al dezmembrãmintelor acestuia situate sub plafonul neimpozabil de 450.000 lei. Mãsura are în vedere situațiile în care contribuabilii persoane fizice nu au înregistrat în cartea funciarã proprietãțile imobiliare ca parte din patrimoniul afacerii și au declarat impozit pe venitul din transferul proprietãților imobiliare din patrimoniul personal, în condițiile în care aceștia erau obligați la plata impozitului pe venitul din activitãți independente. De asemenea, prin instituirea acestei obligații declarative se urmãrește identificarea persoanelor fizice care efectueazã tranzacții cu proprietãți imobiliare și care, cu toate cã îndeplinesc criteriile pentru încadrarea în activitatea independentã,  plãtesc impozitul pe venit potrivit prevederilor art.111 din Codul fiscal. Astfel, în ambele situații prezentate, contribuabilii au beneficiat de deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile prevãzutã la art. 111 alin.(1) din Codul fiscal, fapt ce a condus la diminuarea impozitului datorat.
b) Modificarea prevederilor Codului fiscal în ceea ce privește autorizarea antrepozitelor fiscale, a destinatarilor înregistrați, a expeditorilor înregistrați și a importatorilor autorizați, în sensul cã aceasta se va realiza de structurile de specialitate din cadrul Autoritãții Vamale Române, urmând ca stabilirea competențelor, procedurilor și condițiilor de autorizare a antrepozitelor fiscale, destinatarilor înregistrați, expeditorilor înregistrați, importatorilor autorizați sã se realizeze prin ordin al ministrului Finanțelor, la propunerea președintelui Autoritãții Vamale Române.
c) Stabilirea unui nou termen-limitã, respectiv 31 decembrie 2022, pânã la care operatorii economici care efectueazã livrãri de bunuri sau prestãri de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcționeazã pe bazã de plãți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, dupã caz, au obligația de a dota automatele comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale. Mãsura este necesarã pentru evitarea sancționãrii operatorilor economici care efectueazã livrãri de bunuri sau prestãri de servicii prin intermediul automatelor comerciale, pentru nerespectarea obligației de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale, în condițiile în care obligația nu a putut fi adusã la îndeplinire din motive neimputabile acestora.


Proiectul de act normativ este publicat pe site MF la rubrica Transparențã decizionalã.

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Inflația a trecut de 13 procente!

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 13,76% în luna aprilie 2022, față de aprilie 2021, potrivit datelor...

Industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu peste 3,65 miliarde euro la economia României în perioada 2017-2020

Industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu peste 3,65 miliarde euro la economia României în perioada 2017-2020, din care...

Cristina Burciu: Românii, sprijiniți concret de Guvern: Salariul minim va fi majorat cu 200 de lei, sumă scutită de taxe către stat

  Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă își ține promisiunile angajate în fața românilor, adoptând documentele premergătoare necesare implementării...

Români, luați-vă gândul de la fonduri europene – Acordul de Finanțare pentru 2021-2027 NICI MĂCAR NU E SEMNAT!

A recunoscut-o chiar Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor Europene, în cadrul unei conferință de presă susținut-o în această săptămână. De...
spot_img

Incendiu VIOLENT cauzat de jocul copiilor cu petarde

*Atenție la folosirea responsabilă a petardelor și artificiilor, precum și interzicerea jocului copiilor cu acestea* Două autospeciale din cadrul Detașamentului de Pompieri Dej au intervenit...
%d bloggers like this: