7.9 C
Turda
Wednesday, September 14, 2022
spot_img
HomeȘtiri TurdaMemoria martirilor de la Hărcana a fost cinstită de autoritățile turdene

Memoria martirilor de la Hărcana a fost cinstită de autoritățile turdene

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

În fiecare an, la sfârșit de septembrie, Turda se întunecă, în amintirea tragicului eveniment de la Hărcana, din 24 septembrie 1944, când câțiva militari maghiari au vrut să facă pe eroii, omorând 18 prizonieri români, dintre care 12 copii.

Anul acesta, comemorarea martirilor de la Hărcana a fost oficiată chiar în ziua de 30 septembrie, în pofida faptului că week-endul 28-30 al lunii lui Răpciune a fost dedicat roadelor câmpului și bunătăților toamnei.

„Ca în fiecare an, pentru a nu lăsa timpul să aștearnă uitarea peste un episod atât de negru al istoriei, am comemorat astăzi victimele Masacrului de la Hărcana. Această tragedie va trece prin generații și va rămâne mereu în istorie ca un act criminal îngrozitor, petrecut în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

În dimineaţa zilei de 24 septembrie 1944, un grup de militari maghiari însoţiţi de civili au trecut linia de cale ferată, ducând cu ei 18 prizonieri, dintre care 12 copii cu vârste între 7 luni şi 10 ani, adolescenţi şi 4 adulţi, locuitori ai cătunului Hărcana. Civilii români au fost executaţi prin împuşcare într-o groapă, lângă calea ferată, iar apoi corpurile lor au fost stropite cu petrol şi incendiate. Cei 12 copii proveneau din familiile Lăscău, Forgaci, Costea şi Sălăgean. Cel mai mic copil ucis a fost Ionuţ Forgaci, în vârstă de şapte luni.

Dumnezeu să-i aibă în pază și să-i odihnească!”, a transmis primarul Turzii, Cristian Octavian Matei.

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: