fbpx
HomeȘtiri din TurdaMasacrul de la Hărcana va fi comemorat mâine (Să iertăm, dar să...
spot_img
spot_img

Masacrul de la Hărcana va fi comemorat mâine (Să iertăm, dar să nu uităm!)

- Publicitate -
spot_img

Administrația locală a Municipiului Turda, organizează mâine, 6 octombrie, de la orele 9:00 o slujbă de comemorare a eroilor de la Hărcana, uciși de trupele maghiare, la 24 septembrie 1944.

În noaptea de 22 și 23 septembrie 1944 un grup de civili de naționalitate română s-a refugiat din cătunul Hărcana pentru a evita confruntările dintre armata sovieticăarmata română și corpurile de armată maghiare și germane. Grupul de circa 30 de persoane s-a adăpostit în cantonul de cale ferată din apropierea orașului Câmpia Turzii (cătunul Petrilaca) și au fost martorii la execuția consătenilor lor.

In dimineața zilei de 24 septembrie 1944, un grup de militari maghiari însoțiți de civili au trecut linia de cale ferată ducând cu ei 18 prizonieri, dintre care 12 copii cu vârste între 7 luni și 10 ani, adolescenți și 4 adulți, locuitori ai cătunului Hărcana care nu au plecat cu grupul inițial de refugiați. Civilii români au fost executați prin împușcare într-o groapă de obuze, lângă calea ferată iar apoi corpurile lor au fost stropite cu petrol și incendiate. Cei 12 copii proveneau din familiile Lăscău, Forgaci, Costea și Sălăgean. Cel mai mic copil ucis a fost Ionuț Forgaci în vîrstă de șapte luni.

În anii 1987-1988, unul din martorii oculari ai masacrului însoțit de fiul uneia dintre victime au identificat mormintele celor împușcați. Masacrul de la Turda a fost comemorat printr-o placă comemorativă ridicată cu sprijinul Consiliului Local al municipiului Turda și al Partidului Unității Naționale a Românilor (PUNR). Placa de comemorare amplasată în centrul municipiului în partea dreaptă a Catedralei Ortodoxe, este inscripționată cu numele victimelor și vârsta lor. Istoria masacrului de la Hărcana a fost consemnată în presa județeană și locală prin intermediul unor relatări ale martorilor oculari Vasile Bucur și Eugen Vescan, precum și prin relatările unor descendenți ai familiilor Forgaci și Lăscău.

Evenimentul prilejuit mâine, la Monumentul Eroilor de la Hărcana, va fi avea următorul program:

  • participarea la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrală de la ora 10.00

  • oficierea unui parastas în fața monumentului ridicat spre cinstirea și neuitarea lor, de la ora 12.00

  • o scurtă alocuțiune a domnului primar Cristian Octavian Matei

  • depunere de coroane de flori

sursa foto: TurdaNews

Comentarii

spot_img
- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -

RefleqtMedia pe rețelele de socializare

2,851FansLike
562FollowersFollow
356SubscribersSubscribe

Citește

- Advertisement -

Ultimele știri

- Advertisement -

Comentarii

%d bloggers like this: