spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Magiunul de Topoloveni, primul produs românesc de indicație protejată la nivel UE

Magiunul de Topoloveni🧉este poate unul dintre cele mai cunoscute și promovate produse tradiționale româneșt.


📍Aflată la Topoloveni, județul Argeș, la 24 km de Pitești și 97 km de București, fabrica de magiun are o istorie de peste un secol.


Coperativa din Topoloveni, prima fabrică din țară de acest gen înființată în 1914, producea magiun din prune și alte fructe. După o perioada de declin, în anii 2000 fabrica a fost repusă în funcțiune în condiții tehnologice adaptate standardelor internaționale. Preparat din prune, fără adaos de zahăr, E-uri, conservanți și fără aditivi, Magiunul de la Topoloveni a reușit să fie remarcat rapid și să primească numeroase premii internaționale.


Astfel, în 2011 Magiunul de Topoloveni a devenit primul produs românesc cu Indicație Geografică Protejată la nivel european, iar în 2019 a devenit marcă înregistrată în Japonia, SUA și Canada.


Indicaţia geografică stabilește drepturile de proprietate intelectuală pentru anumite produse a căror calități sunt strâns legate de arealul de producție.


În țara noastră, OSIM, companie aflată în subordinea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, este autoritatea care gestionează mărcile și proprietatea intelectuală și deține Registrul indicaţiilor geografice📝, o colecție de date care cuprinde indicaţiile geografice înregistrate în România, precum şi toate datele înscrise referitoare la aceste înregistrări.


România are în prezent 11 produse agro-alimentare protejate în UE:
🔹magiunul de prune de Topoloveni,
🔹 Salamul de Sibiu,
🔹Telemeaua de Ibănești,
🔹 Novacul afumat din Țara Bârsei,
🔹 Scrumbia de Dunăre afumată,
🔹Cârnații de Pleșcoi,
🔹 Telemeaua de Sibiu,
🔹Cașcavalul de Săveni,
🔹Salata de icre de știucă de Tulcea,
🔹Salata tradițională cu icre de crap,
🔹Plăcinta dobrogeană.

Mănâncă românește, susține producătorii locali și produsele tradiționale românești!
Sursă foto: https://www.magiun-sonimpex.ro/

ProduseTradiționaleRomânești #MănâncăRomânește
spot_img
spot_img
spot_img