spot_img
spot_img

Lacrimosa, un emoționant spectacol-rugăciune în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, de Luminație

spot_img

Arh. Daniela Maier: ”În seara zilei de 1 Noiembrie, vă invităm să vă amintiți cu drag de cei care vă sunt în suflet inspirație, înțelepciune, putere și viață!”

Vă invităm să ne fiți alături din nou, joi, 1 noiembrie, de la ora 18.00, în Cluj-Napoca, la ceea ce a devenit deja o tradiție de Luminație (așa cum este cunoscută Ziua Morților în Ardeal): concertul de operă din Cimitirul Central/Házsongárd. Organizat, pentru al patrulea an consecutiv, de Ordinul Arhitecților din România- Filiala Transilvania (OART), în cadrul proiectului Scena Urbană, concertul poartă, de data aceasta, numele de ”Lacrimosa” și este susținut de orchestra și corul ”Opera Group Project”, sub bagheta dirijorului Vlad Eniu și în regia Inei Hudea.

“Lacrimosa e un spectacol-rugaciune, e lacrimă și lumină pentru sufletul celor adormiți. Lacrimosa e pioasă și caldă amintire, candelă de veghe pe drumul Mântuirii. Lacrimosa e corul vocilor de AICI pentru cei dragi de DINCOLO“, spune Ina Hudea, profesor al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” si regizorul acestui spectacol.

”Ziua Morţilor, sau Luminaţia, este o zi de celebrare care implică întreaga comunitate. Fiecare dintre noi avem o poveste. O poveste ale cărei detalii sunt piesele puzzle-ului nostru: cine suntem și de unde venim, ce și pe cine am iubit, prieteniile pe care le-am hrănit, în ce fel am ajutat lumea să fie (măcar) puțin mai înțeleaptă, sau mai bună. Mii de alte povești, ale unor oameni, contemporani sau nu, povești din care poate facem și noi parte, ne aduc uneori împreună, în cimitir. Da, este un spațiu care trezește emoții dintre cele mai diverse, dar asta pentru că e un spațiu parțial necunoscut, încărcat de simboluri. Lacrimosa este un alt fel de a descoperi un loc al emoției, al istoriei și poveștilor, într-o zi dedicată până la urmă acestor povești și comunității din care ele provin” , explică arh. Daniela Maier, coordonator al proiectului și inițiatorul Scenei Urbane, preşedintele OART.

Momentul va fi continuat, în data de 3 noiembrie, de la ora 11.00, cu un TUR GHIDAT prin cimitir, susţinut de istoricul prof. Vladimir-Alexandru Bogosavlievici. Turul are la bază hărțiie inedite realizate de arhitecții inițiatori ai acestui eveniment.
”La primul eveniment desfășurat de Scena Urbană în Cimitirul Central – Requiem, am început conturarea unor hărți cu personalități importante din diferite domenii: scriitori, artiști, oameni de știință, politicieni, sportivi ce odihnesc în acest loc, alături de familiile și prietenii noștri. Am evoluat an de an în acest demers. Întocmirea hărților pentru Cimitirul Central continuă să fie o experiență inedită. Descopăr, împreună cu tinerii implicați în proiect, povești fascinante de viață, valori pe care ne dorim să le facem cunoscute comunității. Este în egală măsură greu și provocator să coordonez un demers care implică oameni din specialități, vârste și naționalități diferite”, recunoaște arh. Andrada-Diana Todea, coordonator Scena Urbană.
********
LACRIMOSA – Concert , 1 Noiembrie 2018, ora 18:00
Orchestra și corul: Opera Group Project
Vlad ENIU – Dirijor, Pregătirea muzicală
Ina HUDEA – Regia artistică
Balerini: Ianc Florin, Rîpă Alin, Diana Groza, Antonia Indrei, Iuliana Dane,Polina Stănescu, Oana Siminic, Viorica Bogoi, Delia Gollner, Ioana Cristina Terebesy, Liviu Har, Sebastian Vlad,
Coregrafia: Sebastian Vlad

Repertoriu:
Anton Pann | Tatăl nostru – Alexandru Mânzat acompaniat la nai de Radu Dinescu
Giuseppe Verdi | Requiem: Introit
J.Chr. Bach| Missa da Requiem and Miserere in B flat major: Lacrimosa
Bach / Gounod | Ave Maria
Wolfgang A. Mozart | Requiem: Dies Irae , Lacrymosa
F. P. Schubert | Ave Maria
Luigi Cherubini| Requiem in C minor: Pie Jesu, Lacrimosa
Pietro MASCAGNI | Cavalleria Rusticana (Intermezzo) : Lacrimosa

spot_imgspot_img
spot_img

Ultimele știri

3 copii au fost raniti in accidentul de aseara, de la Turda

La data de 25 noiembrie a.c., în jurul orei...

Haita de 7 maidanezi, pe strazile Turzii

Oare Turda nu mai are serviciu de ecarisaj? O haita...

Cand umanitatea depaseste orgoliile! U Cluj strange fonduri pentru bebelusul unui fost CFR-ist

”U” este alături de Tiago Miclăuș! 🙏🏼 🏁 FC Universitatea...

Ce de gasca sunt parlamentarii puterii cu mafia gunoaielor

Ce s-a întâmplat astăzi în comisia de mediu este...
spot_img

Newsletter

spot_img

Descoperă!

Atac piroman, in Saptamana Mare, la Manastirea Ramet

In cursul zilei de ieri, pompierii aiudeni au intervenit...

Penalii PSD-ului – primarul de la Valea Ierii e „lupul paznic la oi”

Dorin Nap a fost ales în funcția de primar...

Construieste terase cu profesionisti REFORMEX si beneficiaza de o investitite pe termen lung!

Cele mai bune  terase pentru case le construiesti cu...
spot_img
spot_imgspot_img

Exclusiv: Rețeaua de autobuze electrice a Turzii va fi deservită de 22 de stații de încărcare

Un proverb internațional spune că „orice aparat electric funcționează mai bine dacă este conectat la priză”. În această idee, cârcotașii Turzii, ăia „fără de păcat”...

Targul de Martisor Turda – un real succes!

Sute de turdeni au invadat, astazi, centril Turzii in pofida vremii nefavorabila pentru a vizita si a se aproviziona din Targul de Martisor. "Știm că...

SUMĂ MARE DE BANI, GĂSITĂ ȘI PREDATĂ POLIȚIEI

Aparținătorul este așteptat la Poliție, pentru a o recupera. În data de 29 ianuarie a.c., în jurul orei 09.00, Poliţia municipiului Târgu Mureş a fost...
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: