spot_img

La Mulți Ani, România! Tradiții și obiceiuri de 1 decembrie

Date:

Share post:

Astăzi, 1 decembrie 2019, sărbătorim 101 ani de la actul de curaj și de dragoste de neam prin care Transilvania Frumoasă s-a alăturat trupului țării.

Dincolo de însemnătatea națională a acestei zile, 1 decembrie prilejuiește și o serie de tradiții și obiceiuri.

1 Decembrie este Ziua Națioană a României, o zi în care cu toții ne simțim mai mândri, mai uniți, mai buni. Iată cum sărbătoresc românii această zi specială!

Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru Unitatea Naţională şi marchează momentul creării României Mari.

Ziua Națională a României e un moment de mândrie pentru orice român, dar și o sărbătoare culinară, cu produse tradiționale din belșug. În această zi, toți românii adevărați se adună la un pahar cu vin, țuică fiartă, mici și fasole cu ciolan.

În fiecare an, în această zi specială, Drapelul naţional este arborat în toate instituţiile de stat din ţară, dar și în casele românilor patrioți.

Ziua Naţională este marcată prin parade militare, ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor, prin concerte şi muzică populară în aer liber, în toată țara.

Și tot de 1 decembrie, preoții ne îndeamnă la rugăciune și închinare, mai ales că ne aflăm în postul Crăciunului.

1. Potrivit tradiţiei bisericeşti şi hotărârii Sfântului Sinod, în data de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, în catedrale, bisericile patriarhale şi mănăstireşti din ţară şi străinătate  va fi oficiată slujba specifică” Te Deum” şi vor fi pomeniţi eroii neamului românesc care au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918.
La rândul lor, militarii români aflaţi în misiune în teatrele de operaţiuni vor organiza manifestări specifice dedicate Zilei Naţionale a României.

2. Drapelul naţional va fi în toate instituţiile militare din ţară, iar la  bordul navelor maritime şi fluviale militare se va ridica Marele Pavoaz.

3. Autorităţile vor oferi cetăţenilor sărbători româneşti autentice; ele vor consta în mese tradiţionale, cu fasole cu ciolan ori costiţă, cu palincă, sarmale, ţuică fiartă şi vin.

4. Pe tot cuprinsul ţării, Ziua Naţională va fi marcată prin parade militare; vor exista ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor. Ee vor fi sarbatorite prin concerte de cântece ostăşeşti şi muzică populară în aer liber.

spot_img

Subscribe

spot_img

Popular

More like this
Related

Atenție, șoferi❗ ANM a emis două avertizări de cod galben❗

🟡 Primul codul galben este valabil în perioada 01...

Nenorocit – a violat o fată de 12 ani și a filmat-o indecent

La data de 29 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului de...

Cristina Burciu: Plata facturilor prin intermediul cardurilor pentru energie va începe în februarie

Cardurile pentru plata facturilor la energie vor fi operaționale...
%d bloggers like this: