fbpx
spot_img
spot_img

La Mulți Ani, personalului de pe Ambulanță!

spot_img
spot_img
spot_img

De citit

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Astăzi, la nivel național, se cuvine să-i celebrăm pe cei și cele care, uneori chiar cu prețul vieții sau integrității corporale, se aruncă în lupta cu moartea, pentru a ne scăpa pe noi – civilii.

Vorbim, desigur, despre medicii, asistenții, brancardierii și șoferii din Serviciul de Ambulanță, oameni destoinici, bravi și cu suflete cât China, care salvează vieți și readuc pulsul în piepturile celor aflați în nevoi.

Legea nr. 22/2015 privind instituirea zilei de 28 iulie – Ziua Naţională a Ambulanţei din România, publicată în Monitorul Oficial la 10 martie 2015, acordă posibilitatea autorităţilor publice centrale şi locale, ONG-urilor, muzeelor şi reprezentanţelor României în străinătate să organizeze evenimente dedicate rolului şi meritelor serviciului român de ambulanţă în salvarea de vieţi omeneşti, aceste acţiuni urmând a fi coordonate de către Ministerul Sănătăţii.

Din păcate, însă, la nivel local – administrațiile publice sunt mai preocupate de ziua de mâine, când se celebrează Ziua Imnului Național, însă asta nu înseamnă că personalul de pe ambulanțe nu este apreciat și omagiat, așa cum se cuvine.

Ziua Naţională a Ambulanţei din România este marcată anual la 28 iulie. Este data la care, în 1906, a apărut prima ”Salvare” din Bucureşti, din iniţiativa profesorului Nicolae Minovici.

Primul echipaj era format din vizitiu şi sergent de oraş, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviţei.

În 1907, dr. Nicolae Minovici a început pregătirea practică în salvare a studenţilor din anii terminali ai Facultăţii de Medicină, astfel că, în 1908, echipajul ambulanţei era format din medici interni şi sanitari.

Începând din 1907, Salvarea funcţionează regulat, România devenind, astfel, al treilea stat din Europa, după Olanda şi Austria, cu un astfel de serviciu.

În 1912, au fost aduse în Bucureşti, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto. În anul 1931, profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, ”împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.

Spitalul de Urgenţă a fost înfiinţat, în 1943, în localul salvării din Bucureşti, moment care a pus bazele apariţiei primului sistem integrat de asistenţă medicală de urgenţă: Salvarea şi Spitalul de Urgenţă.

În 1992, s-a înfiinţat, în cadrul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, prima şcoală de Ambulanţieri şi Operatori Registratori de Urgenţă din România.

În 1995, au apărut Serviciile Judeţene de Ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii Publice, prin Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică. Accesarea serviciilor de urgenţă se realiza prin apelarea numărului gratuit 961.

În anul 2001, a început dotarea cu ambulanţe moderne, printr-un program finanţat de Banca Mondială, iar în 2003-2005, a fost introdus în România sistemul de apel unic de urgenţă 112, care a făcut posibilă interconectarea tuturor tipurilor de servicii de intervenţie, respectiv ambulanţă, pompieri, poliţie, jandarmi etc.

În perioada 2006-2007, s-a făcut trecerea la sistemul integrat de astăzi, iar în 2012, a început înfiinţarea, la nivel naţional, a dispeceratelor integrate ISU-SAJ şi demararea managementului integrat al situaţiilor de urgenţă.

După 2016, Departamentul pentru Situații de Urgență a demarat un amplu proiect, finanțat din fonduri europene și de la Banca Mondială, pentru achiziția de noi ambulanțe, pentru toate tipurile de urgențe.

Astfel, orașe mici, precum Câmpia Turzii, Turda, Luduș, Aiud, Iernut au beneficiat de noi ambulanțe de tip B1 sau B2, care au devenit funcționale începând cu anul 2019.

RefleqtMedia salută, cu respect și apreciere, personalul angajat al Serviciilor de Ambulanță! Oameni dragi, voi sunteți cei care aduceți speranța în ochii deznădăjduiți, voi restabiliți viața acolo unde nu există speranța, voi sunteți cei în mâinile cărora ne stau viețile!

Astăzi, la ceas aniversar, VĂ MULȚUMIM!

Comentarii

- Advertisement -
- Advertisement -

Alte articole

spot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Comentarii

%d bloggers like this: