8.9 C
Turda
Thursday, September 22, 2022
spot_img
HomeCluj NewsIoan-Aurel Pop: „Universităţile au datoria să-i înveţe pe tineri că locul lor...

Ioan-Aurel Pop: „Universităţile au datoria să-i înveţe pe tineri că locul lor este în România!”

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Prezent la ceremonia de deschidere a anului universitar, la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, a cărui rector este, Profesorul Ioan-Aurel Pop a ținut un discurs însuflețitor, presărat cu citate din marii profesori universitari ai României.

„Suntem datori să convingem societatea că fără educaţie ne dezumanizăm şi coborâm în regnul animal sau mai rău, în regnul vegetal.

Ne doare când vedem părinţii îndemnându-şi copiii să plece la studii departe de ţară, ne doare când vedem profesorii sfătuindu-şi elevii de liceu să-şi ia lumea în cap, ne doare când vedem târguri ale universităţilor străine ademenindu-ne cei mai buni elevi şi studenţi.

Nu ne doare pentru aceia care se duc departe cu un rost precis, ci pentru aceia care rătăcesc şi nu mai au posibilitatea regăsirii reperelor morale de acasă. Datoria noastră este aceea de a face şcoală bună în România şi de a-i învăţa pe tineri că „locul românilor este în România”, conform îndemnului de odinioară de la Radio Europa Liberă”, a spus Ioan-Aurel Pop, care a ţinut să amintească în mesajul său rostit, luni, la deschiderea anului universitar, de cuvintele marelui istoric Vasile Pârvan, care a susţinut, în urmă cu 99 de ani, la inaugurarea universităţii româneşti din Cluj, discursul intitulat „Datoria vieţii noastre”.

Rectorul UBB a menţionat că, în continuare instruirea, cercetarea şi educaţia sunt scopurile principalele ale profesorilor. „Evident, această datorie nu se poate pune în practică fără crearea condiţiilor necesare bunei instruiri a acestor tineri în România. În van ne vom strădui dacă şcoala merge înapoi, dacă cercetarea va primi ca şi până acum doar fracţiuni infime din buget şi dacă unele universităţi vor continua să acorde diplome fără acoperire. Nu putem pleda pentru calitate şi pentru rămânere în ţară dacă nu ştim să ne purtăm cum trebuie”, a afirmat Ioan-Aurel Pop.

Nu de puține ori, Ioan-Aurel Pop, care este și președintele Academiei Române, a fost vehiculat ca un posibil candidat al PSD-ului la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: