spot_img
spot_img

Inspectoratul Școlar Județean Cluj este beneficiarul și coordonatorul Proiectului „S.M.I.L.E.- Schools Make Inclusion a Living rEality! (Școlile fac incluziunea o realitate viabilă!)”, finanțat prin granturi norvegiene (Granturile SEE- Mecanismul Financiar 2014 – 2021, Domeniul_Educație școlară- proiecte în domeniul incluziunii copiilor rromi în şcoală, RCIS; Programul ,,Educaţie, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor” în România), în valoare de 134.558 Euro

spot_img

Proiectul S.M.I.L.E.,  prin diversitatea activităților pe care le propune, de la cursuri de formare adresate cadrelor didactice care lucrează cu elevi, provenind din medii defavorizate și care se confruntă cu o rată crescută de abandon școlar, frecvență redusă și dificultăți de integrare, la activități practico- aplicative bazate pe interacțiune, colaborare și descoperire, la ateliere de lucru, sesiuni informative, tabere/ excursii, activități non-formale desfășurate, atât cu elevii cât și cu părinții acestora, va contribui, în mod definitoriu, la dezvoltarea competențelor socio-relaționale necesare pentru toți membrii grupului țintă (elevi, profesori, părinți).

Dezvoltarea de competențe, conștientizarea și asumarea unor valori comune europene de acceptare, respect reciproc și de combatere a discriminării și prejudecăților, precum și dezvoltarea  unor relații solide și durabile  între școală, familie și comunitate vor facilita învățarea și depășirea acestor problematici.

Școli partenere din județul Cluj: Școala Gimnazială Cojocna; Școala Gimnazială Călățele; Școala  Gimnazială  Luna; Școala Gimnazială Așchileu Mare; Școala Gimnazială Ceanu Mare; Liceul Teoretic ,,Gelu VoievodGilău.

Obiectivul general al proiectului îl constituie creșterea capacității a șase instituții de învățământ preuniversitar, din medii rurale dezavantajate, din județul Cluj, de a dezvolta un mediu incluziv pentru populația școlară de etnie rromă, prin dezvoltarea competențelor necesare în rândul cadrelor didactice implicate în procesul instructiv-educativ și prin implementarea unor activități diverse cu implicarea sistematică a familiilor elevilor rromi și nerromi care să promoveze acceptarea și respectul reciproc.

Obiective specifice ale proiectului sunt următoarele:

Obiectiv 1_Dezvoltarea la 66 de cadre didactice, provenind din școlile partenere a unor competențe de abordare disciplinară/ transdisciplinară curriculară și extracurriculară centrată pe elev, de creare a unui mediu de lucru inclusiv și multicultural prin participarea acestora la cele 3 cursuri de formare ale proiectului.

Obiectiv 2_Dezvoltarea de competențe sociale, civice, de sensibilizare culturală și emoțională la elevii rromi și nerromi care să faciliteze incluziunea socială, colaborarea bazate pe acceptare și respect reciproc, prin implicarea unui număr de 228 elevi rromi și nerromi (în proporție echilibrată) în activități școlare, de predare- învățare centrate pe elev, cât și extrașcolare care promovează și încurajează nondiscriminarea și respectarea drepturilor omului, organizate de către cadrele didactice implicate în procesul de formare din cadrul proiectului, precum și prin participarea la o tabără și excursii pentru dezvoltare socio-emoțională.

Obiectiv 3_Creșterea responsabilizării și implicării active a unui număr de 96 de părinți rromi și nerromi care vor dezvolta competențe comunicaționale și de relaționare, bazate pe respect și acceptare, prin participarea la activități de conștientizare și promovare a unui mediu incluziv, fără discriminare și excludere socio-emoțională sub coordonarea unor experți educaționali și a cadrelor didactice beneficiare de programe de formare, în cadrul proiectului.

Obiectiv 4_Elaborarea a 2 auxiliare curriculare și a 6 seturi de materiale care să asigure învățarea și implementarea conceptelor urmărite pe termen scurt, mediu și lung care vor rămâne la dispoziția școlilor partenere și de care vor beneficia, atât pe perioada derulării proiectului, cât și după finalizare, asigurându-se sustenabilitatea  acestuia pe termen lung.

Activitățile proiectului au început în perioada verii 2022, prin derularea a 3 serii de tabere pentru elevi proveniți din cele 6 școli partenere, de care au beneficiat 120 de elevi (câte 20 de elevi din fiecare școală parteneră) și 24 cadre didactice însoțitoare (câte 4 din fiecare școală parteneră), astfel:

  • 1 serie, Tabăra Adeona, locația Bălan, Județul Harghita, 20-26 august 2022, elevi participanți de la Liceul Teoretic „Gelu Voievod” Gilău și Școala Gimnazială Așchileu Mare;
  • 2 serii, Tabăra Adeona, locația Vatra Dornei, Județul Suceava, 27 august- 2 septembrie 2022, participanți de la Școala Gimnazială Ceanu Mare, Școala Gimnazială Luna, Școala Gimnazială Călățele, Școala Gimnazială Cojocna;

Pe parcursul anului școlar 2022-2023 urmează să se desfășoare și alte activități în cadrul proiectului, precum:

  • Cursuri de formare pentru cadrele didactice din cele 6 școli partenere: Învățăm împreună într-o școală inclusivă, 6 Sesiuni/ grupe de formare a câte 11 profesori din fiecare școală; Împreună pentru o comunitate incluzivă, 6 Sesiuni/ grupe de formare a câte 11  profesori în fiecare școală; Let’s Get Digital, 6 Sesiuni/ grupe de formare a câte 11  profesori în fiecare școală.
  • Activități cu elevii: Împreună suntem mai puternici, 4 activități extrașcolare în fiecare școală.
  • Activități cu părinții: Incluziunea începe de acasă, 3 sesiuni în fiecare școală; Relația școală- familie, 3 sesiuni în fiecare școală.

„Accesarea de proiecte finanțate din fonduri europene și norvegiene pentru reducerea abandonului școlar și asigurarea egalității de șanse a fost una din prioritățile Inspectoratului Școlar Județean Cluj în ultima perioadă. Impactul acestui proiect va fi vizibil prin creșterea nivelului de participare și implicare a membrilor grupului țintă în special, prin reducerea ratei de abandon școlar și absenteism, precum și prin construirea unor relații de bună colaborare între școală și familie, care ne dorim să devină sustenabile  și după finalizarea proiectului a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al  Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

                                                                                        Comunicare instituțională, I.Ș.J. Cluj

spot_imgspot_img
spot_img
spot_img

Ultimele știri

Atentie la centralele de apartament! Un bloc de locuinte s-a facut tandari!

Un bloc de locuinte s-a facut praf, dupa ce...

TRANSPORT AGABARITIC ÎN ZONA TURDA RESTRICȚII DE TRAFIC

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că...

Interlopul care a comandat ASASINAREA unui jurnalist – condamnat la 11 ani de pușcărie!

În sfârșit se face dreptate în România! Interlopul Lucian Boncu...

Deplasare cu stația mobilă a Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj, la Viișoara

O echipă de funcționari ai Direcției Județene de Evidență...
spot_img

Newsletter

spot_img

Descoperă!

Eroul politist – l-a impiedicat pe un barbat sa isi omoare sotia

Astăzi, în jurul orei 09.30, un bărbat anunţa, prin...

Incendiu la Ludus

În această dimineață, în jurul orei 07:35, incendiu autoutilitară...

Anunț – Întrerupere furnizare apă potabilă în localitatea Tureni

Compania de Apă ARIEŞ anunță întreruperea furnizării apei potabile...

Țeparii „cu burlanul” din zona Turda – Câmpia Turzii lovesc și în alte județe

Cetățenii de etnie romă din zona Turda - Câmpia...

Accident rutier GRAV la Cluj – a spulberat un pieton!

La data de 24 ianuarie a.c., în jurul orei...
spot_img
spot_imgspot_img

𝐃𝐞 𝟏 𝐢𝐮n𝐢𝐞, 𝐥𝐚 𝐂𝐚̂𝐦𝐩𝐢𝐚 𝐓𝐮𝐫𝐳𝐢𝐢 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐚̆𝐦 𝐢̂𝐧 𝐋𝐮𝐦𝐞𝐚 𝐦𝐢𝐧𝐮𝐧𝐚𝐭𝐚̆ 𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐚̆𝐫𝐢𝐞𝐢 ❗ ❗ ❗

🧒Vino să vezi lumea prin ochii copiilor! Primăria și Consiliul Local al Municipiului Câmpia Turzii organizează, pe data de 1 iunie, super-evenimentul: „Lumea minunată...

?️Mina Ghizela, comoara ascunsă a Salinei?

Mina Ghizela este mina în care se arată primele urme de exploatare la Salina Turda și despre care se spune că datează de pe...

USR Turda insistă că și-au stabilit candidații … cu toate că USR Cluj dezmint informația

Este haos total în USR, cu doar 3 luni înainte de alegerile locale. Printr-un comunicat remis în urmă cu 12 minute, USR Turda combate tot...
WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner
%d bloggers like this: