17.9 C
Turda
Tuesday, September 13, 2022
spot_img
HomeCluj NewsHoria Nasra: "Cine, când și cum salvează Câmpia Turzii de primarul, Lojigan?"

Horia Nasra: “Cine, când și cum salvează Câmpia Turzii de primarul, Lojigan?”

Date:

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

La final de 2018, președintele PSD Cluj, Horia Nasra, a acordat un interviu pentru RefleqtMedia, în care s-au abordat mai multe subiecte, de la politic, la administrativ și viziuni pentru și despre viitor.

1. Anul Centenarului e pe terminate, ce ar trebui să învețe societatea românească din tot ce s-a întâmplat în acest an?


În primul rând să reflectăm la ce urmează să facem în următorii o sută de ani şi aici văd trei mari obiective: Întoarcerea românilor acasă, creşterea natalităţii şi îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, autostrăzi care să traverseze munţii şi să lege mai bine regiunile ţării. În al doilea rând, având în vedere că istoria este cea mai bună lecţie pentru viitor, la nivel politic şi în special geopolitic, România trebuie să facă un pas în faţă şi să devină în cel mai scurt timp liderul Europei de sud-est, un factor de stabilitate, echilibru, un partener serios pentru statele din Balcani, Moldova, Ucraina, etc.


2. Care este statusul organizației PSD Câmpia Turzii (Se vor organiza alegeri interne?)?

Există o conducere interimară, cu rezultate bune din perspectiva unei organizaţii aflate în opoziţie, Colegii mei au neşansa ca în următorul ciclu electoral, 2020-2024, să urmeze unei administraţii mediocre, condusă de un primar slab, cu zero realizări administrative în dreptul său. Cu siguranţă că vom organiza şi în Câmpia Turzii alegeri, în funcţie de calendarul alegerilor europarlamentare, înainte sau după acest scrutin electoral, însă mai importantă decât competiţia internă este cea comunitară: Cine, când şi cum salvează Câmpia Turzii de primarul Lojigan?


3. Suntem în plină dispută privind Spitalul Regional de Urgență de la Cluj, pe care Alin Tișe afirmă că vrea să-l construiască pe forțe proprii. Care este viziunea PSD Cluj despre acest spital?

Prefectul Alin Tişe (2007), apoi preşedintele Consiliului Judeţean Alin Tişe (2008-2012) anunţa în 2007 “începerea construirii spitalului regional de urgenţă”, apoi în 2010 “prin parteneriatul public-privat, construcţia va începe în primăvară”. Apoi, în 2008, Ministrul Sănătății din Guvernul Boc i-a predat preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, dlui. Alin Tişe un Studiu de Fezabilitate pentru Spitalul Regional de Urgență, studiu pentru care s-au cheltuit milioane de euro. Guvernul Boc nu a mai ajutat cu nimic administraţia judeţeană în această speţă, spitalul rămânând schiţă.
În 2011, Guvernul Boc, prin vocea consilierului de stat Andreea Paul Vass, a anunţat construcţia a şase spitale regionale de urgenţă în Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Iaşi, Craiova şi Bucureşti dar şi ridicarea hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, obiectivele fiind incluse în lista de proiecte prioritare în regim public-privat a Guvernului Boc. Prin urmare, dacă de 11 ani, spitalul nu a fost realizat  de Alin Tişe, de ce astăzi a readus această temă în discuţie? Pnetru că este un politruc populist care nu a ţinut cont nici de precizarea doamnei comisar Corina Creţu care a explicat că spitalului nu poate fi preluat de Consiliul Judeţean Cluj.

4. Care considerați că este primarul din județul Cluj care a făcut cele mai importante investiții în anul 2018?

Nu am putea vorbi de un top, însă faptic, în Viişoara şi Cuzdrioara au fost inauguraţi zeci de km de drumuri de hotar, Mănăstireniul a fost modernizat în doar doi ani de mandat şi foarte multe realizări, unele chiar spectaculoase le putem trece în dreptul Iclodului. În următorii doi ani, după numeroasele proiecte depuse şi finanţări obţinute, municipiile Turda şi Dej  vor putea fi la rându-le date ca exemple de eficienţă administrativă.


5. Cluj Napoca se raliază la Patrulaterala Vestului, iar Câmpia Turzii vrea să fie oraș-satelit al acestei alianțe. Care credeți că sunt șansele de izbândă a unui astfel de proiect și cum se repercutează acesta asupra integrității statale a României?

Demersul celor patru, neavând în spate un istoric, fără nicio legitimitate publică a comunităţilor pe care le reprezintă, este în fapt un avertisment pe care doresc să-l dea conducerii PNL şi o poziţionare politică evident în forţă faţă de orice convulsie internă. În cadrul actualei perioade de programare 2014-2020, nou înființata Alianță a Vestului nu poate să acceseze direct fonduri europene, deci este vorba de PR politic şi cam atât.


6. Care este modelul dumneavoastră de politician? 


Am mai spus-o, nu am un model politic sau din punct de vedere al stilului de viață, însă, dacă ar fi să aleg între generozitatea lui Ghandi, genialitatea lui Napoleon și decența lui Steve Jobs aș opta pentru perseverența lui Michael Phelps.


7. Suntem la o lună distanță de preluarea președinției Comisiei Europene. Este guvernul Dăncilă capabil să coordoneze un continent întreg, în condițiile în care în țară există atâtea disensiuni?


Au spus-o şi oficialii europeni: Da, este capabil!


8. Care este viziunea dumneavoastră privind viitorul Partidului Social Democrat?


După Marea Unire din 1918, au mai fost trei evenimente extraordinare pentru români şi România: Revoluţia din 1989, aderarea la NATO din 2004 şi intrarea în Uniunea Europeană din 2007. Ultimele două au fost pregătite direct şi indirect de PSD iar partidul trebuie să continue acest parcurs european şi nord-atlantic. Având în vedere istoria recentă a PSD, viitorul stângii în România înseamnă un nou proiect de ţară, o direcţie clară, o perspectivă realizabilă.

Comentarii

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
%d bloggers like this: