spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Hectare intregi de padure si liziera arse in judetul Cluj

spot_img

Intervenții ample ale pompierilor clujeni pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj au desfășurat luni, 1 aprilie 2024, misiuni de amploare pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată. Practic, forțele noastre au gestionat, într-o singură zi, 14 situații de acest fel, iar pe teren s-au aflat echipaje de la toate Detașamentele unității noastre.

Astfel, în dispeceratul integrat s-au primit solicitări din Municipiul Cluj-Napoca, dar și din localitățile Bologa, Bicălatu, Lungești, Băișoara, Chinteni, Săvădisla, Arghișu, Dealu Mare sau Mărgău.

Vă reamintim faptul că incendiile de vegetație uscată pot pune în pericol bunurile și chiar viața oamenilor. Un exemplu a venit din localitatea Bologa, comuna Poieni, unde incendiul de vegetație a dus la distrugerea completă a unei utilitare parcate. Pe de altă parte, pompierii au reușit protejarea unui autoturism parcat. O altă situație similară s-a înregistrat marți dimineața, când un incendiu de vegetație uscată risca să se extindă la două anexe gospodărești în localitatea Păniceni, comuna Căpușu Mare.

În plus, arderile necontrolate au condus la distrugerea a zeci de hectare situate pe raza județului nostru. În acest sens, pompierii de la Detașamentul Huedin au intervenit, cu eforturi susținute, noaptea trecută, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în comuna Mărgău, unde flăcările s-au întins pe o suprafață de aproximativ 30 de hectare. Misiunea a fost îngreunată de vântul deosebit de puternic, care a favorizat extinderea focului, precum și de faptul că focarele se aflau în zone greu accesibile. Anterior, forțele de la Detașamentul Huedin au intervenit pe parcursul zilei în localitățile Bicălatu (10 hectare afectate), Arghișu (10 hectare afectate) și Dealu Mare (2 hectare afectate).

O altă intervenție dificilă a avut loc în localitatea Lungești, comuna Iara. La fața locului s-au aflat pompierii de la Garda Băișoara, apoi forțele au fost suplimentate cu un echipaj de la Turda. Misiunea a durat mai bine de 8 ore, în condițiile în care incendiul s-a extins pe o suprafață de 30 de hectare, inclusiv la litieră. Pompierii au reușit protejarea pădurii, însă un echipaj a rămas dislocat la fața locului pe parcursul nopții, pentru a supraveghea zona. Întrucât s-a raportat existența unor noi focare, intervenția a fost reluată marți dimineața.

În final, le reamintim cetățenilor că arderea vegetației uscată este interzisă și se sancționează cu amenzi între 7.500 lei și 15.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 50.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice.

spot_img
spot_img
spot_img