spot_img

Guvernul susține accelerarea aprobării programelor pentru perioada 2021-2027

spot_img

Date:

Share post:

spot_img
spot_img

Directorii generali responsabili cu politica de coeziune la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene susțin rolul politicii de coeziune și necesitatea unei abordări echilibrate între obiectivele stabilite la nivel european și nevoia de reducere a decalajelor de dezvoltare dintre regiuni pentru a asigura eficacitatea, corectitudinea și impactul durabil al fondurilor europene.

 

La reuniunea informală de joi a oficialilor statelor membre au participat și reprezentanții Comisiei Europene, domnul Marc Lemaitre, director general, DG Regio și doamna Andriana Sukova, director general adjunct DG Employment.

 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost reprezentat de către doamna Teodora Preoteasa, director general și coordonatorul procesului de programare a fondurilor aferente politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027.

 

Obiectivul reuniunii a fost, în principal, schimbul de puncte de vedere asupra procesului de programare, precum și aspecte legate de încheierea perioadei de programare 2014-2020.

 

Reprezentantul MIPE a susținut necesitatea aprobării cu celeritate a documentelor de programare, pentru a deschide cât mai curând liniile de finanțare pentru beneficiari. Acest obiectiv a fost susținut și de oficialii Comisiei.

 

Totodată, directorul general al MIPE a menționat că, în procesul de programare, România a luat în considerare toate elementele care vizează obiectivul verde stabilit la nivel european, acest lucru reflectându-se pe deplin în documentele de programare, precum și necesitatea asigurării continuării actualelor proiecte mari de infrastructură (apă/apă uzată, cale ferată, eficiență energetică și surse regenerabile) care sunt vitale pentru dezvoltarea socio-economică.

 

De asemenea, a fost amintită diversitatea noilor instrumente de finanțare, precum Fondul de Tranziție Justă, fiind nevoie de creșterea capacității administrative a autorităților pentru a asigura o bună implementare a tuturor instrumentelor din politica de coeziune. S-a menționat că este o provocare să găsim echilibrul potrivit între măsurile necesare pentru asigurarea tranziției și dimensiunea socială a tranziției.

 

Reprezentanții Comisiei Europene au menționat că susțin poziția României de atinge un progres decisiv al procesului de negociere care să permită aprobarea acordurilor de parteneriat și programelor operaționale până la finalul acestui an, asigurându-se concomitent calitatea acestor documente.

 

Totodată, reprezentanții Comisiei au accentuat importanța incluziunii sociale în contextul creat de pandemie.

 

Reprezentantul MIPE a mai subliniat în final că politica de coeziune presupune angajament permanent, o abordare integrată și cooperare constantă, fiind nevoie de sprijin din partea Comisiei astfel încât să fie asigurat echilibrul atât de necesar al specificităților naționale și al cerințelor UE.

Comentarii

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Related articles

Investiții de 626 de milioane de euro în infrastructura de gaze a României

Compania naţională Transgaz a semnat marţi, la Davos, un acord cu Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei...

Pachet de 1.1 miliarde de euro pentru romani! Premierul, Ciuca, a facut anuntul!

Premierul Nicolae Ionel Ciucă, Președintele Partidului Național Liberal: Coaliția de guvernare a decis, astăzi, lansarea unui nou pachet...

Avram Gal, Vicepreședinte ALDE, s-a întâlnit în SUA cu președintele Camerei de Comerț România-Statele Unite: “Puterea militară trebuie dublată de o economie cel puțin...

Contextul internațional este unul special. Trăim vremuri de cumpănă, iar perioada curentă este definitorie pentru modul în care...

SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂȚII – VIOLENȚA ÎN FAMILIE NE PRIVEȘTE PE TOȚI!

A început SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂȚII, iar ziua de marți este dedicată PREVENIRII VIOLENȚEI DOMESTICE. De ce o zi...
spot_img

Beat, fără ITP și asigurare, la volan, prin Mihai Viteazu

La data de 13 ianuarie a.c., în jurul orei 02.20, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Turda au depistat un bărbat în vârstă de 43...
%d bloggers like this: