spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Exercițiu antiterorist în 3 județe ale României

spot_img

Brigada Antitero a Serviciului Român de Informații organizează, în această dimineață, un amplu exercițiu, care se va desfășura în nu mai puțin de 3 județe ale României.

„Marți, 8 noiembrie, are loc un exercițiu antiterorist în mai multe puncte din București, județul Giurgiu și județul Brașov. Exercițiul presupune inclusiv utilizarea de muniție de manevră și de mijloace pirotehnice. Cetățenii care devin martori ai evenimentelor sunt rugați să urmeze indicațiile echipelor de securitate a exercițiului.”, transmite Serviciul Român de Informații.

Serviciul Român de Informații este autoritate naţională în prevenirea şi combaterea terorismului. Este o responsabilitate complexă, care necesită măsuri şi acţiuni concertate: culegerea de informaţii, analiza multisursă, monitorizarea, intervenţia anti/contrateroristă, cooperarea cu instituţiile şi autorităţile publice care fac parte din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului (SNPCT), precum şi cu partenerii internaționali.

Misiunea noastră este să protejăm România de ameninţarea teroristă. Obiectivul nostru este să identificăm şi să eliminăm vulnerabilităţile şi factorii de risc, să dejucăm intenţiile şi planurile entităţilor teroriste şi, nu în ultimul rând, să împiedicăm importul de problematică teroristă din zonele de conflict către ţara noastră şi spaţiul european. Pentru îndeplinirea acestei misiuni, trei departamente distincte îşi unesc eforturile:

Departamentul dedicat culegerii de informaţii asigură monitorizarea constantă şi analiza riscurilor teroriste la nivel naţional şi în raport cu evoluţia globală a fenomenului terorist.

Brigada Antiteroristă, asigură misiuni de:

  • intervenţie antiteroristă (prevenire), prin măsuri specifice de securitate diplomatică la obiectivele aflate în responsabilitatea SRI, securitate a zborurilor operatorilor aerieni înmatriculaţi în România, control de securitate pe toate cele 16 aeroporturi ale aviaţiei civile existente în ţară şi de intervenții pirotehnice la obiectivele aflate în responsabilitate permanentă sau temporară;
  • intervenţie contrateroristă (combatere), prin măsuri tactice şi/sau pirotehnice la nivel naţional.

Centrul de Coordonare Operativă Antiteroristă (CCOA) constituie interfaţa SRI cu instituţiile şi autorităţile naţionale ce fac parte din SNPCT. Într-o situaţie de criză teroristă, acesta asigură, logistic şi operaţional, funcţionarea Centrului Naţional de Acţiune Antiteroristă (CNAA), structură activată ad-hoc pentru soluţionarea situaţiei de criză teroristă.

spot_img
spot_img
spot_img