În urmă cu trei săptămâni, în timpul unei discuții non-formale, purtată cu un fost importator de cereale, din Ucraina, am aflat de la acesta că grâul și alte cereale importate de România din Ucraina ar fi MODIFICATE GENETIC!
Pornind de la această informație, RefleqtMedia a demarat o investigație pentru a vedea cât grâu a importat Statul Român din Ucraina și dacă acel grâu a fost testat pentru pesticide și eventualele modificări genetice.
În primul rând, MINISTERUL AGRICULTURII, prima instituție contactată de RefleqtMedia, a „ridicat proverbial din umeri” îndrumându-ne către Autoritatea Vamală a României și Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Astfel … primii care ne-au răspuns au fost cei de la Autoritatea Națională Vamală, care ne-au spus că dacă vrem date, să le așteptăm de la Institutul Național de Statistică.
”[Untitled
(1)”]
În sfârșit, după săptămâni de așteptare, în această dimineață am primit răspunsul de la ANSVSA (da, știți voi, instituția aia cu care se laudă Ioan Oleleu pe facebook), iar răspunsul AUTORITĂȚII NAȚIONALE SANITAR VETERINARE ȘI PENTRU SIGURANȚA ALIMENTELOR NE-A FRAPAT!
Practic, din cele peste 725.000 de tone de grâu importate de România din Ucraina … statul român habar nu are cât este modificat genetic!
RefleqtMedia 11669Deci, să nu vă mire, dragi români, că Institutul Oncologic Ioan Chiricuță din Cluj este PLIN de persoane care suferă de CANCER, în condițiile în care Statul Român importă FĂRĂ să știe dacă importă organisme modificate genetic.
Apropo, iată ce spune Agent Green despre produsele modificate genetic din Ucraina:
„Un registru național oficial sau date cu privire la cât de multă soia modificată genetic este cultivată în Ucraina nu exista. Nu există o producție comercială legală de produse GE în Ucraina. Cu toate acestea, testarea porumb și soia înseamnă că există producție GE. Rapoartele indică faptul că unele produse alimentare în Ucraina ocazional, testul pozitiv pentru prezența GE. Acest lucru indică faptul că pot exista unele surse de semințe MG
prezente în țară sau aduse din străinătate. Zvonurile din industrie din Ucraina sugerează că
produse destinate exportului, că 60-70% din boabele de soia și aproximativ 5-10% din porumb cultivate testat GE-pozitiv13
.
Pentru a avea o impresie mai bună despre cât de multă soia MG este cultivată cu adevărat, Agent Green a făcut-o a efectuat o testare pe teren în 6 regiuni cheie de producție de soia din Ucraina, care au furnizat în anul 2017 peste 52% din totalul boabelor de soia recoltate.
Regiunile în care s-au efectuat testarea sunt: Poltava – 219.700 ha, Hmelnytskiy – 191.100 ha, Kiev – 170.800 ha, Kirovograd – 158.000 ha, Jitomir – 151.000 ha și Vinnytsya – 144.8000 ha.
Pe parcursul lunii iulie 2018, echipa de anchetă a colectat mostre de culturi de soia din 60 de diverse câmpuri din 6 regiuni cheie de cultivare a soiei. Toate câmpurile erau foarte mari. Anchetatorii au adunat pleacă din fiecare câmp luând o diagonală pentru a acoperi cât mai multe rânduri ale plantației.
Analiza preliminară a fost efectuată la fața locului sau în apropiere, imediat după colectare folosind benzi de testare ELISA calitative disponibile comercial pe mostre de frunze de soia pentru a detecta prezența soiei modificate genetic. 29 din 60 de probe au fost testate pozitiv pentru soia MG. 12 probe pozitive (2 din fiecare regiune) au fost duși într-o cutie frigorifică la laboratorul federal austriac – Umweltbundesamt, unde au fost supuse analizelor PCR. Rezultatele de laborator au confirmat rezultatele preliminare, confirmând că 48% din soia cultivată în zonele testate din Ucraina este modificată genetic cu un top de 80% la Kirovohrad și un minim de 30% la Poltava”
Ei bine, iată ce scrie Romanian Business Journal, despre grânele modificate genetic din Ucraina:
„După invadarea Ucrainei de către Federația Rusă și blocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, SUA și aproape întreaga Europă au început un val de apeluri disperate pentru deblocarea exporturilor de cereale produse în agricultura ucraineană. Argumentul final a fost că, fără cereale din Ucraina, populațiile sărace din Africa și Asia vor muri de foame. Nici Bruxelles-ul, nici Washingtonul nu au putut dormi cu grija statelor lipsite de resurse alimentare.
În cele din urmă, pe 22 iulie a fost încheiat Acordul de la Istanbul, prin care ONU și Turcia s-au angajat să supravegheze toate condițiile pentru ca cerealele ucrainene și rusești să poată fi exportate în lumea afro-asiatică importând grâu, porumb și alte cereale.
Federația Rusă și Ucraina sunt cei mai mari exportatori europeni de cereale pentru consumul uman și pentru creșterea animalelor.
Acordul a început să funcționeze de la 1 august 2022.
Abia după un timp s-a constatat că „Afacerea cu cereale” ucraineană se dovedește a fi o mare înșelătorie. Aprobat de ONU.
Potrivit Centrului de Supraveghere a Navelor din Istanbul, în perioada 1 august – 7 septembrie, 2,33 milioane de tone de produse agricole au părăsit Ucraina.
Unde au ajuns?
Potrivit Reuters, citat de RFI.ro, 15% au mers în Spania, 7% în Italia, 5% în Olanda, 4% au ajuns în România, 3% în Germania și 1% din aceste cereale au ajuns în Irlanda și Franța ucraineană. Bulgaria și Grecia au primit mai puțin de 1%.
Potrivit unui analist francez, citat de AFP, Spania și Italia au importat foarte mult porumb pentru a compensa lipsa hranei pentru animale, penurie care există pe fondul secetei.
Porumbul este cel mai exportat produs din Ucraina, dar pentru grâu situația nu este aceeași, explică analistul. Grâul ucrainean a ajuns în Egipt, Sudan, Yemen, Somalia și Djibouti.
Dar nimeni nu poate dovedi asta. Egiptul a renunțat la grâul din Ucraina din cauza prețului care nu respectă contractele.
Afacerea este profitabilă pentru statele UE și cele de la marginea Mării Negre. Unele țări, precum Turcia, importă grâu, de exemplu, pe care îl transformă în făină și îl exportă în Orientul Mijlociu. Afaceri profitabile.
Potrivit experților din România, prețurile cerealelor din Uniunea Europeană sunt sub presiune din cauza noilor cantități care intră pe piață din Ucraina și Rusia. Cerealele din cele două state aflate în conflict sunt oferite la prețuri mai mici, ceea ce are un impact nefavorabil asupra schimburilor și contractelor semnate în UE și mai ales în zona Mării Negre.
Potrivit Federației Naționale PRO AGRO, cerealele din Ucraina sunt vândute și procesate pe teritoriul României, deși au trebuit doar să tranziteze prin acesta, iar fermierii români sunt drastic afectați, deoarece costul de achiziție este incomparabil mai mic decât cel practicat în zona UE.
În plin proces de recoltare, fermierii din România au observat blocarea cumpărăturilor și încercarea de a practica un preț similar cu cel de anul trecut, de 2,4 lei kilogramul, piața scăzând inexplicabil cu aproximativ 90 de dolari pe tonă față de ultimul. saptamana, desi atat inputurile, cat si costurile cu energia au fost mult mai mari, din cauza surplusului de marfa din Ucraina, produs nesustenabil fata de cerintele Uniunii Europene.
„În acest moment, ne aflăm într-o situație în care observăm că nici măcar recolta obținută cu greu din cauza secetei nu este achiziționată, piața din România este denaturată cu prețul produselor din Ucraina, contribuind astfel la vulnerabilitatea operatorilor care au investit în această cultură. Floarea soarelui vine din Ucraina la un preț cu chiar 100 de dolari pe tonă mai ieftin din cauza ambițiilor europene, dar și din cauza prețurilor substanțelor de protecție mult mai ieftine pe piața ucraineană”, spun reprezentanții Pro AGRO.
Aceștia susțin că în acest moment piața este blocată, această situație fiind generată de faptul că majoritatea floarea-soarelui ajung la procesor, sau au deja o alternativă mult mai ieftină.
Și mai rău este faptul că o bună parte din exporturile de cereale din Ucraina au fost realizate de corporații americane care dețin aproape 17 milioane de ha de teren în Ucraina. În „parteneriat” cu autoritățile de la Kiev, Monsanto, DuPont, Cargill și alți furnizori occidentali de OMG-uri cultivă porumb și soia OMG în Ucraina de peste un deceniu. Iată explicația prețurilor competitive ale cerealelor ucrainene pe piețele internaționale.
Asadar, razboiul din Ucraina a adus si la noi, in Romania, dar si in multe alte state europene, culturi OMG, produse pe care birocratii de la Bruxelles le-au sanctionat ferm, iar producatorii romani au fost profund afectati in rezultatele lor financiare.” – potrivit sursei citate.
Din fericire, Comisia Europeană a INTERZIS importurile de cereale din Ucraina spre România, însă inclusiv Regulamentul European prin care s-au interzis importurile expiră în 15 septembrie.
Ce se va întâmpla după aceasta nu se știe! Vom importa, din nou, cereale despre care nu știm dacă sunt modificate genetic?